Полісся - регіон, який найбільше зберіг спадщину Київської Русі

foto: Polissya Kyivska Rus Полісся - єдиний регіон України, який найбільше зберіг традиції Київської Русі, - розповідає художник і дослідник історії Юрій Логвин. Свого часу він перемальовував знамениті фотографії історика Стефана Таранушенка, які той зробив під час експедиції поліськими селами у кінці 20-х років минулого століття...

Який культурний спадок Русі зберігся на Поліссі?

- На Поліссі до 20 століття збереглася традиція з часів Київської Русі носити бороди і сорочки навипуск, - розповідає дослідник в інтерв'ю Gazeta.Ua. - По всій Україні після монголо-татарської навали українці бороди не носили і скрізь заправляли сорочку в штани. Тому що доводилося воювати зі степовиками, а підвішувати зброю, обладунок на сорочку, яка йде навипуск, було незручно. У полісян же збереглася ця традиція від Київської Русі. Раніше вважалося, що найбільш архаїчним і старовинним регіоном України є Гуцульщина. Але Полісся архаїчніше.

Чому полісяни не змінювалися?

- Полісся протягом століть було досить мирним регіоном — не стояло на перетині торговельних шляхів. Тут було мало зайд, а тому поліська субкультура законсервувалася на століття. Там було мирне життя, архаїчне. По-своєму складні по своєму і по-своєму багаті умови життя. Повені, болота, навколо ліси з колосальною кількістю рослин і тварин, якщо ними вмієш користуватися. Людське життя - це просто оновлення біологічного процесу, який має підтримуватися повітрям, водою і їжею. Всього цього там було вдосталь. Навіщо тоді тікати з Полісся на інші землі України, щоб стати наймитом, якщо тут ти власник? Тут навесні ставили сіті на рибу. Тарані було повно: коли починався нерест, її черпали саками, як із акваріума.

Полісся не потерпало від загарбників?

- Воно не було на перетині міграційних потоків. Навіщо було йти Наполеону по Поліссю, якщо він міг іти по Смоленській землі далі на Москву? Який сенс був німцям у 1941 році іти не по лівому берегу Прип'яті, де більш-менш оброблені землі білоруські і якісь приблизно дороги, а натомість по болотистому і лісистому правому берегу? Який сенс татарам був іти в лісі і тим паче в болоті? Татари не вміли плавати. Через Дніпро переправлялися бродом. На Дніпрі був Витачівський брід. По ньому в сухий сезон переходили через Дніпро тримаючись за коня. На фарватері вода доходила до горла дорослій людині. Татари, якщо не на броді — перепливали Дніпро тримаючись за кінські хвости.

Тепер Полісся зруйноване Чорнобилем.

- Коли вибухнув Чорнобиль, почали звідтіля вивозити людей, пізніше туди потрапили експедиції, в тому числі Ліна Костенко: у поліських селах знайшли борті з медом. Ще до 1986 року люди займалися бортництвом і добували мед не тільки на пасіках, а й в лісі. Борті висіли на деревах.

Автор: Валерія Радзієвська, Gazeta.Ua

Тема: Полісся - регіон, який найбільше зберіг спадщину Київської Русі

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



2 comments:

Unknown сказав...

Українці з часів Святослава не носили сорочку на випуск і голими бороди. Просто Полісся є специфічним регіоном із великою кількістю балтсько-кривицьких культурних вкраплень плюс дика безпросвітна бідність людей. Щоб голити бороду — треба якісна бритва, а для дорогого одягу (свита/жупан) у поліщуків часто не було грошей. І по сьогодні це дуже бідний регіон.

Unknown сказав...

"Татари не вміли плавати" - іще одна маячня у стилі Толочка-старшого. Я був на бАтьківщині т. зв. "монголо-татар" -- у межиріччі Волги і Оки (по обидва боки). Там безліч річок і місцеві казали, що воїнів у них з дитинства вчили плавати і самостійно, і на шкіряних мішках, і разом із кіньми.

Кримські татари заглядали на Полісся. Але людей було мало, ліси темні, а болота глибокі. Річ не в тім, що грабувати на Поліссі було мало. Людей було мало, а набіг робили швидко.

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся