Сільський зелений туризм: Новий рік і Різдвяні свята "по-рівненськи"

Де можна гарно провести Новорічну ніч на Рівненщині? Більшість рівненських турфірм такого відпочинку не пропонують: з 15 опитаних лише в одній запропонували при бажанні відпочинок в сільському будиночку одного з районів Рівненщини. Де і як можна зустріти прихід 2010 року на Рівненщині, щоб він запам'ятався надовго?

Агросадиби Рівненської області: запропонують козацький куліш та покатають на санях

— Останнім часом надзвичайною популярністю у рівнян користується відпочинок в агросадибах, — розповідає заступник начальника обласного управління культури і туризму Ярослава Гаврилова. - Такий відпочинок подобається туристам насамперед тому, що вони можуть насолодитись свіжим повітрям та прекрасними краєвидами соснових лісів Полісся, замерзлими озерами, спробувати домашньої святкової сільської кухні. Туристам там влаштують зимову рибалку, святкування Різдва у кращих українських традиціях, покатають на санях. Рівняни, які відпочивали в агросадибах влітку, обов’язково захочуть спробувати і взимку, адже ця пора року має свої переваги. Тож не дивно, що, наприклад, на сьогодні в агросадибах Березнівського району, а також в урочищі Воронуха Корецького району та селища Хрінники Демидівського, всі місця на Новий рік та Різдвяні свята вже замовлено. Проте така ситуація склалася тому, що саме ці агросадиби є, так би мовити, достатньо «розкрученими» і відомими. Не гірше можна відпочити й в інших районах, як-от в селі Пляшева Радивилівського району, де агросадиби пропонують насичену програму святкування.

Попит на такий вид відпочинку зростає ще й тому, що це набагато дешевше, ніж їхати в Карпати. В середньому ніч в агросадибі коштує 50-70 гривень, а харчування — від 50 грн. залежно від меню. Проте сюди слід також додати витрати на дорогу. Проїзд на маршрутці коштуватиме 10-30 гривень в один бік. При бажанні можна урізноманітнити свій відпочинок туристичними послугами, що пропонують власники агросадиб. Орієнтовні ціни:

- прогулянка верхи на коні — 10 хвилин 15 грн.;
- катання на бричці/санях — 1 год. 60 грн.;
- проведення майстер-класів з вишивання національних орнаментів — 20 гривень, різьби по дереву — 30 грн.; організація культурної програми вечора-відпочинку «Українські вечорниці» (20 чол.) — 1000 грн.; святкова вечеря в національному стилі (гречані вареники, український борщ, козацький куліш, квашена капуста, ін.) — 50 грн.; екскурсія в музей-заповідник «Поле Берестецької битви» — 30 грн.

Кукушка - Новий рік на «вузькоколійці»: з термосом та фотоапаратом

Дістатися до агросадиби на Поліссі або ж просто вирушити в невеличку незабутню мандрівку Рівненщиною можна на вже відомій туристам вузькоколійці Антонівка-Зарічне. Проведення Нового року з шампанським, Дідом Морозом та ялинкою там поки що не пропонують, але незабутні враження обіцяють.

— Ідею проведення новорічної ночі на вузькоколійці ми поки що не розробляли, — говорить начальник відділу культури і туризму Володимирецької райдержадміністрації Галина Пінчук. — Оскільки зараз фінанси спрямовано на впорядкування навколишніх територій при колії, музею, будинку відпочинку у Воронках. Проте вузькоколійка возитиме пасажирів і 31 грудня, і 1 січня. Тож туристи сміливо можуть вирушати на ній у подорож. Невелика швидкість, з якою рухається потяг — 40 км за годину — дозволяє милуватися прекрасними зимовими поліськими пейзажами. Нещодавно я сама їхала вузькоколійкою і на власні очі бачила лисицю, що сиділа недалеко від дороги. Також там можна побачити зблизька зайця та різноманітних птахів. Їдучи у вагонах, можна зробити чимало гарних фото. В майбутньому ж ми плануємо зробити опалення в потязі та оформити спеціальний туристичний вагон. Зараз обговорюємо свої пропозиції з обласною адміністрацією та рівненською залізницею. Останні готові підтримати нас фінансово, тож цілком можливо, що проводитимемо й святкування Нового року на вузькоколійці.

Вузькоколійка має лише один недолік — взимку тут дуже холодно, адже вагони поки що не обігріваються. Тож якщо вирішили проїхатися цим потягом, пані Галина радить неодмінно вдягатися в найтепліший одяг та брати із собою термос з гарячим чаєм. За її словами, відпочинок можна спланувати так, щоб замовити попередньо місце в якійсь із агросадиб сіл, що знаходяться поблизу станцій, на яких зупиняється вузькоколійний потяг. Такі є в селах Біле, Малі Телковичі, Новосілки. Вирушити туди на "Кукушці", переночувати одну добу чи дві і потім тим же шляхом назад додому. Вона ходить щодня: о 7.00 відправляється з Антонівки і в Зарічне прибуває близько другої години. Звідти о пів на третю вирушає, щоб о 18.15 прибути в Антонівку. Вартість квитка — 10 гривень в один бік.

Докладніше про вузькоколійку "Кукушка" можна прочитати тут.

Відпочинок собі і друзям можна влаштувати й у санаторно-оздоровчих комплексах — на природі і в той же час відносно недалеко від Рівного, як-от "Сосновий бір" чи "Червона калина". І якщо в першому місця замовлені ще з осені, оскільки цей комплекс вже віддавна користується популярністю у рівнян, то другий нічим, до речі, не гірший і розташований поряд, ще має вільні двомісні номери. Ніч у такому коштуватиме 150 гривень, що лише на 30 гривень більше від одномісного. П’ятиразове харчування незалежно від того, що замовляєш, — 85 грн. Спільне святкування Нового року, до якого входить святкова ялинка з фуршетом, Дідом Морозом, Снігуронькою та святковою лотереєю, а також дискотека, обійдеться недешево — 400 гривень. Щоправда, алкоголем тут не пригощають, тож при бажанні доведеться везти його із собою або купувати у місцевих барах. До «Червоної калини» і назад щодня ходять прямі маршрутки від залізничного вокзалу. Вартість проїзду — близько 8 грн.

Якщо Новий рік хочеться зустріти все ж у районі Рівного, але в той же час не в місті, то можна відсвяткувати його в готельно-розважальних комплексах. Щоправда, їхня новорічна програма не відрізняється оригінальністю: традиційний Дід Мороз, ялинка, хороводи, накритий стіл в ресторані, можливі феєрверки, «жива музика», дискотека. Вартість такого задоволення коливається від 150 до 500 грн., номери — 170-800 грн.

Однак якщо Новий рік з "виїздом з дому" не складається, свято можна цікаво провести і вдома в колі родини чи друзів. В цьому допоможуть різноманітні конкурси, ігри і навіть костюмована вечірка.
Дарина Гузенкова,"Рівне вечірнє".

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся