Чяпкяляй (Čepkeliai): унікальний Чяпкяльський заповідник, болота Чепкеляй

Чяпкяляй або Глухарі Євросоюзу

foto: ČepkeliaiЧяпкяляй [Čepkeliai, Čepkelių raistas] – це унікальний, дикий болотяно-лісовий масив з недоторканою флорою та безліччю рідкісної фауни, розташований у південно-східній Литві на прикордонні з північним Поліссям.

Безліч відтінків дикої природи, таємничий подих боліт і казкова розкіш перини моху, місячна ніч з її тисячею й одним лісовим звуком … Чяпкяляй здатні подарувати сучасній людині те, чим насолоджувалися сотні поколінь чоловіків і жінок, що не мали при собі жодного гаджета!

Що це?

Чяпкяляй – це дивовижні верхові й низинні болота, малесенькі озерця й острівці, мальовничі піщані лісові дюни й дика Дайнавська пуща на площі понад 100 гектарів недоторканої території природного заповідника.

Де знаходиться?

На південному сході Литви, в лісовому регіоні Дзукія на кордоні з Білоруссю, що багато в чому є подібним до українського Полісся.

Чим унікальний?

  • Безкраї верхові болота
  • Абсолютно дика природа, в якій заборонена будь-яка людська діяльність
  • Безліч журавлини, рисі, вовки, глухарі та інші рідкісні тварини


Легендарні литовські Чяпкяляй – це величезний болотяний і лісовий масив, що утворює собою Державний природний резерват, який є частиною Дзукійського національного парку, та входить до переліку особливо цінних природних об'єктів відповідно до міжнародної Рамсарської конвенції.

Загальна площа Чяпкяльського резервату (заповіднику) становить 112 гектарів, понад половину з якої обіймають верхові сфагнові болота, порослі низенькими соснами.

У східній частині Чяпкялів приховалися також і близько двох десятків малесеньких озерець зі своїми казковими острівцями, а в південній частині резервату - низинні болота, вкриті заростями осоки.

З 1975 року в Чяпкялях працює державний заповідник, адміністрація якого розташована у селищі Марцінконіс [Marcinkonys], Варенського району, Алітуського повіту Литви.




Чяпкяляй (або як їх іще деколи називають Чепкеляй, Чєпкєляй, Чяпкялі, Чепкалі) особливі також і своїми дикими лісовими масивами, з-поміж яких особливо виділяються розлогі дуплисті сосни.

При цьому в литовській мові збереглося спеціальне слово на позначення низькорослих заболочених лісів – raistas, тож цей масив саме так часто й називають – Čepkelių raistas, Чяпкяльський заболочений ліс.

Лісові піщані дюни – це ще одна мальовнича особливість Чяпкялів, якою вони завдячують прадавнім прильодовиковим водам, що нанесли величезні маси піску по всій Дзукії та Поліссю.


Що побачити?

З огляду на суворий природоохоронний режим, лише невеличка частина Чяпкялів відкрита для туристів – проте й вона дарує своїм дорослим і маленьким гостям повно вражень від перебування в самому серці дикої природи.

Зокрема, в заповіднику споруджено Оглядову вежу – з якої відкривається чудова панорама верхових боліт Чяпкялів. А пройшовши кількасот метрів лісовою стежиною, ви матимете унікальну нагоду потрапити і всередину болота – по спеціальному дерев'яному настилу.


Тут розташовано кілька невеличких альтанок для споглядання краси довколишньої природи. Впродовж прогулянки півтора кілометровою Ознайомчою стежиною можна власними руками набрати з води повну жменю соковитих журавлин, помилуватися похапливими куріпками й шляхетними орлами, а якщо пощастить – то й розважливим лосятком, пугачем, змієїдом або іншими рідкісними птахами й тваринами, що спокійно собі живуть у Чяпкялях.

Водночас, прогулюючи у навколишніх лісах, варто стерегтися змій, оскільки в Чяпкялях так само вільно себе почувають і доволі багато отруйних гадюк.

Цікаво:

Символом Чяпкялів є глухар – найбільший лісовий птах Литви, України та всієї Східної Європи.

У часи Великого князівства Литовського (ВКЛ), що об'єднувало в собі більшість земель сучасної Литви, Білорусі та України, регіон Дзукії й Полісся становив собою єдиний лісовий масив, уздовж річок якого проходили шляхи міграції населення із заходу на схід – завдяки яким на Поліссі з'являлися осельники – литвини.


По всій Литві можна придбати оригінальну алкогольну настоянку - Čepkelių trauktinė ("Чяпкялю трауктіне") з соком журавлини та інших ягід.

На своєму південно-східному кордні Чяпкяляй межують з Білоруссю, тому тут дуже часто литовський стільниковий зв'язок перебивається потужнішим білоруським сигналом.

Що то є Дзукія?

Дзукія [Dzūkija] – це південно-східний, лісовий регіон Литви, історично й культурно близький до Полісся. Понад 1000 років тому на цих теренах жили йотвінги або ятвяги, а сьогодні місцеві мешканці – дзуки – які за свою вдачею багато в чому подібні до поліщуків.

Чимало дзуків говорять дзукійським діалектом литовської мови, що характеризується своєрідним "дзеканням" та значною кількістю запозичень з польської та білоруської. Зокрема, лише в Дзукії, навіть не володіючи литовською, можна зрозуміти значення цілих фраз, як-от "Ale koks fainas busilas – čystas dzyvų dzyvas!" (Але який файний бусол – чисто диво-дивне!)


Коли відвідати?

Щороку в період з 1 квітня до 1 липня, під час висиджування яєць у птахів, самостійні відвідини Чяпкяльського заповідника заборонені. В цей період відвідини можливі лише в складі екскурсій, що проводяться з понеділка по суботу о 10 та 14 годині тривалістю до 2-х годин. Вартість екскурсії становить 9 євро.

В інший час відвідати Чяпкяляй можна в супроводі гіда або самостійно за наявності письмового дозволу Адміністрації, який необхідно отримати по дорозі до оглядового майданчика Заповідника.


Важливо: порушувати правила в Литві, на відміну від України, не прийнято. Саме тому, попри власні незручності, суворого природоохоронного режиму дотримуються не лише гості заповідника – але й місцеві мешканці, котрим, серед іншого, дозволяється збирати журавлину на теренах Резервату лише раз на рік.

Розклад роботи Адміністрації:
  • Пн-пт з 8 до 17 год. (обід 12.00 – 12.45)
  • Сб з 8 до 15.45 год. (обід 12.00 – 12.45)
  • Нд – вихідний

Адреса, телефон Чяпкяльського заповідника:

Вул. Šilagėlių (Шілагелю), 11, с. Марцінконіс, Варенський район.
Телефон: (+370) 310-44686, ел. пошта info@dzukijosparkas.lt.

Інформаційний центр Адміністрації заповідника надає як екскурсійні, так і інформаційні послуги щодо можливостей ночівлі в сільських садибах, а також презентує безкоштовні промоційні матеріали, книжки та сувеніри тощо.

Порозумітися зі співробітниками Адміністрації можна російською та/або англійською, інколи також і польською мовою. Крім того, Чяпкяльський заповідник реалізує декілька програм міжнародного наукового співробітництва, завдяки чому там проходять стажування студенти з різних країн Європи, в т.ч. і з України.

Фото Чяпкяляй

Жодні фото, на жаль, не в змозі передати красу й своєрідність Чяпкяляй, хоча багато митців і намагаються презентувати майбутнім туристам цей особливий край.

Зокрема, деякі фотографії та відео з Чяпкялів можна знайти на офіційному сайті Чяпкяльського природного заповідника.


Як доїхати до Чяпкялів?

Селище Марцінконіс знаходиться лише за 30 км від м. Друскінінкай – одного з найпопулярніших сучасних СПА-курортів Східної Європи, що приваблює до себе туристів не лише зі всієї Литви, але й з Польщі, Білорусі, а також Росії та України.

Крім того, дістатися Марцинконіса можна також на новенькому потягу, який тричі на день курсує з Вільнюса (тривалість поїздки 2 години, ціна квитків 4 євро).

Автор: Олександр Краштовський, спеціально для ІЦ "Полісся"


:: Чтобы получить информацию по-русски, ищите – Чяпкяляй, заповедник Чепкелей, литовский Чяпкяльский резерват, болота Дзукии.
:: To get more information in English please ask or google for –  Chepkeliai, Čepkeliai marsh in Lithuania, swamps, natural reserve of Dzukia
:: Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete –  Čepkeliai, Čepkelių raistas, rezervato direkcija, adresas Marcinkonyje.
:: Каб атрымаць інфармацыю па-беларуску, шукайце - балота ў Дзукійскім нацыянальным парку, Чяпкяляй.
:: Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – bagno Čepkeliai, Czepkeliai w Dzukijskim Parku Narodowym na Litwie.

Тема: Чяпкяляй резерват - Чяпкяльський природний заповідник 

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



4 comments:

Шаповал П. сказав...

Дуже шкода, що в нас в Україні так не доглядають за болотами, щоб можна була поїхати туристом! Треба переймати досвід!!!

Анонім сказав...

скажіть будь-ласка, чи є якісь екскурсії в Чяпкяляй зі Львова чи з Києва?

Анонім сказав...

а це Чяпкяляй від слова чяпля чи як?

Анонім сказав...

Якщо б ви вирішили відвідати Національний парк Дзюкія,сільський туризм є найкращим місцем для проживання. Тут ви отримаєте справжнє свято та визначні пам'ятки. Більше інформації про сільські садиби в Литві:https://kaimoturizmosodyba.eu/

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся