24 листопада - День пам'яті жертв Голодомору

Згадаймо про родичів і всіх загиблих від комуністичного геноциду

24 листопада 2012 р. на Поліссі та по всій країні вшановують пам'ять мільонів співвітчизників, що втратили життя під час Голодомору. Кожен може тихо пам'янути сотні тисяч безневинно померлих у страшних муках голоду діток і дорослих на землях Східного й Центрального Полісся та 3 941 000 людей по всій України. Не забуваймо й про живих людей, які ціною неймовірних страждать вберегли своїх дітей зимою й весною 1933...

КИЇВ – 14:00 хода від станції метро Арсенальна до Національного меморіалу пам'яті жертв Голодомору. 16:00 загальнонаціональна хвилина мовчання, акція "Запали свічку пам'яті".

ЖИТОМИР — 15.30 біля Скорботного Янгола на майдані Путятинському відбудеться панахида, Скорботний мітинг, загальнонаціональна хвилина мовчання та Акція "Запали свічку".

ЛУЦЬК—15:00 Театральний майдан.

РІВНЕ – 16.00. Мітинг-реквієм на території православного Свято-Покровського собору.

ЧЕРНІГІВ — 16.00 – Хресна хода від П'ятницької церкви до Катерининської церкви

МАЛИН: 16.00 - панахида, скорботний мітинг та акція "Запали свічку" біля пам'ятного знаку жертвам комуністичних репресій.

НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ – 16.00 панахида, скорботний мітинг та акція "Запали свічку" біля входу до центрального кладовища (вул. Чехова).

ОЛЕВСЬК – 16-й годині на майдані Соборному загальнонаціональна хвилина мовчання та акція "Запали свічку".

РАДОМИШЛЬ – 16.00 загальнонаціональна хвилина мовчання, скорботна хода від міської ради до пам'ятного Хреста жертвам Голодомору-геноциду, акція "Запали свічку".

Поминальні служби цього дня пройдуть також у церквах та костелах Полісся.

Докладніше див. http://www.holodomor33.org.ua/category?id=4

Не забуваймо, як це було страшно.

Згадаймо про те, як наші бабусі й прабабусі, діди й прадіди збирали по лісах мерзлі жолуді й варили з них кашу та пекли хліб, згадаймо перший омріяний бересток навесні 1933, гнилу брусницю й найсмачнішу в світі клюкву на болотах, ліс-рятівник, Десну і Прип'ять, Сейм і Остер, Тетерів та Іршу й інші великі й маленькі річки-годувальниці, що дозволили поліщукам мати трохи більше, ніж українці з інших регіонів.

Згадаймо добрим словом і білоруських, і західних поліщуків з тогочасних польських теренів Волині й Пінщини, які чим могли допомогали голодним сусідам.

Не забуваймо також і про виродків-комнезамів, катів з НКВД та їхніх нащадків, які й до сьогодні не визнають страшної вини кожного радянського активіста, що був причетний до геноциду. Деякі з тих ветеранів усе ще живі й деякі досі не покаялися. Не забуваймо й провини тих безсовісних пропагандистів, що заперечують або навпаки роблять піар на безпрецедентному в історії людства злочині комуністів.

"Цей голод штучний і спеціально створений для того, щоб "провчити селян". Наслідком теперішнього лиха в Україні буде російська колонізація цієї країни, що призведе до зміни й етнографічного характеру. В майбутньому і, либонь, дуже близькому майбутньому, ніхто більше не говоритиме про Україну чи український народ, про українську проблему, бо Україна стане де-факто територією з переважно російським населенням. Голод і далі шаленіє й нищить людей, і просто неможливо збагнути, як може світ залишатися байдужим до такого лиха" - написав Серджіо Граденіго, консул Італії в столиці Української СРР Харкові, у повідомленні своєму урядові 31 травня 1933 року. Докладніше читайте в журналі "Країна".

Вшанувати пам'ять 4 мільйонів загиблих можна особисто, просто запаливши свічку вдома о 16.00 під час сумної Хвилини мовчання.

Дивіться також карту жертв Голодомору на поліських землях України та збірку родинних споминів про страшні часи Великого Голоду.

Вічна пам'ять усіх загиблим...

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся