Озеро ДОБРЕ похід: заказник Вутвицький

Похід на озеро Добре на Волині

foto: ozero dobre Років 6 тому пішли в похід на озеро Добре. Насправді, там в одному лісі ще одне сузір'я озер - Добре, Сошичне, Мочулино, Карасине та Святе - поряд з Каменем-Каширським. На трасі Ковель - Камінь-Каширський є село Нуйно. Там ми і стартували.

Хорошої карти в нас не було, і ми заблукали серед мережива лісових доріг. Глибше в гущавину - а там болота. Йшли по гаті. Гать - це дорога серед болота з накладених колод. А навколо булькало болото. Докладніше про похід на озеро Добре...

І день закінчився не на пляжі озера, вже в сутінках ставили намет на якомусь острівці-узвищенні. Наступного дня теж поблукали, але вийшли на основну дорогу.
Треба враховувати - що в лісі багато меліораційних каналів - вони ускладнюють перехід.

Без карти-кілометровки туди йти не варто.І обов"язково краще мати фото-скріншоти з гугль-мапс. Тоді легше зорієнтуватись по вирубках та лісових дорогах, яких немає на карті. Або брати додатково GPS.

Хоча до озера Доброго можна доїхати машиною - але там дуже в'язкий пісок, як в пустелі.

Дійшли ми до озера Доброго, і там відпочивали 2 дні, від ідеї йти на інші озера відмовились.

Озеро Добре - надзвичайно мальовниче озеро. Є декілька турбаз, піщані пляжі, кришталево-чиста вода.


Коли ми сплавлялись на байдарці по річці Турія, була ідея проскочити по каналу до озера Доброго.

Звіт по сплаву по Турії:

"...Була в нас ідея , яку ми , не відважились реалізувати – пройти по одному з цих каналів до озера Добре та Сошичне.

Відстань до озер – всього лиш 3 км. Ліс за пару сотень метрів справа – це великий масив з десяток кілометрів в діаметрі.

Цікавий тим, що в ньому сховались серед хащів 5 мальовничих карстових озер (Сошичне, Карасине, Мочурине, Добре та Святе), та є десяток цікавих заказників: ландшафтні заказники «Бузаки», «Святобузаківський», ботанічні заказники "Нуйнівський", «Мочуринський», гідрологічні «Озеро Карасине», «озеро Мочурине», «озеро Сошичне», ботанічна пам'ятка «Дуб звичайний» (дерево віком 225 років поряд з озером Добре).

І перлини цього лісу - два заказники загальнодержавного значення (гідрологічний «озеро Добре» та ботанічний «Вутвицький»).

Ботанічний заказник «Вутвицький»

Унікальне оліготрофне болото, вкрите сосною 5,5 А бонітету, на якому зроста­ють характерні для сфагнових боліт Східної Європи рослини: андромеда багатолистяна, багно звичайне, ринхоспора біла, а також рідкісні види, занесені до Червоної книги України: хамедафна чашкова (єдине місце зро­стання на Волині і друге на Україні), плаун річний. Місце розмноження окремих регіонально рідкісних видів птахів, зокрема, слукви (вальдшнепа), чирка-свистунця, а також інших видів птахів, переважно горобцеподібних.

Гідрологічна пам'ятка природи «Озеро Добре»

Унікальне озеро карстового походже­ння з піщаним дном, глибиною 15м, розташоване серед лісового масиву, місце зупинки на відпочинок під час перельотів та розмноження деяких водоплавних птахів, зокрема норця великого і лиски. В прибережній смузі озера зростають рідкісні рослини: пла­ун річний і любка дволиста, занесені до Червоної книги України...."

Маршрут на оз. Добре можна починати в с. Нуйно , по озерам, далі через озеро Святе, і потім до дорозі до Каміня-Каширського. Протяжність - приблизно 40 км. Тобто, можна вкластись у 2-3 дні.

Цікаво було б побачити озеро Святе. З такою назвою на Волині до десятка озер. Назва походить ще з дохристиянських часів. В давнину озера, болота та ліси були об'єктами поклоніння. Тому на цьому озері міг бути священний гай з капищем. Наскільки я знаю, в давнину люди робили піднесення духам води та боліт. Тому, хто знає, що там може бути на дні цих Святих озер...

Автор: Odzer, http://board.lutsk.ua

Тема: озеро Добре на Волині, заказник Вутвицький

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся