Найдавніший храм Малина - костел Св. Анни потребує допомоги

Руйнація загрожує найстаршій історичній споруді в м. Малин, Житомирської обл.

foto: храм у МалиніУ 1884 році в місті Малині на центральному Поліссі коштом княгині роду Радзивіллів з'явився красивий білий костел Св. Анни.
На жаль, нещодавно колона перед входом у храм по вулиці Кривенчука, 6, не витримала напруги років та дала тріщину, і частково розсипалась. Так само і весь костел місцями нагадує колону, що потребує негайної допомоги...

Історія храмів часто відтворює історію міст, де вони були побудовані. Малинський костел не є виключенням з цього правила. 

Перший храм, збудований Станіславом Кордишем, було освячено ще у 1784-му році. У 1869 році костел згорів, і лише в 1884 році був відновлений коштом княгині Радзивілл. Заповіт її передбачав 20 тис. карбованців сріблом на будування святині, а також кошти на богадільню, з умовою того, щоб у ній також надавали притулок віруючим людям. За переказами, тут перебував чудотворний лик Божої Матері, що 1869 р. був переданий у католицький храм Києва. На жаль, подальша доля ікони невідома.

Храм у Малині освятив 1884 р. єпископ Любовідзький. В 1913 р. парафія Малина налічувала 3400 вірних, а вже 1935 р. святиню, як і багато інших храмів, було зачинено рішенням радянської влади.

Перед ІІ Світовою війною тут було медичне училище, пізніше школа. За часів війни нацисти влаштували в підвалі храму в’язницю, але найімовірнішим є те, що перед цим там була катівня НКВД. Навіть у спогадах радянських солдат можна прочитати про "двоповерховий білий костел, що височить посеред міста".

З початку 90-х років 20 століття парафія у Малині почала відроджуватися. Офіційно її було відновлено та зареєстровано 1991 р. рішенням Житомирського облвиконкому №4 (32) від 22 лютого 1992 р. А 1 червня 1992 р. храм було повернено вірним.

Душпастирську працю тут розпочинали і з гідністю провадять священики з різних кінців України та світу.

Жнива великі і роботи на наших теренах вистачить для всіх конфесій. Єдиний католицький храм міста збирає під свій дах людей щодня і дає кожному можливість особисто зустріти Бога. Сумно лише, що роки війн одночасно з перебудовами за часи нищівних ідеологій залишили свій відбиток на його понівеченому тілі.

Нещодавно колона перед входом у храм не витримала напруги років та дала тріщину, і частково розсипалась. Так само і весь костел місцями нагадує колону, що потребує негайної допомоги.

В часи, коли наша країна активно декларує бажання відтворити історичну справедливість і рухається в сторону Європейської інтеграції, найстаріша історична споруда міста прагне повернути своє обличчя і просить всіх небайдужих про посильну допомогу.

Молитовне заступництво віруючих людей та сформовані моральні духовні цінності майбутніх поколінь, напевно, обернуться на щире благословення для міста та благодійників храму.

Сьогодні в храмі діє парафія Святої Анни, телефон якої 5-32-09.

Отець-настоятель Малинського костьолу Ігор Ольховський.

Тема: допомога на відновлення храму

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



1 comments:

Анонім сказав...

і плитку уродську теж нада зньога знять

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся