Густопсовий КАРАКУРТ фото: укус каракура, небезпечний павук "чорна вдова"

Вирушаючи на море, бережіться отруйних чорних павуків.

foto: karakurt pauk На всьому узбережжі Чорного моря почастішили випадки укусів вкрай небезпечного отруйного павука, що зветься каракурт (фото), адже їхня агресивність підвищується в період тривалої спеки. Укус цього найчорнішого в Україні павука у 15 разів сильніший за гримучу змію. Як виглядає  - дивіться фото каракурта: дуже маленький, круглий чи трохи овальний, має 8 очей, на спині або череві можуть бути червоні цятки. Нічого подібного на Поліссі, на щастя, не водиться... Найбільш небезпечними є самки каракурта, що сягають від 1 до 2 см. Які симтоми і що робити, якщо вас укусив павук каракурт..?

Симптоми укусу каракурта

Густопсовий павук каракурт нападає зненацька, проте його укус ви можете відразу й не відчути, тим більше, що місце укусу каракурта не набрякає, утворюється лише мала бліда червона цятка. Тільки за 15-20 хвилин, іноді й кілька годин, ваше самопочуття раптом страшенно погіршується - довкола укусу поширюється біль, ви прієте, відчуваєте нудоту й запамарочення, різко болить живіт. У вас можуть розбухнути вени, а м'язи схопити судома, можливо піде слина, в сечі з'явиться кров. У цьому разі слід негайно їхати в найближчу лікарню, адже укус каракурта спричинює ризик смерті - приблизно 5% людей, яких вкусив каракурт, помирають. Найгірше те, що отрута каракурта вражає також і нервову систему, тож людина може просто психічно вийти з ладу, не дозволяючи собі допомогти...

Перша допомога при укусі каракурта

Протягом перших 2-х хвилин ви маєте шанс повністю знешкодити отруту каракурта! Для цього потрібно прикласти до місця укусу 2 сірники й запалити їхні головки. Буде дуже боляче, але ви позбавитися отрути. Потім до рани можна прикласти щось холодне.

Якщо момент втрачено, необхідно знерухомити вражену каракуртом кінцівку. Потім вибити багато дуже міцного чаю, можна міцного алкоголю, в крайньому разі кави. Але головне - якнайшвидше дістатися лікаря, який знає, яку сироватку треба вводити. І тоді за 2 тижні ви забудете злобного павука на ім'я каракурт.

Увага: цього року небезпезка атаки каракурта зберігається майже по всьому Чорноморському узбережжі України. Найбільш активна дана тварюка протягом серпня та вересня.

Каракурт фото

Автор: Всеволод Хибун для ІЦ Полісся

Тема: паук каракурт - фото, укус, симптоми та перша допомога.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



1 comments:

Анонім сказав...

страшна тварюка

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся