Церква в Кліщах: дерев'яна церква у покинутому селі Великі Кліщі на Житомирщині

Унікальна діюча церква в Кліщах Народицького району Житомирської області

foto: cerkva Klishci У відселеному понад 25 років тому селі Великі Кліщі Народицього району поміж Малином і Народичами на Житомирщині стоїть дерев'яна православна церква Арх. Михаїла, збудована 1889 р., що й сьогодні приймає охочих помолитися наодинці посеред глухих поліських лісів.

Декілька разів на рік у церкві правляться служби, здійснюється розпис та реставрація храму в Кліщах...

Стародавнє поліське село Великі Кліщі на дорозі з Малина в Народичі було повністю відселене в 1990 році внаслідок критичного забруднення після Чорнобильської катастрофи.

Довший час у селі проживала лише одна людина - легендарна баба Настя Аврамчук, вона ж Балабеня - яка відмовилася від переселення й протягом років сама доглядала покинути церкву.

З роками занепаду та після кількох пожеж дивом вціліла церква Арх. Михаїла (раніше Св. Миколая) лишилася єдиною спорудою колись великого села.

Церква в селі Кліщі
Дерев'яна церква у відселеному селі Великі Кліщі

Протягом останніх 10 років церкву доглядають та власним коштом проводять реставрацію ентузіасти. На Різдво, Великдень та Зелені свята в церкві покинутого села править служби священник сусідньої парафії Московського патріархату. Час від часу в місцевій газеті публікуються також оголошення про майбутні служби, на які збираються колишні мешканці села Великі Кліщі та інших відселених околиць.

Попри те, що на Поліссі досі є чимало лісових капличок, церква в Кліщах є унікальною спорудою такого розмірі, що ніколи не замикається й продовжує діяти без постійного настоятеля у повністю покинутому селі.

Всередині церкву прикрашає багатий і яскравий, типово православний розпис. Подорожні лишають у храмі записки на молитви за здоров'я та упокій.

Церква в селі Кліщі
Розпис церкви в селі Великі Кліщі

Мешканці навколишніх районів вважають церкву у Великих Кліщах особливо благодатною й часом приїздять сюди помолитися наодинці з Богом. Поширена легенда про цілющу силу тканину, яку потрібно залишити в церкві на ніч, аби потім на ранок прикласти її до хворого місця на тілі.

Як доїхати?

Мащиною або автобусом з Народичів або Малина.

За кілька кілометрів від церква знаходиться село Базар з його величним монументом воїнам УНР, полеглим у Битві під Базаром 1921 року.

По дорозі з Малина можна оглянути також цвинтар російських старовірів у селі Бродники та добре пообідати в надзвичайно колоритному закладі "ЧАЙНА" в селі Недашки, замовлення за телефоном 099-551-93-06.

Церква в селі Кліщі
Цвинтар російських старовірів

На вибір гостей 20 різновидів справжніх поліських дерунів і вареників, унікальний інтер'єр та дуже гостинний господар.

Автор: Ігор Свірин, фото Олексія Шевченка, Пікетажний клуб, спеціально для ІЦ Полісся.

Тема: дерев'яна церква в покинутому селі Великі Кліщі 

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся