ПОЛУДНЕВА СПЕКА: як захиститися від сонця?

Твір на тему "Захист від сонця"
Автор: бувалий у бувальцях Всеволод Хибун, 2008 р.


Творчий порятунок від сонця

Коли мозок спалений сонцем, а поруч є Нобель чи Світязь, або навіть і якась мила річка – питання щодо того, як врятуватися від спеки, виникають лише у малюків і важко хворих людей. Подумаймо краще, що робити, коли спека допікає нас у поліському місті чи лісі... 

Якісні сонячні окуляри виробництва Польщі чи парасоля – це, звісно, добре, але ж захист від спеки важливий для кожної клітинки вашого тіла. Тому, якщо ви не збираєтесь виходити на вулицю голими, то найголовніше – як слід вбратися. Вдягайте легку бавовняну одежину, уникайте одягу з синтетичних тканин. Од важких, щільних трусів типу плавки та ліфчика можна відмовитися. Взуття бажано взувати легке, шкіряне, не забудьте також щось натягнути й на голову – можна звичайний легкий бриль вдягти, або ж якусь модну бандану чи хустку, а от вдягати фофуддю не варто.
Обмежте і спростіть фізичну активність. Екскурсії містом, важкі переходи краще робити рано вранці або ж надвечір. Влаштовуючи перекур на природі – обирайте місце в затінку. Загалом, всіляко обмежуйте час перебування під прямим сонячним промінням. Краще проїхати зайву зупинку задушливим тролейбусом, ніж дістати сонячного удару прямо під житомирським вокзалом, як це мало не трапилося 2005 року з одними багатими туристами з Охтирки, що під Харковом, але належить до Сумської області.

Будь-які активні забави, в тому числі й шлюбні ігрища, під пекучим сонцем небажані. Зважайте, що висока навколишня температура спричинює те, що ви значно більше прієте. А коли ви пітнієте – то втрачаєте важливу для життєдіяльності організму сіль, яку жоден чумак вам за мить не відновить, навіть у Трускавці. До речі, не кожен Литвин знає, що назва міста Трускавець (а насправді - Друскавець) походить не від якихось там міфічних ляських трускавок-полуниць, а від литовського слова druska (друскА), що в перекладі означає "сіль", отаке.

Тож пам'ятайте, що, потрапивши в спеку, обов'язково варто освіжатися якнайчастіше, але помалу. Тобто бажано пити всілякі рідини потрошку і протягом усього дня - не чекаючи, допоки вас охопить жорстока спрага, що зіпсує вам усі яскраві туристичні враження.

Полуднева спека

Під час полудневої спеки, якщо тільки поруч нема Ані Лорак, головним вашим завданням стає – пиття. Найкраще пити якісну мінеральну воду – Боржомі або Моршинську, а якщо ви раптом лишилися на мілині – підійде якась дешева водичка, домашній узвар або ж просто чай для бідних. Можна і взагалі намутити собі трохи підсолену воду. Головне – спробуйте втриматися, щоб не хильнути пива! Навіть найкраще в Україні - радомишльське пиво, в тому числі й пшеничне "Кристал" чи "Еталон", не поможе подолати цю печаль і спрагу, бо пиво під сонцем, хоч би й бердичівське чи новоград-волинське пиво – це не те пиво. Не кажучи вже про інший алкоголь – найкраща українська горілка, найвишуканіше угорське вино, найвідоміша мексиканська текіла, найміцніше шотландське віскі, найславетніший французький бурбон, найпопулярніше грецьке узо, турецька ракія, грузинська чача, литовська настоянка, вірменський коньяк, естонський лікер, чеська бехеровка, італійська самбука – ніщо, геть ніщо не піде вам на користь, якщо на дворі більше 30 градусів!

Уникайте також і енергетиків підліткових із кофеїном та солодких напоїв, і загалом будь-яких солодощів – вони ж бо лише спонукають вас більше пріти. Не рекомендовано також вживати жирні й важкі для травлення наїдки, позаяк жерти сало чи гриби під сонцем – це суцільне вар'ятство, погодьтеся. Натомість під час спеки можна порозкошувати рідкими продуктами, молочним кисляком, приміром, а також точити якомога більше фруктів і овочів. При чому не конче то мусить бути фейхоа чи якийсь там лимон-лайм. Користь від фейхоа викликає суперечки, а от коштує цей фрукт дорого. Тож краще обійтися добрим гурком чи томатом – ці щирі українські продукти чудово пасуватимуть на сніданок туриста.

Якщо маєте проблеми із серцем, хвороби кровоносної системи, будьте особливо уважними до стану свого здоров'я. Для прогулянок і екскурсій обирайте ранковий або ж вечірній час і особливо бережіть голову! Так буде і легше, і дешевше, зокрема й для вашого здоров'я.

Авторський стиль збережено.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся