Путівник: село Заньки та Прибуток під Радомишлем на Житомирщині, фото

Заньки - середнього поліського розміру село у Радомишльському районі Житомирської області, на дорозі від Радомишля до Потіївки. Село має населення понад дві сотні осіб, сільраду, якій підпорядковані кілька малих довколишніх сіл, працює один магазин, бібліотека, фельдшерський пункт, початкова школа. Правобережні поліські Заньки часто плутають з однойменним лівобережним селом Заньки у Ніжинському районі Чернігівської області, де народилася славетна акторка Марія Заньковецька.
на фото: село Заньки Радомишль
Проте головними ознаками житомирських Заньок є пам'ятник загиблим у Другій світовій війні, на постаменті якого поставлено радянський танк ИС-2, та дуже мальовнича, дерев'яна православна церква, розфарбована в блакитний колір...

на фото: пам'ятник танку
Крізь Заньки проїздить регулярний рейсовий автобус сполученням Житомир - Радомишль через Потіївку - Осички, а також місцева маршрутка Радомишль - Потіївка. Дорога в цілком пристойному стані.
Карта села Заньки.
сільська школа Заньки
Заньківській сільраді підпорядковане також і зовсім маленьке село з визначною назвою Прибуток, до якого з села Заньки веде ґрунтова дорога в більщ-менш нормальному стані. Щоправда його мешканці жодних особливих прибутків не мають, та й залишилось їх у селі Прибуток лише кілька десятків осіб.
село Прибуток Житомирської області
Село Прибуток Радомишльського району: карта.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



1 comments:

Анонім сказав...

До села прибуток веде не грунтовка,а насип,зроблений ще перед В.В. війною,підсипаний щебнем і відсівом. А до розкуркулення це було дуже багате село,як колись казали старожили,закривалось на браму і мало хати під "бляхою",як колись казали,і назва була інша,зі слів старих,яких нема в живих називалось Града. Коли жителів розкуркулили і повисилали,то в село зігнали людей знавколишніх хуторів(теж розкуркулених,але не висланих) і почали будуаати насип під залізницю,то люди прибували,то і назвабула Прибуток,хоча ще казали,що Прибудок.Через село по насипу наступали німці і тут проходили страшні бомбардування і бої.Збирали рештки тіл і хоронили,згодом поставили на кладовищі(давньому) постамент солдату.

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся