Захист від блискавки - медична допомога при ураженні блискавкою

БЛИСКАВКА: як захиститися та уникнути ураження блискавкою
Щороку по цілому світі люди гинуть від блискавок – при чому переважна більшість через власну дурість і недбальство. Полісся - не виключення. Цього літа грози йдуть мало не щотижня від Сумщини до Волині, загинув навіть колишній нардеп Червоній, розумний чоловік в принципі. А люди кажуть, вирішив як слід позбирати свої речі на березі озера під грозою…

Отже, що потрібно найперше пам'ятати кожному під час грози на природі:

1. Діти знають, що п'яні забувають – коли чути грім, це означає, що б'є блискавка. Без варіантів, навіть якщо ви її не бачите.
2. Необхідно негайно втікати від води – вилізати з озера, відходити від берега річки, навіть подалі від болота. Вода проводить струм, тож блискавки її люблять.
3. Миттєво вирубити всі свої мобільники, ноутбуки й решту електроніки – це означає, не вимкнути звук, а повністю вимкнути апарат.
4. Обдивитися навколо, щоб на відстані 30 метрів од вас не було жодних великих металевих речей, зокрема – мангалу, велосипеду, мопеду…
5. За жодних обставин не розкривати парасолю!

Зазвичай гроза концентрується достатньо довго, тож як тільки ви вперше почули грім – дивіться на небо, спробуйте побачити блискавку. Якщо пауза поміж спалахом блискавки й громом буде менше 10 секунд – значить треба ВСЕ кидати й негайно рятуватися...

Захист від блискавки. Де сховатися від блискавки:

1. Якщо маєте авто - негайно забирайтеся в нього, машина має спеціальний захист від блискавки. Єдине що – приберіть антену.
2. Якщо ви в лісі – заберіться під великі кущі, скажімо, в малинник, або якщо немає - в гущину середніх за висотою дерев, найкраще – під середнього віку бук чи березу. Можна також під клен, липу чи ліщину, горіх. Найгірший вибір – дуб, сосна, ялина, тополя. Саме в ці дерева найчастіше влучає блискавка.
3. У жодному разі – НЕ ховайтеся під поодиноким деревом. Поодиноке означає не лише конкретно одне, а й 3-4 розкидані в радіусі 50 метрів від вас.
4. Обдивиться, чи нема навколо побитих і погорілих дерев – блискавка це не бомба, вона дійсно любить бити в одне й те саме місце, адже відповідно до фізики шукає найменший спротив. Пам'ятайте, що людина частіше травмується не так від прямого влучання блискавки, як від падіння уражених нею предметів, зокрема дерев.

Якщо гроза захопила вас просто в полі:

• Ховайтеся в будь-яку яму чи канаву, навіть найменшу низину.
• Як нема низини - спробуйте швидко отаборитися хоч якось, найкраще ДО початку дощу поставити намет або зробити якусь халабуду, хоч би і з очерету. Важливо, аби земля під цим укриттям була сухою.
• Якщо геть нічого немає, але десь на відстані кілометра ви бачите укриття – оцініть свої шанси. Загальний розрахунок такий – 1 секунда паузи поміж блискавкою і громом дорівнює 400 метрам відстані від вас до грозового фронту. Отже, якщо пауза 6 і більше секунд – то якими б страшними не були звуки грози – чимдуж біжить під укриття, особливо якщо воно з протилежного від грозового фронту боку.
• Якщо ви в самому грозовому фронті в полі – то залежите вже від власної удачі чи ласки божої – або присядьте навпочіпки (п'ятки зведені, голова на колінах, руки на голові) та моліться, або пересувайтеся поміж ударами блискавки невеликими кроками до укриття (БІГТИ НЕМОЖНА, якщо блискавка вже б'є прямо над вами, без паузи з громом, ЛЕЖАТИ на землі також НЕМОЖНА!)!

В ЯКОМУ ПОЛОЖЕННІ ПЕРЕЧЕКАТИ ГРОЗУ:

1) Розійдіться – хоча б на 15 метрів один від одного
2) Сядьте навпочіпки, зведіть разом ноги, а головне - п'ятки, голову покладіть на коліна, а руки на голову. (Не полінуйтеся - встаньте з-за комп'ютера і зробіть це прямо зараз, будь ласка – тіло мусить пам'ятати цю позу, колись це може врятувати вам життя!)
3) На землю під собою постеліть хоч якусь ізоляцію – звичайний поліетиленовий пакет, бажано складений у кілька шарів, гірше – рюкзак, у крайньому разі – просто сухе гілля.
4) Зніміть із себе весь метал – золото це також лише метал (обручки, сережки, хрестики).

Що робити з дітьми під час грози?

Найгірший варіант у полі… Бігти неможна, накрити дитя собою також неможна – блискавка може вбити обох. Якщо дитина доросліша й слухняна можна спробувати вмовити її сісти як ви навпочіпки на відстані хоча б 15 метрів од вас – звісно, дитина боятиметься, але так є значно вищими шанси, що вона залишиться неушкодженою, навіть якщо блискавка уразить вас (як більший з двох об'єктів)…

Якщо ж ви з малюком, то звісно мусити вже тримати. Тоді є ще ОСТАННІЙ ШАНС: перед самим ударом блискавки є секунди 3-4, коли ви можете відчути її наближення… Це досить страшно і важко описується словами, але мусите напружити всі свої рефлекси, щоби бути готовими, якщо не знайшли доброго укриття. Отже за 3-4 секунди все навколо стає неначе наелектризованим, усі речі мовби тремтять, іде такий дивний звук вібрації, по шкірі вашій також мурашки, легке поколювання, волосся наче встає само – це означає, що удар уже 100% неминучий – тоді миттєво, за секунду, кидайте від себе малюка якнайдалі, скільки вже зможете, малюки здатні добре згрупуватися, тож сильно не заб'ються, натомість можуть пережити удар у повітрі, або всяк випадок менше отримують від землі. Ви ж самі після кидка – спробуйте ще може встигнете хоча б звести разом п'ятки і присісти… І пам'ятайте – часу думати у вас не буде, відпрацюйте ці речі до автомату заздалегідь.

Захист від блискавок у хаті:

Якщо вам пощастило бути під час грози в сільському будинку, також варто дещо зробити:
1) Вимкнути пробки в лічильнику
2) Зачинити всі вікна
3) Обрати собі місце десь подалі від печі й груби
4) Не торкатися жодних кабелів антенних чи телефонних

Перша допомога при ураженні блискавкою

Якщо перед вами людина, уражена блискавкою, то головне для вас обох діяти швидко та чітко:
1) Покладіть потерпілого
2) Якщо люлині пощастило і вона має просто шок (втрата мови, свідомості) - спробуйте вивести її з шокового стану й телефонуйте 103.
3) Якщо удар блискавки був прямим і сильним - мусите якнайшвидше зробити штучне дихання "рот-у-рот" (маєте з собою нашатир – давайте) і непрямий масаж серця (якщо вам більше 16 років і ви не знаєте як це робиться – негайно дізнайтеся про це в інтернеті!)
4) Пробуйте реанімацію без зупинок, оскільки маєте лише 10 максимум 15 хвилин, після чого шанси на порятунок уже мізерні. Дзвоніть 103.

Головне, завжди пам'ятайте – під час грози ховатися треба не від води, як це робить багато людей, радісно забігаючи під найближчий металевий навіс автобусної зупинки... Насправді ховатися й рятуватися варто не від води, а від блискавки, бо вона вбиває!

---
To get more information in English please ask or google for – how to avoid a lighting strike being in a wood or inside a wooden house, protection against lighting.
Чтобы получить информацию по-русски, ищите – правила поведения во время грозы, защита от молнии, как избежать поражения молнией, как и где укрыться от молний, как защититься от молний, помощь пострадавшим от молнии.
Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – zasady ochrony przed piorunami w czasie burzy na otwartej przestrzeni oraz w domu.
Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete – apsisaugojimas nuo žaibo miške, apsauga nuo žaibų lauke, žaibosauga, kaip apsaugoti nuo žaibo namuose.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся