МАЛЕ ПОЛІССЯ: грунти, історія та природний парк

Разом із великим українським Поліссям у складі Західного (Волинського), Центрального (Києво-Житомирського) та Східного (Лівобережного) Полісся в Україні подекуди окремо виділяються також і регіон Малого Полісся.

При цьому сам район Малого Полісся визначається у 3-х контекстах – як фізико-географічний регіон, історико-культурна територія та національний природний парк "Мале Полісся", утворений 2008 року указом Президента України Віктора Ющенка.
Так, у фізико-географічному контексті Малим Поліссям називають низинний лісистий і болотяний край на півночі Галичини та Поділля, що відділений від власне Полісся Волинською височиною. Це пояснюється тим, що низина Малого Полісся, що адміністративно належить до північних районів Львівської, Тернопільської, Хмельницької та крайнього півдня Рівненської області, характеризується досить своєрідними ґрунтами та значними покладами торфу...

Зокрема, грунти Малого Полісся, котре науково визначається як особливий фізико-географічний район Західноукраїнської провінції лісостепу, переважно, дернові й лучні, підзолисто-дернові та опідзолені, наявні також чорноземи.

Однак, незважаючи на свій ландшафт, західна частина Малого Полісся історично значно більшою мірою тяжіла до Галичини ( тож і зараз мешканці цих земель у складі Львівської та Тернопільської областей в абсолютній більшості ідентифікують себе як галичани), і лише північно-східна частина Малого Полісся – більшою мірою тяжіла до Волині.

Подібна культурна належність зберігається й до сьогодні, тому в культурно-історичному контексті Малим Поліссям частіше називаються виключно його східну частину, точніше – північну частину Хмельниччини та південну частину Рівненщини, яку подекуди визначають також назвами південно-східна Волинь або Велика (історична) Волинь.

Отже, на сьогодні західнополіська (волинська) етнографічна та мовна ідентичність певною мірою властива населенню Малого Полісся, зокрема у межах Острозького, Здолбунівського, Дубенського та Радивилівського району Рівненщини, а також району м. Нетішин, Славутського, Ізяславського, Білогірського, Старокостянтинівського, Шепетівського, Полонського, Теофіпольський, Красилівського району Хмельницької області.

І саме в цій частині Малого Полісся, на території в понад 25 га (Шепетівський, Ізяславський та Старокостянтинівський район Хмельницької обл.) 2008 року було створено національний природний парк "Мале Полісся". Межі парку пройшли на півночі долиною річки Горинь та Нетішинського водосховища, на північному заході – по річці Вілія, на сході – по Горині, на півдні – притоками Вілії та Горині.

Групові та індивідуальні екскурсії та поїздки в природний парк "Мале Полісся" вже зараз організовуються місцеві туроператори.
---
To get more information in English please ask or google for – Small Polesie of Ukraine: National Park "Male Polesie" in Khmelnytsky region, tours, travel, history.
Чтобы получить информацию по-русски, ищите – Малое Полесье Украины: национальный природный парк "Малое Полесье" в Хмельницкой области, экскурсии, путешествия, история; почвы Малого Полесья.
Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete – Ukrainos nacionalinis parkas "Mažoji Polesė" Chmelnyckio srityje, ekskursijos, kelionės, istorija, Polesės dirvožemis.
Каб атрымаць інфармацыю па-беларуску, шукайце - Малое Палессе Украіны: нацыянальны прыродны парк "Малое Палессе" ў Хмяльніцкай вобласці, экскурсіі, вандроўкі, гісторыя; грунты Малога Палесся.
Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – Małe Polesie na Ukrainie: park narodowy "Małe Polesie" w regionie Chmielnickiem, wycieczki, podróże, historia.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся