Юрій АНДРУХОВИЧ "Дезорієнтація на місцевості"

Погляд на Полісся: цитата письменника Андруховича

Перша частина foto: yuri andrukhovych Яким бачив Полісся 10 років тому найвідоміший письменник сучасної України, патріарх "Бу-бу-ба", автор бестселерів "Дванадцять обручів" і "Таємниця", галицький пост-модерніст Юрій Андрухович?
Яскрава цитата з давньої праці Андруховича - збірки есеїв "Дезорієнтація на місцевості", відомої також як "Вступ до географії", виданої 1999 року в Івано-Франківську видавництвом "Лілея-НВ"...

Останнє есе книги Юрія Андруховича "Дезорієнтація на місцевості" - Час і місце, або Моя остання територія. Контекст цитати - зневажливий погляд на "несправжню" Галичину з боку Полісся, адже:
"Полісся, ця космічна поганська колиска, басейн Прип'яті та Десни з його арійською чистотою коренів і древлянською нескаламученістю джерел, з його визначальними генетично-культурними кодами, з найархаїчнішим фольклором, епосом, діалектами, - озерами, торфовищами, готичними соснами, з пастками на тварин і людей, з підраненими вовками, Полісся — це національний субстрат, це чорнобильський вибір України, це сама справжність, це сокирна автентика і щирість, каральний похід месії Онопрієнка* уздовж залізничних колій та шосейних шляхів. Полісся — це повільність і понурість, це доведений майже до повної зупинки час, це повзуча комуністична вічність, що зусібіч обклала ненависний сторозтлінний Київ, це сама глибинна чорна українськість."

А. Онопрієнко - серійний вбивця, нелюдь, що народилася в Народницькому районі на Житомирщині. Більшість з убивств, у т.ч. дітей, маньяк здійснив у 1990-х роках на Галичині, ув'язнений довічно.

Тут можна прочитати чи безкоштовно скачати книгу Юрія Андруховича "Дезорієнтація на місцевості" (текст).

Тема: погляд на Полісся - Юрій Андрухович

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся