Міжріччя та Міжріченький заповідник - регіональний ландшафтний парк "Міжрічинський"

Міжріччя Десни та Дніпра - унікальна ізольована територія Полісся

foto:mizhrichchya Бажаєте прогулятися дикими теренами безкраїх луків та заболочених лісів, щоб потім пообідати свіженьким м'яском в альтанці над безкраїм болотяним морем, скуштувавши автентичної поліської настоянки..? Найбільший на Поліссі та в усій Україні регіональний ландшафтний парк "Міжрічинський" запрошує на Чернігівщину, всього за 100 км від Києва, в межиріччя Десни та Дніпра...

Екскурсія до найбільшого в Україні регіонального Міжрічинського парку неподалік Києва дозволяє поринути в майже дикий край, що вже довший час лишається відокремленим від навколишньої цивілізації.

Піщані дюни, подібні до балтійського узбережжя, на яких за сильного вітру можна спостерігати справжні хвилі... Жовте море калюжниці або пурени, що квітне по безкраїх болотах... Дивовижне розмаїття краєвидів, вересовища, безліч качок, які не бояться повільного руху машини, озерця й заболочені ліси, розкидані тут і там боброві хатки та сліди найзагадковішого поліського звіра – рися, для якого Міжріччя стало останнім притулком на всьому Лівобережному Поліссі... Так, природна ізольованість території й величезний вольєр площею 20 га забезпечує чудові умови для розмноження багатьох диких тварин!

Що цікавого подивитися в Міжрічинському парку?

Екскурсії по Міжріччю здійснюються двома основними маршрутами, котрі облаштовані інформаційними стендами, на яких відвідувачі мають можливість побачити всі головні цікавинки заплавних луків, стародавнього лісу й таємничих боліт. На окреме замовлення можливий також виїзд бетонкою на колишні терени танкового полігону, де лишилися оглядові вишки, бункери тощо, сплави по Десні, літні школи виживання та інші туристичні активності. 

Бажаєте пообідати свіжезасмаженим м'яском в альтанці над безкраїм болотяним морем, скуштувавши автентичної поліської настоянки..? Або прогулятися з дітками цікавими екологічними стежками? Вдосталь назбирати чистих ягід і грибів чи спробувати свою удачу зустріти скопа - рідкісного сокола-рибалку, яких в Україні залишилося лише близько 10 пар...? А може, спробуєте знайти просто на землі "пелетку сови" - суху грудочку залишків дрібних гризунів, що стали її жертвами..?


Попри постійний брак фінансування (Міжріччя фактично існує власним і волонтерським коштом), за свою понад 10-річну історію роботи Міжрічинський регіональний ландшафтний парк облаштував цілу низку доволі цікавих екскурсійних об'єктів - від фотосхованок до язичницького святилища. Проте найбільш цікавим з них лишається Музей лісових промислів Полісся, що облаштований безпосередньо на території садиби.

Територія Межиріччя Десни та Дніпра

Незважаючи на те, що частина території Міжріччя проходить по державному кордону України й Білорусі, на більшості території парку не діє паспортний режим і досить стабільне покриття українських мобільних операторів.

При цьому однією з унікальних особливостей Міжріччя (РЛП "Міжрічинський" або як його ще хибно називають "Міжріченський" або Міжрічинський заповідник) є його військова історія. Адже в 50-ті роки минулого століття радянським режимом з території Міжріччя були виселені всі лісові села та хутори (Бондари, Сукачи та інші) - заради створення тут танкового полігону. Тож на території поліського межиріччя Десни та Дніпра й до сьогодні знаходяться величезні танкодроми ЗСУ,  хоч деякі з них, зокрема й командні вишки, вже не використовуються, залишившись безпосередньо на просторах Міжрічинського регіонального парку...


Тут переважають соснові ліси, наявні також і мішані, зростає понад 20 рідкісних рослин, що занесені до Червоної книги України. Збереглися в Міжріччі у своєму первісному стані й цінні болотяні масиви, серед яких і одне з найбільших поліських боліт – колишнє Вісло, а зараз Бондарівське болото, торф'яні поклади, сінокісні угіддя, а також надзвичайно мальовничі заплави в долині Десни - єдиної великої річки в усій Європі, що досі зберегла свою природну течію без жодних шлюзів чи дамб.

До того ж, у лісах та болотах РЛП "Міжрічинський", що лежить усього в 100 км від Києва, зараз живуть майже 30 видів рідкісних тварин - лосі, тетеруки, вовки, дуже багато диких кабанів.

Перспективи розвитку Міжріччя

У найближчих планах Міжріччя - побудова унікальної мощеної стежки через болота, завдяки якій відвідувачі матимуть змогу в буквальному сенсі прогулятися по славетних поліських трясовинах. Подібні мощені камінням стежки - стародавня технологія, яка дозволяла мешканцях великого Полісся від Сіверщини до литовської Дзукії надійно ховатися від завойовників посеред боліт, що забезпечували для них натуральний непрохідний захист.

Крім того, указом Президента України В. Ющенка від 2008 року, передбачалося створити на базі РЛП "Міжрічинський" Національний природний парк "Дніпровсько-Деснянське міжріччя" (або скорочено парк "Міжріччя"), проте наразі цей проект лишається нереалізованим.


Замовлення екскурсій та проживання в Міжріччі

Увага: відвідини парку доцільні лише за умови попереднього замовлення екскурсії. На території парку та села Острохи відсутні кафе та інші послуги, харчування туристів організовується винятково за попереднім замовленням.

Проживання: на території садиби парку в єдиному невідселеному лісовому селі Острохи є можливість поселення в гостьовому будиночку (вартість проживання становить кілька євро). Більш якісний сервіс пропонує мініготель "Компаніс" у сусідньому селі Смолин, що здатен прийняти до 22 осіб (телефон готелю 0 (462)686-435), а також готельний комплекс в місті Остер, де наявна достатньо розвинена інфраструктура, зокрема модний ресторан Oster City.

Замовлення екскурсії до Міжрічинського регіонального ландшафтного парку здійснюється цілий рік за телефоном (067) 327-06-26, директор - Андрій Васильович Сагайдак.

Розклад групових екскурсій в Міжріччя Десни доступний у Facebook.


Благодійна та волонтерська допомога

Упродовж останніх років Міжрічинський парк існує фактично лише завдяки небайдужим людям та волонтерам (напр. туристичного клубу "Гряда"), які допомагають директорові парку та його нечисельним співробітникам не тільки оберігати, але й в міру сил розвивати останній дикий край Лівобережного Полісся.

Допомога волонтерських екологічних організацій та меценатів лишається дуже актуальною.

РЛП "Міжрічинський", ЄДРПОУ: 32285817,
р/р 260 000 000 377 02 в ПАТ "Укрсоцбанк", МФО 300023
Призначення платежу – благодійний внесок на розвиток парку

Як доїхати в Міжрічинський заповідник: центр та дирекція Міжрічинського регіонального ландшафтного парку знаходиться в селі Острохи, що лежить неподалік старої дороги з Вишгорода на Чернігів Т-10-01 і Т-25-09, з Києва - через Воропаїв, Сувид, смт Десна на с. Морівськ. Увага: більшість навігаторів показують неіснуючу дорогу через с. Косачівку, проте єдиний заїзд можливий через с. Морівськ.

Альтернативна дорога - по чернігівській трасі на Козелець з поворотом на Остер і далі на Морівськ.



::To get more information in English please ask or google for – Mizhrichynsky (Mezhrechenskiy) Natural Landscape Park, Mizhrichya between Desna and Dnieper rivers in Kozelets region of Chernihiv oblast of Ukraine (100 km from Kyiv): excursions, English-guided tours, travelling to the reserved forests, swamps and flood plains of Desna, vacations in Polesie, visiting a tank range.
:: Чтобы получить информацию по-русски, ищите – Межреченский (Мижриченский) природный ландшафтный парк в Козелецом районе Черниговской области Украины, заповедник НПП "Днепровско-Деснянское междуречье" (межречье): экскурсии, туры, путешествия по заповедным лесам, болотам и пойме Десны, отдых на Левобережном Полесье, посещение танкового полигона. З
:: Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete – Mižričynskio miško kraštovaizdžio parkas (Černigovo sritis Ukrainoje): ekskursijos, kelionės, aplankymas. Miškai ir pelkės, buvęs sovietų kariuomenės tankų poligonas.
:: Каб атрымаць інфармацыю па-беларуску, шукайце - Межреченский (Мижриченский) прыродны ландшафтны парк у Козелецом раёне Чарнігаўскай вобласці Украіны, НПП "Дняпроўска-Деснянское міжрэччы": экскурсіі, туры, падарожжа па запаведных лясах, балотах і пойме р. Дзясна, адпачынак на левабярэжная Палессе, наведванне танкавага палігона.
:: Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – Miżriczensky Park Krajobrazowy na Ukrainie (Kozielec, obwód Czernihowski): wycieczki, podróże w zastrzeżone lasy, bagna i rozlewiska r. Desna na lewobrzeżnemu Polesiu, poligon czołgowy.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся