Озеро Нобель – фестиваль "Лауреат Нобельської премії" та рибалка на Волині

Поліське озеро Нобель

foto: ozero novel Знаходиться озеро Нобель в глухому закуточку Зарічненського району Рівненської області, за 35 км від райцентру Зарічне, фактично на самому кордоні з Білоруссю. Завдяки чому мобільні телефони тут часто працюють в режимі білоруського роумінгу…

Заплавне озеро Нобель – одне з найбільших на всьому Поліссі, його загальна площа сягає 500 гектарів, максимальні глибини – 7 метрів. Нобель має три вкриті лісом острівки та велику косу, що врізається в озеро, на якій стоїть невеличке однойменне село. На самому краю коси, на пагорбі, збудована дуже гарна дерев'яна церква, з якої відкривається вражаюча панорама на навколишні ліси та болота...

Саме село Нобель – стародавнє, відоме з літописів ще з середини 12 століття. У часи Великого князівства Литовського тут було ціле місто, що звалося тоді Небель. Було воно досить значним центром, популярним серед торговців, міщан та литовських осельників, можливо ще й тому, що за своїм природним розташуванням на косі посеред озера це поселення дуже подібне до славетної князівської столиці Литви міста Тракай.

На жаль, пізніше Небель був поруйнований татарськими загонами й занепав. Населення ж сьогоднішнього села Нобель ледь сягає 300 осіб. Щоправда, є тут і діюча школа, і ще живий будинок культури з бібліотекою, медпункт. Сільській раді Нобеля підпорядковані також і кілька малесеньких узбережних хуторів – Котира, Дідівка, трохи далі в лісі і хутір Млин.

озеро Нобель, рибалка на Волины

Нобель належить до національного природного парку "Прип’ять – Стохід". В озеро втікає та витікає річка Прип’ять і Стохід, довкола розкинулися великі плеса з осокою, очеретянкою, лілеями та іншою плавневою рослинністю.

Риболовля - дуже багате озеро Нобель і на рибу, серед якої особливою популярністю в поліських рибалок користується сом. Водяться тут також і карась з коропом, щука, окунь з лящем, досить і раків та інших принад, що роблять Нобель вигідним місцем для рибалки на Волині.

На березі озера встановлено дерев'яні колоди та підмостки щорічного фестивалю гумору "Лауреат Нобельської премії", який з 2003 р. проводиться тут влітку щорічно. А неподалік Нобеля, в лісах, можна натрапити ще на 3 невеличких, але дуже мальовничі озерця – Ніговицьке, Омит і Засвітське, знамените своїми дюнами та гліцериновими водами.


Щоправда, дістатися поліського Нобеля досить складно, адже веде сюди лише розбита бруківка, але поза сумнівом цілком варто! До того ж, Нобель – з правильним наголосом на другому складі – знаходиться неподалік славетної поліської "Кукушки", тож подорож на поїздку можна поєднати з приємними відвідинами озера. Таксі в Зарічному дорого не коштують…


To get more information in English, Deutsch please ask or google for – floodplain lake Nobel in the Ukrainian Polesie in Rivne region, village, history, fishing, Polessky annual humor festival "Nobelsky Prize Laureate", auen seen Nobel in der ukrainischen Polesie, dorf, geschichte, fischen.
Чтобы получить информацию по-русски, па-беларуску ищите – пойменное озеро Нобель на украинском Полесье в Ровенской области, село, история, рыбалка, ежегодный полесский фестиваль юмора "Лауреат Нобельской премии"; возера Нобель на ўкраінскім Палессі ў Ровенскай вобласці, сяло, гісторыя, штогадовы палескі фестываль гумару "Лаўрэат Нобельской прэміі".
Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete – Nobelis ežeras, kaimas, istorija, žvejyba.
Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – jezioro Nobel na Polesiu ukraińskim w rejonie Równe, gmina, historii, wędkarstwo, coroczny Poleski festiwal humoru.

Тема: озеро Нобель та рибалка на Волині

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



2 comments:

Анонім сказав...

были на озере "Нобель" и "Засвітське". очень понравилось.правда, мало :всего 3 дня.жыли зп 50 грн/в день.природа просто шик!!!!!!!рыбы почти не наловили, ходили и утром рано и вечером поздно, в общем глухо.в общем не повезло.люди очень добрые.дорога ужасная.на песке заносит.людей почти нет.очень больно кусаются мухи.

Анонім сказав...

Про Нобель тут написано гарно, але з масою грубих помилок. Ось найгрубіші:
1. Озеро Нобель не заплавне, а карстове. Це принципово різні речі.
2. Загальна площа озера - білльше 600 га, а не 500.
3. Максимальна глибина - понад 20 метрів, а не 7.
4. Озеро має не три, а 4 острови: 1)Липно, 2)Островок, 3)Петрівське, 4)Пестя.
5. Нобельська церква не дерев'яна, а цегляно-кам'яна, і такою вона є з 1927 року.
6. Річка Стохід, притока Прип'яті, територією Нобельщини не протікає, вона впадає в Прип'ять на території Волинської області.
7. Від найближчої станції "кукушки" (в Локницькому лісі) до Нобля не так і близько - більше 15 км, а транспорту там нема ніякого, хіба заздалегідь з кимось домовитися, щоб зустрів. Так що "неподалік" - як на кого.

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся