Історія села Бакланова та Вершинова Муравійка

Краєзнавчі матеріали газети "Поліська правда" (Чернігівщина).

Довідник сіл Полісся: дані з історії сіл Бакланова та Вершинова Муравійка та їх сьогодення...

Географічні координати села Бакланова Муравійка на карті.

Бакланова Муравійка

На рівній поліській місцевості вздовж річки Либідь серед буйно квітучих садів знаходиться мальовниче село Бакланова Муравійка.

Село Бакланова Муравійка, за даними обласного архіву, засноване у 12 столітті. Першими жителями на узліссі був козак Баклан з Басанії, нинішньої Нової Басанії.

На узліссі біля річки Либідь було дуже багато мурашиних бугрів (Мурав’їв) від цього і пішла назва села.

В ХVII – XIX ст.. основне село (селянські двори) були розміщені в низинній частині села – Натуровці. Православна церква і дім священника були розміщені з лівого боку річки на підвищенні, а за 600 м від церкви був маєток пана Пустоти (пізніше став власністю пана Яновського). В наш час на цьому місці розміщена Б.Муравійська ЗОШ І-ІІ ступенів.

Перша школа в селі почала будуватись в 1882-1885 р. Першою вчителькою в селі була Лідія Василівна Волкова із міщан (прогресивно настроєна, вела багато бесід із селянами). За 10 років її праці її часто заарештовували за роздачу забороненої літератури ("Кобзар").

Також, у Б. Муравійці було побудовано церкву (1865), створено артіль «Раджиття» в 1924 р. і СОЗ «Незаможник», які були об’єднані в 1930 р. в сільськогосподарську артіль.

Під час Великої Вітчизняної війни жителі села брали активну участь в боротьбі проти фашистів. Відзначилися Мельник І.П., Коваль О.М., Кирик В.К., Самсоненко Г.Т.

В повоєнні часи 1946-1962 роках в селі збудовано електростанцію, зерносховище, тваринницькі приміщення, пилораму, контору колгоспу, майстерню та ін. Побудовано школу, розпочато будівництво лікарні, з’явились нові магазини.

Прикро, що сьогодення села Бакланова Муравійка має багато проблем. Але, незважаючи на це, жителі села пишаються тим, що на її території діє сільська школа, будинок культури, відкриті нові магазини, фельдшерсько-акушерський пункт, побудована нова церква. В селі проводяться різні заходи щодо благоустрою, насаджено новий парк відпочинку.Станом на 2010 рік населення села становить близько 600 осіб.

Адреса сільської ради:  16312, Чернігівська обл., Куликівський р-н, с. Бакланова Муравійка, вул. Центральна, 44 а , тел. 2-83-45.

ВЕРШИНОВА МУРАВІЙКА




Село Вершинова Муравійка розташоване в 12 кілометрах від районного центру Куликівка. Поруч - залізнична станція Муравійка, відстань - трохи більше кілометра від центру села.

Географічні координати села Вершинова Муравійка на карті.

Станом на 1 січня 2008 року на території сільської ради налічувалося 238 житлових будинків: 215 - у В. Муравійці і 23 - у селі Кошарищі, що підпорядковується Муравійці. Дач - 115, у В. Муравійці - 89 і 26 - у Кошарищі. Кількість наявного населення - 525 осіб, серед них - 226 пенсіонерів, 27 дітей шкільного віку, 13 - дошкільнят, решта - особи працездатного віку.

Територія сільської ради становить 3369 гектарів, земель державної власності - 1072 га, земель комунальної власності - 7, земель приватної власності - 2290 гектарів.

У своїх господарствах жителі В. Муравійки тримають 175 голів ВРХ, у т.ч. - 145 корів, 100 свиней, 26 коней, голів птиці - 2459, 84 бджолосім'ї.


З історiї села

У верхів'ях ріки Либідь у Х столітті заснувалося невелике поселення - Вершинова Муравійка. Воно знаходилося в районі Селецького кругу, а в тому місці, де нині розкинулось село, були непрохідні ліси. У період монголо-татарської навали, рятуючись від завойовників, жителі села розійшлися по нетрях велетенського лісу, а найбільш сміливі і сильні, взявши в руки зброю, чинили опір ворогу.

Перша писемна згадка про село відноситься до 1608 року.

До революції 1917 р. населення села було неоднорідним - жили козаки, біднота. Були й поміщики: Шуба, Юрченко, Тищенко та інші. Вони мали в своєму розпорядженні 1130 десятин найкращої землі. Більше 400 десятин належало заможним селянам, і тільки 360 - бідним. Та й яка то була земля - болота та мурашині купи.

У 1881 році поруч з селом було прокладено вузькоколійку до Чернігова, а в 1894 році її перевели на широку дорогу. Першим начальником залізничної станції був Пальчиковський.

У 1918 році, коли щорсівські полки взяли Чернігів, над селом замайорів червоний прапор. Офіційно радянську владу у В. Муравійці встановлено у березні 1919 року. У 1929 році селяни почали колективний обробіток землі, а в 1930-му було створено перший колгосп. Колективізацію було завершено у 1931 році.

Сільськогосподарське виробництво було дуже відсталим: тільки у 1930 році жителі села побачили перший трактор. Урожаї дуже низькі - середня врожайність зернових не перевищувала 8-10 центнерів з гектара, картоплі - 60-80 центнерів. Та поступово сталися зміни: у селі було ліквідовано неписьменність, збудовано клуб, лазню, почала працювати семирічна школа, зазвучало радіо. Напередодні Голодомору у 1935 році в колгоспі з'явилася автомашина. Окремі рільничі ланки виростили по 200-250 центнерів картоплі з гектара, близько 35 центнерів на круг вродив ячмінь.

Село було окуповане фашистами у вересні 1941 року. 16 вересня 1943 року село було звільнено від фашистської навали. Почалася відбудова зруйнованого ворогом господарства. Це були дуже важкі роки, коли орали коровами жінки (чоловіки були на фронті), не вистачало посівного матеріалу, інвентаря. На фронтах Великої Вітчизняної у складі Червоної армії билося 340 вершиновомуравійців, 173 з них нагороджені орденами і медалями, 137 віддали своє життя, аби над нами було мирне небо.

До складу В.-Муравійської сільради входить і невелике село Кошарище, воно було засноване у 1925 році, в часи НЕПу. Частина виблівських селян переселилась на кращі землі, де були колись панські кошари, звідти пішла назва цього населеного пункту. До 1952 у Кошарищі був свій колгосп, який у томуроці об'єднався з в.-муравійським в артіль «Перше травня». Це було міцне господарство. Після війни були збудовані всі тваринницькі приміщення, проведено водопровід, зростав добробут трудівників. За вирощування високих урожаїв О. А. Власенко та В. І. Ревко нагороджено орденами Трудового Червоного прапора, 11 осіб відзначено медалями «За трудову доблесть».

У 1950 році в с. В. Муравійка побудовано медпункт та пологовий будинок. У 1980 році збудовано нове адміністративне приміщення, де розмістилася контора сільгосптовариства та сільська рада. Газифікація села почалася у 1999 році. Для її здійснення було створено 9 кооперативів. Голубий вогник прийшов у більшість осель вершиновомуравійців.

Сільське господарство

У 2000 році ксп «1 Травня» реорганізувалося в СТОВ «Лан», який проіснував недовго і був ліквідований у 2006.

Нині колективного сільгосптовариства у В. Муравійці не існує.

92 земельні паї у вершино-вомуравійців орендує СТОВ «Світанок», 41 - ВАТ "Куликівський льонозавод".

З історії школи

Перша земська школа була заснована в 1897 році. Діяла вона тоді при Петропавлівській церкві. У 1912 році було побудоване нове приміщення школи. У роки Великої Вітчизняної війни тут діяв військовий госпіталь.

З 1 вересня 1965 року школа перейшла у нове двоповерхове приміщення. На той час у школі навчалося 52 учні, працювало 10 вчителів. Приділялася велика увага естетичному вихованню, працювали драматичний, хореографічний, вокальний гуртки.

У 2007 році в школі був останній випуск, у зв`язку з реорганізацією в галузі освіти, В. Муравійську ЗОШ було реорганізовано. Рік в приміщенні школи знаходилися ФАП і відділення Ощадбанку, поки вона опалювалась.

В. Муравійський фельдшерський пункт очолює медсестра Олена Онопрійко, яка працює тут з 2004 року. Окрім неї, є ще молодша медсестра Тетяна Литвиненко. Оскільки переважна більшість населення пенсіонери, доводиться обслуговувати багато викликів на дому. Сільська рада придбала велосипед для ФАПу.

Три соціальних працівники у Вершиновій Муравійці надають допомогу одиноким престарілим. Вони обслуговують 36 осіб.

Сільське відділення поштового зв'язку ліквідували. Листоноші І. В. Лапа та З. В. Пикуль розносять періодику, пенсії, і в разі потреби надають поштові послуги на дому.

У селі є відділення Ощадбанку, де чемно обслуговує клієнтів Наталія Ковальчук.


У В. Муравійці два магазини приватного підприємця К. І. Мірошник. Однією з перших в районі вона одержала торговий патент і успішно займається підприємницькою діяльністю. Односельці вдячні їй за асортимент товарів і обслуговування.

Другий рік працює в селі магазин ВАТ "Куликівський льонозавод".


Сільським будинком культури віднедавна завідує В.О.Кулініч. По вихідних тут проводяться дискотеки для молоді, до свят - концерти учасників художньої самодіяльності, щорічно - свята села. Добре відомі в районі фольклорний ансамбль, танцювальний колектив В.-Муравійського РБК.

А. Л. Безік понад 20 років завідує сільською бібліотекою. Книжковий фонд її налічує 10300 примірників, яким користуються 375 відвідувачів.

Тема: довідник сіл - Бакланова та Вершинова Муравійка, Куликівський район Чернігівщини

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся