Ювілей: 650-річчя Битви на Синіх водах

Підготовка до відзначення ювілею Битви на Синіх водах

foto: bitva na sinih vodah Третій міжнародний круглий стіл, присвячений відзначенню 650-річчя Битви на Синіх водах у 2012-2013 рр., пройшов у Вільнюсі за участю Посла України в Литовській Республіці Валерія Жовтенка.

У ході зустрічі було визначені перші результати  проекту "650-річчя битви на Синіх водах"...

На зустрічі, зокрема, йшлося про святкування ювілею Синьоводської битви на державному рівні. Так, в Україні до Верховної Ради було направлене подання, яке вже пройшло комітет з питань культури та очікує на голосування. Литовський Сейм у свою чергу звернувся з листом до Верховної Ради України з проханням підтримати дату постанову.

Крім того, посольства Литовської Республіки в Україні та України в Литві домовились про двосторонні виставки картин українського художника Івана Марчука та литовського художника Гєдрюса Казімєренаса [Giedrius Kazimierėnas]. Валерій Жовтенко також запевнив, що посольство України в Литовській Республіці і надалі підтримуватиме проект "650-річчя битви на Синіх водах".

У робочій частині програми взяли участь представники з Литви, України та Білорусі. З української сторони до участі в заході були залучені молоді історики, співробітники Інституту історичної освіти Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, учасники "Академії молодих журналістів", представники організацій, зокрема міжнародної дипломатичної місії народної дипломатії "Європейська Україна", редактори туристичних-видань.

З литовської сторони були присутні представники Міністерства закордонних справ Литовської Республіки, депутат Сейму Литовської Республіки, член Комітету щодо зв’язків з ЄС та Комітету з питань розвитку інформаційного суспільства Гінтарас Сонгайла [Gintaras Songaila], провідні литовські науковці у галузі військової історії, представники Литовської національної військової Академії ім. генерала Йонаса Жямайтіса, Центру військової історії, політологи, представники творчих кіл, бізнесу, журналісти та зацікавлена громадськість. Білорусію представляв Олександр Решетніков, якого було обрано координатором проекту "650-річчя битви на Синіх Водах" у Білорусії.

В ході роботи круглого столу було сформовано також спільний план дій на 2012–2013 рр. щодо відзначення ювілею битви на Синіх Водах в Україні та Литві на державному рівні. Окремим напрямком роботи булу визначена популяризація проекту "650-річчя битви на Синіх Водах" у загальноєвропейському масштабі та залучення до відзначення ювілею провідних європейських організацій.

Під час круглого столу було презентовано Міжнародний фестиваль "Битва XIII-XIV ст.", що відбудеться в Центрі культури та історії "Парк Київська Русь" - одному з найкращих фестивальних майданчиків Східної Європи. Під час фестивалю багатотисячна аудиторія глядачів дізнається про битву на Синіх водах, що 650 років тому змінила хід історії на території сучасної України. Армія з більш ніж 500 вояків-реконструкторів з України, Білорусі, Литви, Росії, Франції у форматі living-history реконструює події далекого XIV століття і проведе повноконтактну реконструкцію битви.

Також, під час Круглого столу було намічено низку заходів наукового напрямку. Зокрема, наприкінці березня 2012 року у Києві має пройти наукова конференція з проблематики битви на Синіх водах. На завершення зустрічі було презентовано фото-фільм Юозаса Валюшайтіса [Juozas Valiušaitis] "Колір дна Синьоводської битви".

Докладніша інформація про проект доступна на сайті www.bwb650.org

Тема: ювілей битви на Синіх водах

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся