ПОЛІСЬКИЙ ЗАПОВІДНИК: екскурсії у природний район дикого лісу, меду та боліт

ПОЛІСЬКИЙ ЗАПОВІДНИК (Поліський природний / державний заповідник у Житомирській області).

Поліський природний заповідник обіймає площу понад 20 тис. гектарів на півночі Житомирщині, в Овруцькому та Олевському районі на кордоні з Білоруссю. Основна частина заповідника - в межиріччі річки Уборть та її притоки р. Болотниця.

Засновано його як Поліський державний заповідник 1968 р. Основні скарби Поліського заповідника становлять його неосяжні болота та праліси, борті й піщані дюни, журавлина, рідкісна лісова фауна та особливі рослини. Загальна лісистість теренів сягає 80%, заболоченість – 20%.



Древлянь: колись у цьому краї володарювали лісове плем’я древлян та люди боліт – дреговичі. І до сьогодні поліщуки шанують багато священних каменів-слідовиків, вольжини колодязі й діброви, добре знають, хто такі вовкулаки…

Зараз тут живуть лосі й кабани (вепрі), вовки та лиси, куниці, борсуки та бобри, повно косуль і зайців. Можна зустріти тетеруків і глухарів, болотну черепаху. Особливою гордістю заповідника є кілька рисей та бородата сова – унікальний для Європи, переважно, тайговий птах, який не боїться атакувати людину.

Величезні, а головне, нефрагментовані, суцільні лісові масиви Полісся, що тягнуться від сходу Чернігівщини аж до Горині, і також білоруською територією до Литви, є унікальними для всієї Європи. Переважна більшість лісу в резерваті – сосняки (понад 75%), далі йдуть березові ліси, вільхові, дубові, букові.

У могутніх лісах, майже суцільно вкритих лишайниками, що безпомильно свідчить про чисту екологію місцевості, повно чорниці та брусниці, малини та суниці, рідкісної лохини (також буяхи, голубиця), ожини та, звісно, королеви поліських боліт – журавлини. Дуже багато грибів, з яких місцеві беруть, переважно, лише білі (власне "гриби"), а також лисички та грузді. Навіть польські гриби (пісочники, моховики) тут загалом особливою популярністю не користуються.

Подорож у Поліський заповідник. Поширені в Поліському природному заповіднику й цінні рослини - верба лапландська, водяний горіх плаваючий, ситник бульбистий, мучниця тощо. Багато цілющого ісландського моху й високих мохів-сфагнумiв. Найбільш унікальна рослина – рододендрон або азалія понтійська. Ця фантастична квітка збереглася ще з дольодовикового періоду на Кавказі та в Малій Азії. У Східній Європі вона росте лише в українських Карпатах (східнокарпатський вид) та на Поліссі (жовтий рододендрон). Дуже красива, але надзвичайно колюча, зі специфічним запахом. Недаремно в народі її звуть "дряпоштан", а ще дурманиця чи дурзiлля, дурнопах. Популярна вона на Поліссі тим, що ніколи не вбирає в себе вологу, тож нею завжди можна розпалити вогнище. Разом із тим ця рослина – отруйна і для людей, і для тварин, відомі смертельні випадки від вживання т. зв. "п’яного меду" з дряпоштану, нудоту викликає навіть сам її запах, якщо нюхати його довший час.



Ґрунтові води – як і по всьому Поліссі тут досить часто можна просто в лісі викопати невеличку ямку глибиною до метра, котра швидко заповниться водою. Немало тут і звичайних лісових струмочків із смачною джерельною водицею. І хоча протягом останнього десятиріччя рівень ґрунтових вод Полісся неухильно знижувався, зараз є всі підстави очікувати на його підвищення завдяки поступовому відновленню природного рівня заболоченості краю. До речі, найближчим часом до заповідника мають бути приєднані землі колишньої Жолобницької осушувальної системи, бездарно створеної радянськими совхозниками в 60 роках минулого століття. На щастя, спеціалісти заповідника сподіваються, що ці землі досить скоро знову перетворяться на нормальне болото.

Станом на зараз загальна площа боліт сягає десь 5 га. Більшість із них – верхові з рідколіссям та перехідні (також із мохом). Особливо цінними є верхові оліготрофні болота зі сфагновим мохом та журавлиною. Одне з таких боліт знаходиться фактично за кілометр від управи заповідника, що розташована в селі Селезівка.

На жаль, природних озер на теренах резервату немає, проте поруч є дві непогані штучні ставки – Грибове та Дідове озеро, як завжди на Поліссі з досить щільно вкритими очеретом берегами. На Грибовому озері досі зберігся збудований ще за СРСР мисливський будиночок, щоправда зараз уже знеструмлений.

Екскурсії у Поліський заповідник. Надзвичайно важливу роль у житті Поліського заповідника та лісового села Селезівки, до якого з Овруча йде ґрунтова дорога з овруцького кварциту, в останні понад 20 років відіграє його директор – Сергій Жила. Наполеглива, розумна та професійна людина, кандидат біологічних наук, пан Жила доклав реально величезних зусиль для розбудови заповідника. Особлива його увага сфокусована на дослідженні хижаків та найбільше вовків, збереженні та ознайомленні з прадавніми поліськими традиціями, зокрема язичницькими та господарчими, фотографії та екологічному туризмі. Так саме завдяки п. Жилі, заповідник почав приймати невеликі групи туристів, працює маленький музейзі чудовою фотоекспозицією. В Селезівці ж з'явилися справжній водяний млин на річці Болотниці, історична поліська землянка й партизанська криївка, піч для випалення деревного вугілля, сільська садиба-музей. Язичницьке капище зі священними чудо-каменями та курган пам'яті волхвів ("Курган слави i скорботи, насипаний на честь дiдiв мудрих, волхвів, козаків, вовкулак, знахарів та всіх тих, хто лягли у землю за Стару Вiру"). Триває робота з організації повноцінного етнографічного музею під робочою назвою "Древлянське село", збираються старовинні домоткані рушники з прадавніми поліськими візерунками, символічне значення яких досі збереглося в людській пам'яті.

При цьому добре розуміння особливостей поліської ментальності дозволяє панові Сергію говорити однією мовою з місцевими мешканцями, досягаючи порозуміння в непростій справі раціонального, тобто бережного використання лісових та болотяних скарбів заповідника.

Ще одною особливістю поїздки у Поліський заповідник є можливість оглянути величезну кількість бортей, докладніше про які можна прочитати тут.

ЗАМОВИТИ ЕКСКУРСІЙНУ ПОДОРОЖ У ПОЛІСЬКИЙ ЗАПОВІДНИК

Тема: Поліський заповідник

---
To get more information in English please ask or google for – Polessky Nature Reserve (Polesian, Polissya Nature Park) bearby Ovruch and Olevsk towns in Zhytomyrska oblast, Ukraine, Selezivka (Selezevka) village; more information for a trip to Polissia Reserve.

Чтобы получить информацию по-русски и па-беларуску, ищите – экскурсии и поездки в Полесский природный заповедник, парк в Житомирской области Украины, Овручский и Олевский район, путешествие в село Селезевка, реферат дикая природа украинского Полесья, резерват, Палескі прыродны парк у Жытомірскай вобласці Украіны, Овручский і Олевский раён, сяло Селезевка, дзікая прырода ўкраінскага Палесся.

Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete – Polesės gamtos draustinis, gamtiniai draustiniai Ukrainoje (telmologiniai, zoologiniai, botaniniai ir kraštovaizdžio), gamtos paminklai, nacionalinis rezervatas, Sielieziovka, Selezivka kaimas.

Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – Polisky rezerwat przyrody (rezerwat leśny, torfowiskowy, faunistyczny oraz florystyczny), rezerwaty przyrody na Ukrainie, szlak turystyczny Owrucz, Olewsk, pomnik przyrody, Seleziwka, Seleziowka.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся