Готське поселення у с. Хрінники на Рівненщині – найцінніша археологічна знахідка України 2009 року

Директор ДП НДЦ "ОАСУ", доктор історичних наук Козак Денис Никодимович: "У цьому році, як і в попередні роки найбільшою експедицією на території Волині, як і на території України, була експедиція, яка працювала на території Хрінницького водосховища. Результатом, ми в усякому разі археологи, задоволені... Ми знайшли таку споруду, інформація про яку облетіла всю Європу. Результати про дослідження якої вже були повідомлені на Європейському конгресі археологів в Парижі. Це капище готів. Пам'ятка надзвичайно унікальна, пам'ятка яка не має собі аналогій в усій Європі…"

Відомо більше шестисот жертовних місць, в які складали свої дари Богам готи, але такого типу пам'ятки, де здійснювалося не даропокладення, а жертвоприношення - виявлено вперше. І вона цікава саме тим, що очевидно в цьому об'єкті концентруються погляди або міфологія кількох народностей, які жили на території Західної України. Це слов'яни, готи і очевидно якісь античні впливи.

Готи не любили вогонь. В їх культі, в їх міфології вогонь не відігравав ніякого значення. Вони його сприймали лише як джерело тепла. А за їх міфологією вогонь був причиною смерті, або навіть загибелі всього світу. В даному випадку ми маємо велике вогнище, яке свідчить про те, що в ритуалі жертвоприношення відігравало велику роль саме вогнище... Ще один елемент, що германці ніколи в своїй міфології не передбачали так би мовити ділення з Богами, якщо говорити сучасною мовою, тобто вони давали якусь жертву Богу і на цьому все це кінчалося. Там ми маємо процес, який свідчить про те, що жертва приносились Богу, а потім пригощалися і самі жертводавці. Це теж є досить цікавим, так само це явище пов'язане із слов'янською міфологією. Ми знаємо, що це у слов'ян дуже поширене було - так звана Тризна. Так оце якраз і елемент цієї Тризни. Він примітивний, але він є. Таким чином, "наші" готи, готи волинські - це не зовсім ті готи, які були у Західній Європі, це і не північні германські народи все ж таки, це трошки, будемо так говорити, "ослов'янені" готи. В цьому цікавість цієї знахідки."

Джерело: "Волинські старожитності"
Докладніше про готське святилище в Хрінниках можна прочитати тут.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся