ЧЕРНІГІВ: ЕКСКУРСІЇ вихідного дня, гарячі тури, автобусні подорожі з Києва до Чернігова

ЧЕРНІГІВ НЕЗВИЧАЙНИЙ: цікаві туристичні атракції Чернігова та екскурсійні тури вихідного дня.

Майже всі кількаденні екскурсійні туристичні поїздки та одноденні автобусні екскурсії на вихідні в Чернігів здійснюються туристичними компаніями з Києва, проте відправлення можливе також із таких міст, як Житомир, Львів, Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса та ін.

православний Троїцький собор Чернігова
Адже столиця східного Полісся – древній Чернігів незмінно вабить туристів величезною кількістю своїх архітектурних пам'яток, унікальним іконописом та релігійними святинями, чарівними деснянськими краєвидами.

Під час ЕКСКУРСІЇ ДО ЧЕРНІГОВА можна оглянути близько півсотні туристичних об'єктів, з-поміж яких на особливу увагу заслуговують славетні чернігівські собори, збудовані ще за княжих часів, та прекрасні барокові споруди, православні монастирі й святині, вражаючу чернігівську колекцію іконопису та книгодруку...

Традиційно екскурсійні тури в Чернігів мають своєю першою зупинкою ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ДИТИНЕЦЬ (ВАЛИ) – колишній князівський кремль давнього міста, що був розташований на мисі злиття річок Десна та Стрижень. У часи свого найбільшого розквіту на початку 13 століття площа княжого міста Чернігова сягала 16 гектарів! На жаль, 1239 року чернігівський кремль як і все місто зазнало страшної руйнації від орд монголо-татарського хана Менгу-Тимура (Möngke Temür). Проте ще й до сьогодні високі чернігівські Вали стережуть СТАРОДАВНІ ГАРМАТИ, що стоять на бастіонах відбудованої пізніше цитаделі.

Також будь-який автобусний екскурсійний тур до Чернігова неодмінно містить у своїй програмі й відвідини одного з найстаріших православних соборів Полісся та всієї України – Спаського (сьогодні православний Свято-Преображенський кафедральний собор УПЦ Московського патріархату ), збудований ще 1026 року кровним братом та ярим супротивником Ярослава Мудрого, чернігівським князем Мстиславом Хоробрим. Йому судилося стати головним храмом усієї Чернігівщини та усипальницею його князів і визначних діячів православ'я, зокрема мощей Св. Феодосія Чернігівського. При цьому одна з найцікавіших ознак, що має СПАСЬКИЙ СОБОР Чернігова – це унікальне поєднання східної та західної архітектури, зокрема грецької хрестово-купольної конструкції та латинської базиліки, що її немає в жодному іншому руському храмі!

спаський собор чернігова
Екскурсії вихідного дня в Чернігів, як правило, пропонують відвідати і БОРИСОГЛІБСЬКИЙ СОБОР (12 століття, сьогодні – музей у складі комплексу Національний архітектурно-історичний заповідник "Чернігів стародавній") з характерним для поліської архітектури домонгольського періоду пост-язичницьким "звіриним стилем" у орнаменті. Тут же знаходяться знамениті срібні "Царські ворота" храму, виготовленими коштом гетьмана Івана Мазепи австрійськими ковалями.

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ КОЛЕГІУМ з баштою заввишки у 40 метрів – перший вищий навчальний заклад східного Полісся та лівобережної України, що працював у місті з 1700 року та був частиною колишнього кафедрального монастиря, брама якого, вірогідно, виготовлена зі знайденого поруч срібного ідола сіверян. Особлива прикраса Колегіуму, який усі гарячі тури вихідного дня в Чернігів визначають як одну з головних туристичних пам'яток міста, – дві надзвичайні керамічні ікони "Богоматір Знамення" та "Спас Нерукотворний".

Традиційна зупинка під час туристичної поїздки до Чернігова – це і БУДИНОК МАЗЕПИ (він же Будинок полкової канцелярії або Лизогуба) – надзвичайно імпозантна, єдина на Поліссі та всій Україні добре збережена житлова споруда кінця 17 ст. з повною пишнотою фасадного оздоблення.

Ще одна поліська перлина, яку однозначно рекомендують найбільш цікаві екскурсії в Чернігів - автентична, здавна улюблена в народі "Катеринка", вона ж КАТЕРИНИНСЬКА ЦЕРКВА 18 ст. – певно, найкрасивіша козацька церква східного Полісся! З традиційно білими стінами та п'ятьма високими банями православний Свято-Катерининський кафедральний собор УПЦ Київського патріархату сьогодні прикрашає собою чернігівське середмістя.

Руда П'ЯТНИЦЬКА ЦЕРКВА - останній легендарний оплот спротиву Чернігова монголо-татарам, із дивовижно збереженим викладеним цегляним хрестом на стіні (сьогодні православна церква Св. Параскеви - П'ятниці УПЦ Київського патріархату), також варта уваги тих, хто вирушає у туристичну подорож до Чернігова. Вона була збудована в кінці 12 століття, вірогідно, зодчим на ім'я Петро Мілонег, що є також і архітектором її побратима на поліському правобережжі – славетного храму Св. Василя в Овручі.

Не оминуть своєю увагою екскурсійні тури в Чернігів і величний УСПЕНСЬКИЙ СОБОР ЄЛЕЦЬКОГО МОНАСТИРЯ, що є одною з рідкісних мурованих пам'яток 12 століття із залишками стінопису часів Русі, та прилеглі до нього Надбрамна дзвіниця 17 ст. і маленька Петропавлівська церква з келіями (зараз - православний Свято-Успенський Єлецький жіночий монастир УПЦ Московського патріархату).

Язичницька історія Чернігова, що був центром слов'янського племені сіверян, репрезентована одним з найбільших у всій Європі комплексом 9 – 10 століть - Чернігівський курганний некрополь, серед курганів якого найвизначніше місце посідає ЧОРНА МОГИЛА діаметром 40 метрів, у якій за легендою спочиває засновник міста Чернігова – князь сіверян Чорний. Серед інших скарбів на Чорній могилі знайдено 2 цінних ритони (турячі роги, з яких пили напої) із дивовижним срібним окуттям і бронзова статуя язичницького бога вікінгів Тора.

Чернігів релігійний представлено в екскурсійній програмі, передусім, місцевістю, що відома як БОЛДИНІ ГОРИ. Назва її походить від давньослов’янського слова "болд" – "дуб" і, за припущеннями, саме тут знаходилася священна діброва та головне язичницьке святилище сіверян. На Болдиних горах було знайдено й найбільший бойовий меч русинів – довжиною у 126 см., т. зв. меч Гульбища. Екскурсія на Болдині гори (які ще хибно звуть Болдини гори чи Болдина гора), не оминає і могилу визначного письменника, знавця 9 іноземних мов та засновника чернігівської "Просвіти" Михайла Коцюбинського ("Тіні забутих предків", Fata Mograna, "Коні не винні"), а також і улюблену чернігівцями романтичну "Альтанка кохання", збудовану 1911 р. до приїзду в Чернігів російського імператора Ніколая ІІ (Микола ІІ).

На заході Болдиних гір підноситься величний ансамбль, який неодмінно зазначає майже кожний, навіть одноденний екскурсійний тур у Чернігів зі Львова чи Харкова – це Троїцько-Іллінський монастир, до складу якого входить грандіозний православний ТРОЇЦЬКИЙ СОБОР УПЦ Московського патріархату, що є унікальним храмом Полісся. Він належить до т. зв. гетьманського стилю, в якому поєднано відроджені архітектурні елементи епохи Руської держави та модерного на той час литовського й польського бароко, зокрема характерні для костьолів квадратні кутові вежі та внутрішні півкруглі ніші для скульптур. Також у складі комплексу - дзвіниця висотою 58 метрів, резиденція архієпископа та мальовнича ІЛЛІНСЬКА ЦЕРКВА, орієнтовно кінця 11 ст., що має цінний іконостас у стилі рококо, та залишається єдиним збереженим безстовповим тридільним храмом часів Русі. Окремої уваги під час оглядової екскурсії заслуговує і безстовпна "студентська" Введенська трапезна церква з 2 банями, що являю собою взірець оригінальної національної архітектури України 17 століття.


АНТОНІЄВІ ПЕЧЕРИ та новоантонієви печери Троїцького монастиря – без них неможливо уявити собі жоден екскурсійний тур чи мандрівку в Чернігів, ані індивідуальну екскурсію, ані організовану! Адже разом із Печерськими печерами Києва – чернігівські Антонієви печери (також хибно Антонієві печери) є найбільшим комплексом підземних церковних споруд Русі, довжиною у 350 м та глибиною до 12 метрів. Засновані Антонієви печери були ще в 11 столітті преподобним Антонієм Печерським - уродженцем Полісся (Любеч), фундатором руського чернецтва. До сьогодні тут зберігся найбільший підземний храм східного Полісся – церква Феодосія Тотемського.

Фото Чернігова з архіву Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній".

6 ФАКТОРІВ: ЯК ВИБРАТИ СОБІ НАЙКРАЩУ ЕКСКУРСІЮ ДО ЧЕРНІГОВА?

На перший погляд, це просте питання – сьогодні екскурсійні автобусні тури в Чернігів пропонує багато туристичних фірм, тож можна вибрати серед них найвідомішу назву, найближчу дату або найдешевшу поїздку... Однак, обираючи гарячу путівку подібним чином, дуже легко помилитися. Адже в будь якій екскурсії дуже важать деталі:
1. КВАЛІФІКАЦІЯ ГІДА: поїздка до Чернігова може бути організована людьми, які знають про нього лише те, що написано в першому-ліпшому путівнику.
2. ЦІКАВІСТЬ ВИКЛАДУ: екскурсія може виявитися нецікавою лише через нудного екскурсовода.
3. МОВА ЕКСКУРСІЇ: автобусні поїздки вихідного дня в Чернігів обслуговують і україномовні, і російськомовні гіди.
4. ТРАНСПОРТ: може виявитися, що ваша подорож здійснюється на автобусі, комфортабельність якого оцінюється в 2 бали з 10.
5. ОБ'ЄКТИ: різні екскурсійні програми мають свої акценти – архітектурні пам'ятки, релігійні святині (при цьому різних церков), національні надбання, природні ландшафти тощо…
6. ЧАС: деякі екскурсії до Чернігова розписано по хвилинах, бо деякі туристи хочуть побачити якомога більше, декому ж важливіший гарний обід та вільний час…
Тож якщо ви хочете зробити свідомий вибір - можете звернутися за консультацією до ІЦ Полісся, щоб замовити собі оптимальну екскурсію до Чернігова, ел. пошта icpolissya@gmail.com.

Для замовлення екскурсії в Чернігів, будь ласка, скачайте та заповніть Анкету туриста.


Чтобы получить информацию по-русски, смотрите: ЭКСКУРСИИ ВЫХОДНОГО ДНЯ, ГОРЯЩИЕ АВТОБУСНЫЕ ТУРЫ В ЧЕРНИГОВ.
To get more information in English please ask or google for – bus tours over Ukraine: excursions to Chernihiv (Tschernihiw, Chernigiv, Chernigov) town, guided tour and sightseeing.
Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete – autobusų kelionės Ukrainoje: Černigovas, ekskursijos.
Каб атрымаць інфармацыю па-беларуску, шукайце - аўтобусныя турыстычныя экскурсіі па Украіне: экскурсія ў Чарнігаў, паездка і агляд славутасцяў.
Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – wycieczka objazdowa na Ukrainę, Czernihów, wycieczki i zwiedzanie.

Тема: автобусні екскурсії вихідного дня в Чернігів

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



5 comments:

Анонім сказав...

Справді дуже цікава екскурсія, дякую!!!

Олег сказав...

Цікавить розклад на ці майські праздники??

Анонім сказав...

не!

Вікторія сказав...

Чернігів супер!!!!!!!!!!!!!!!!

Павло сказав...

чернігів дуже гарне місто

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся