Юрій БАЛЮК - лідер гурту Carpathiana ("Карпатіана")

Лідер британсько-українського гурту Carpathiana Юрій Балюк

foto: Yuri Baluk Carpathiana 4 листопада 2010 р. у м. Галіфакс у Великій Британії помер засновник та незмінний фронт-мен українсько-англійського гурту Carpathiana Юрій Балюк...

Один з найяскравіших модернових музикантів української діаспори, співак і композитор, ді-джей, по-справжньому закоханий в Україну, пішов лише на 51 році життя...

Юрій, або Джордж, а найчастіше - просто Юрко Балюк народився в родині українських повоєнних емігрантів, що оселилися в м. Тодмоден у північній Англії, недалеко від Манчестера. Змалку залюблений в українську культуру, Юрко 1978 року вчиться в художній школі Guidhall School of Music and Drama у Лондоні, у середині 80-х починає займатися музикою та писати власні пісні українською.

Спочатку дивуючи друзів-англійців своєю майстерною грою на дивній для них сопілці, а згодом і виступаючи як професійний музикант та ді-джей, він доклав чималих зусиль для популяризації української культури ще у той час, коли його Батьківщина була у складу СРСР й лишалася фактично невідомою для більшості мешканців Сполученого Королівства.

Проте Юрія Балюка жодним чином не можна назвати типовим представником української діаспори. У 80-х - на початку 90-х він зібрав у своєму помешканні в містечку Тодмоден на півночі Англії велику колекцію української музики, яку вивезла з собою з України його мати п. Зиноїда. Проте на відміну від більшості емігрантів післявоєнної хвилі, він вирішив присвятити себе не лише збереженню рідної культури "на чужині", а активно експерементував з автентичними семплами, намагався творити свою, оригінальну й модернову музику, яка поєднувала б у собі сучасні тенденції розвитку британської музичної культури з автентикою України.

У середині 90-х років Юрко Балюк (Yuri George Baluk) та його близький друг і сусід по будинку, гітарист і композитор Robert Duffy, збирають у Британії унікальний музичний гурт - Carpathiana - у якому, крім нього, грають винятково етнічні англійці, але грають вони українську музику!

carpathiana
Перший офіційний дебют Carpathiana на англійській сцені відбувся 1996 р. спільно з чи не найвідомішим тамтешнім діаспорним рок-колективом - групою The Ukrainians.

Перший приїзд до України стався того ж 1996 року, коли спершу Юрко приїхав до Львова разом із Робертом Даффі. Пізніше того ж року вже й уся Carpathiana вперше виступила в Києві у легендарному клубі столичного ресторатора Еріка, згодом відомому під назвою "44".

За довгі роки концертів гурт і персонально його лідер Юрій Балюк (DJ Baliuk) брали участь у численних сольних виступах у Британії, Іспанії, Польщі та Україні (Київ, Львів, Харків, Дніпропетровськ, Крим, Карпати, Полісся), грали на багатьох фестивалях, включно з "Рок-Січ" і "Країна Мрій". Зокрема, він зі сміхом згадував власні виступи у Криму, де їхні організатори вперто не хотіли вірити, що він не розуміє російської, й музиканту доводилось послуговуватись англійською...

Альбоми Carpathiana, Love, Eat My Borsch поширювалися у Великій Британії, Україні, Польщі.

Тексти більшості пісень гурту були написані українською та англійською; серед найпопулярніших творів – композиції "Гаразд", "Річка", "Черв'ячок".

"CARPATHIANу вигідно вирізняє на тлі цілої маси творців танцювальної world music те, що замість того, або просто застосовувати семпли, всі етнічні партії гурт виконує наживо", - відзначав свого часу в рецензії на перший альбом Carpathiana польський музичний журнал Plastik. Трохи згодом з'явилося й загальне визначення музичного стилю гурту - Folk-n-Bass.

Вільно, хоча й з акцентом, говорячи українською, Юрко легко погоджувався на фактично всі пропозиції, які давали йому можливість виступити в Україні. Часто граючи за символічні гонорари, часто залишаючи своїх колег без винагороди, іноді влаштовуючи концерти зовсім безкоштовно, при цьому часто-густо стикаючись із шахраями, які просто ошукували музиканта, Юрій Балюк знову й знову повертався до України з новими концертними програмами та ді-джей сетами. Не схильний до чітких правил чи самообмеження, порушуючи всі стандарти шоу-бізнесу, він жив і творив як справжній митець - так, як вдавалося. Дружив із багатьма українськими музикантами, серед яких Олег Скрипка, сестри Тельнюк, Фома та інші.

Закоханий у Карпатські гори й Львів, він також дуже любив центральне Полісся, де восстаннє побував 2009 року в лісах Радомишльщини.

Yuri Baluk George
"Може бути гірше", - любив повторювати Юрій, перебуваючи в Англії, натомість починаючи наспівувати "І в вас, і в нас все буде гаразд!", як тільки перетинав митний контроль у Борисполі. "Я вже старий британський punk, але я також напевно ще молодий українець!". Разом із ним до України знову й знову поверталися й англійські учасники Carpathiana - DJ Martin Deane, James Deane, Billy Glew, Jimmy Green, син Solomon та інші.

Крім музики, Юрій Балюк займався в Україні також і озвучуванням англомовних навчальних аудіоматеріалів для дітей. Останніми роками музикант збирався остаточно переїхати до України, приділяв багато уваги допомозі дітям, хворим на ВІЛ/СНІД, віддавав гроші з продажу дисків до громадської організації "Дитинство без СНІДу". Проте і здоров'я самого музиканта погіршилося з літа 2010 він кілька разів відкладав свій приїзд до України, якому, зрештою, й не судилося бути...

Останній альбом Юрка Балюка можна послухати та придбати тут або на сторінці гурту.

Вічна пам'ять музикантові, якому вдалося здійснити багато своїх бажань і прожити своє життя майже так, як хотілося...

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



8 comments:

Петров Ярослав сказав...

чув їх на Країні кілька років назад. RIP!

Анонім сказав...

http://www.rocksich.com/gurt-karpathiana.php

Gogo7 сказав...

интересно, некогда его не слышал вживую...... жаль

Анонім сказав...

Ми часто мали контакит через інтернет і часами на телефоні, розмовляли про можливість на музичну спів-працю. Хоч я не зустрічався з ними, мені ще відчуваєтся що я його знав і зними зустрічався. Шкода що ніколи не зусрічаємося в цьому світі. Мені сумно. Вічна йому пам'ять.
Степан Пасічник
Акордеоніст і спів композитор з ориґінального складу гурту "The Ukrainians" 1991 - 1994.

Анонім сказав...

Відправи за Юрком у Києві пройдуть 17 та 20 листопада о 8 год. в греко-католицькій церкві святого Василія на Львівській площі - Вознесенський узвіз, 7.

Oles сказав...

Згідно з останньою волею, Юрко таки повернеться в Україну, щоб знайти вічний спочинок у Коломиї, поруч зі своєю матір'ю.

Станіслав сказав...

Чув про цей гурт, але ніколи не чув їх музику... Зараз послухаю. Мир Юрію.

Aleksislviv сказав...

Гарний був чоловік - так склались обставини - що прийшлось допомогти цьому колективу житлом у Львові під час їх гастролей в україні - в 1997 році- ближче познайомився з Юрком та їх колективом - зробив цілу фотосесію їм - тепер буде згадка про дуже добру людину - що він не дивлячись на те що виріс в чужому мовному просторі не забув мову своїх батьків, але й навчив англійців і то непогано співати українських пісень. Нехай земля йому буде пухом

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся