ТВІР НА ТЕМУ: "Як витягнути кліща з тіла?"

ТВІР НА ТЕМУ "Кліщи - що робити?", автор Всеволод Хибун

Кліщ – це підступний ворог людини. І цих ворогів у поліських лісах багато. Тож кліща, який в'ївся у ваше тіло, потрібно витягати якнайшвидше! Однак людині, а надто здоровому мужику, зробити це пальцями так, аби поганця надмірно не стиснути, не розчавити й не заразитися, якщо він має ще й збудники хвороби, - дуже й дуже складно. Тому найкраще попросити витягнути з вас кліща якусь зграбну панянку, в косметичці якої може знайдеться навіть якийсь маленький пінцет, котрим вона зможе зачепити членистоногого за голову. В жодному разі не хапайте кліща за тіло, бо той умить розвалиться на кавалки, які потруять ваші тельбухи! Повільно тягнучи, викручуйте тварюку проти стрілки годинника. Витягнувши кліща, не марнуйте горілки, а протріть уражене місце милом. Якщо ж тіло кліща все-таки розірвалося і його погана голова зосталася всередині вас - розумно буде звернутися до лікаря, аби її витягнути...

Важливо! Укус кліща - неболючий, хоч і неприємний. Найкращий засіб від кліщів - одяг і пильність. Інші засоби проти кліщів - не такі ефективні. Щеплення від кліщів - проводиться двічі та діє лише через 2 тижні. Неможна кліща, що в'ївся в тіло, змащувати олією чи якимось іншим мастилом, сподіваючись на те, що цей гімнюк задихнеться і його легше буде дістати. Доведено, що такі засоби лише ускладнюють ситуацію, позаяк ця падлюка починає виробляти ще більше слини й, таким чином, поширює більше своїх інфекційних збудників.

Що роботи, якщо вас укусив кліщ? Спершу - негайно та акуратно кліща витягнути, а потім уже можна і дослідити, чи він бува не заражений збудником енцефаліту. Задля цього живого кліща треба помістити в скляну пляшечку, приміром з-під пива, і, тримаючи її відкритою та прохолодною, віднести до лабораторії. В такій пляшці нормальний кліщ здатен прожити кілька діб, тож бігти можна не відразу. Але якщо ви спізнилися й кліщ здох, розумно самому піти до медиків і пройти аналіз крові: найкраще спершу відразу після укусу, а другий раз – через 3-4 тижні.

Захист від кліщів

Найчастіше кліщ чатує на людей у невисоких травах і чагарниках, десь під 1 метр. Вище здійматися його здебільшого ламає. Причаївшись на травинці чи гілочці й розвівши лапки в різні боки, кліщ терпляче чекає на вас. Особливо ця тварюка полюбляє нападати на розслаблених людей, коли ті вмощуються на галявинці перекурити, хильнути чарку-другу або заради пестощів. Тоді кліщ має досить часу, щоб в'їстися в зручне для нього місце вашого тіла, наприклад під ліфчик або труси. Хоча атакувати кліщ здатен і тоді, коли ви рухаєтеся – чіпляючись за мешти чи штани, а вже потім повільно лізучи вашими ногами нагору. Найбільше активізуються кліщі в сухі, теплі та сонячні дні. Саме тоді в них розігрується активний сексуальний апетит, натхненні яким вони й лізуть на вас – адже для свого звірячого сексу їм потрібно роздобути десь чиєїсь крові. Коли ж надворі зимно, кліщі зазвичай ледащі й випасають лише таких самих ледацюг. А ще можуть напасти на вашого пса чи кота - адже кліщі у собак та котів теж не рідкість.

Кліщі на Поліссі: як захиститися від кліщів у лісі?

• Вбирайтеся у щось довге, щільне й світле, не забувайте про якийсь картуз чи хустину.
• Штани заправляйте в мешти, які мають повністю покривати стопи.
• Кожні 4 години або й частіше роздягайтеся й уважно оглядайте один одного, особливу увагу звертаючи на зону бікіні.
Кліщовий енцефаліт (енцефалітний кліщ) – пам'ятайте, що це хвороба нервової системи, котра спричинюється вірусом. Найбільший ризик ураження –звісно ж спостерігається в лісах, усіляких парчках та садках. Інкубаційний період від атаки кліща до початку хвороби зазвичай триває від 1 до 2 тижнів, однак може бути як довшим, так і коротшим. Спершу піднімається температура, тріщить голова, відчувається загальний лом у м'язах. Однак за кілька днів ці симптоми підступно зникають, і людина почувається досить добре від двох до семи днів. По тому знову підіймається температура, запалюється мозок. Певним чином, усе це скидається на лихоманку на американських гірках. Подальші ж симптоми надто залежать від складності хвороби. Ви зле тримаєтесь на ногах, час від часу втрачаючи свідомість, вас може розбити параліч і таке інше. До того ж чим старшою є людина – тим важче вона хворіє. З-поміж усіх хворих біля 60% - це люди старші за 40 років та пенсіонери, натомість молодиків і молодиць до 16 років налічується менше 20%. Але що найгірше – лише третина пацієнтів, які зрештою вичухуються з лікарні домів, виявляються цілком здоровими! Інша третина, намучившись, сяк-так видужує за рік чи три. Решті ж невдах, що перехворіли на кліщовий енцефаліт, доводиться до скону віку мати справу з різними психоневрологічними симптомами, як-от головний біль, безсоння чи порушення уваги, емоційна дратівливість, збочення в поведінці... А кожен десятий взагалі через цю маленьку членистоногу потвору зостається непрацездатним. Тож аби не стати вар'ятом – бережіть себе і зважайте на кліщів!

---
To get more information in English please ask or google for – mites that attack humans, mites in Ukraine, Ukranian forests.
Чтобы получить информацию по-русски, ищите – как вытянуть клеща из тела, симптомы укуса клеща, средство и прививка от клещей, что делать с энцефалитным клещом в теле, лечение клеща на Украине.
Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete – erkės miškuose Ukrainoje, erkių perduodamas ligas, erkinio encefalitas, kaip ištraukti erkę,miškinė erkė kūne.
Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – kleszczy na Ukrainie i Białorusi, ochrona przed ukąszeniem, usuwanie kleszczy.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



4 comments:

Анонім сказав...

Поки я з цього ржав, кліщ сам здох)))))))))))))

" Світогляд " сказав...

Немає слова "приміром" в українській мові треба говорити " наприклад "

Олена Нестеренко сказав...

Такі розумники, як цей Світогляд... Перевір себе, перш ніж інших повчати: www.rozum.org.ua Приміром, наприклад, як от - синоніми.

Анонім сказав...

Які є маршрути з Львова до Кривого Рога,ціни та наявність білетів на 04.08.12

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся