Заповідники, карта, рельєф, грунти та природа Білоруського Полісся

Білоруське Полісся – північна частина Великого Полісся, що обіймає більшу частину Брестської та Гомельської областей, а також південну частину Мінської та південно-західний край Могилевської областей сучасної Республіки Білорусь.
Складова частина Поліської низини, на заході переходить у Прибузьку рівнину, на сході – в Придніпровську низину, на півночі – в рівнинні райони Білорусі. Протяжність білоруського Полісся зі сходу на захід становить понад 500 км, з півночі на південь сягає 200 км...

Фізично-географічні райони Білоруського Полісся поділяють на Берестейське Полісся, Загороддя, Мозирське Полісся, Прип'ятське, Гомельське Полісся.
Основні форми регіонального рельєфу утворилися в результаті дій дніпровського та сожського льодовиків, а надто талих вод, що витікали з-під них, а також вод поозерського льодовика, що надходили долинами Зельвянки, Щари, Березіни, Дніпра та ін. Антропогенові відкладення - водно-льодовикові, стародавні та сучасні алювіальні й озерні супіски та піски, зольні піски. Велику роль у формуванні рельєфу зіграли акумулятивна діяльність Прип'яті та її головних приток, процеси заболочування знижених ділянок за голоцену. Відрізняється сприятливими умовами для гідравлічного зв'язку глибинних водоносних горизонтів з поверхневими. Поверхня Білоруського Полісся - водно-льодовикова та озерно-алювіальна піщана низина зі стародавніми надзаплавними терасами, слабким нахилом на південному сході, на невеликій ділянці на заході (в басейні Західного Бугу), з близьким до поверхні рівнем залягання ґрунтових вод.
Абсолютні висоти 100 - 150 м, в найбільш зниженій частині з майже пласким рельєфом знаходяться болота (найбільші масиви Піддубичі, Великий Ліс, Вигонощанське болото, Загальський масив) та заболочені ділянки з піском, невеликими горбами, озерними улоговинами та стародавніми береговими валами Прип'яті та її приток, частково переробленими зольними процесами. Трапляються окремі краєві льодовикові утворення - Мозирська гряда, Хойниксько-Брагинськи висоти, Юровічська височина тощо. Клімат теплий, нестійко-вологий, на південному сході перехідний до лісостепового. Середня температура січня від -4,4°С на заході до -7°С на сході (мінімальна -36°С), липня - від +18°С до 19°С (максимальна +38°С). Вегетаційний період 193 - 208 діб. Опадів 540 - 645 мм на рік.
Основні річки — Прип'ять з її притоками, Дніпро з Березиною і Сожем, Західний Буг з Мухавцем. Малі ухили гирл та їхні широкі заплави утворюють сприятливі умови для акумуляції річкової води в період повені ' літніх зливових паводків. Разом з великими озерами (Червоне, Вигонощанське, Чорне, Спорівське, Бобровічське, Ореховське, Біле) багато невеликих озер у заплавах річок. Створено великі водосховища (Солігорське, Локтиші, Погост), густу мережу меліоративних каналів. Ґрунти дерново-підзолисті, дерново-підзолисті заболочені, дерново-болотяні, торф'яно-болотяні низинні й верхові, заплавні, дернові перегнійно-карбонатні. Ліс охоплює понад 40 % території Білоруського Полісся; соснові та листяні ліси поширені на вододілах в надзаплавних терасах, невеликі ділянки листяно-ялинкових лісів розташовані на північній околиці Білоруського Полісся, листяні ліси, переважно діброви, перехідні на зволожених родючих ділянках в ясенево-дубові та і ясеневі. На вирубках березові й осикові, в заплавах річок дубові та вільхові ліси. Луки заливні різнотрав'яні та злакові, осикові, бобові. Наявні облаштовані зони відпочинку державногота місцевого значення, курорти Горваль, Білий Берег, Ченки, Озеро Біле.
На території Білоруського Полісся розташовано Прип'ятський ландшафтно-гідрологічний заповідник, Телеханське заповідно-мисливське господарство, 12 заповідників.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся