Документальний фільм "2033 км від Ейфелевої вежі": поліське село Острівськ

Документальний фільм про Полісся київських режисерів Олександри Хребтової та Олександра Балабана "2033 кілометри від Ейфелевої вежі" здобув уже другу поспіль міжнародну відзнаку - і знову на Балканах!

Півгодинна документальна стрічка "2033 км від Ейфелевої вежі" розповідає про поточне сумне життя та великодні свята в глухому куточку Західного Полісся – селі Острівськ (правильний наголос на першому складі) - поблизу с. Кухітська Воля та смт. Зарічне на Рівненщині. Це невеличке село з населенням менше півтисячі осіб стоїть у лісах на березі озера Острівське. Сьогодні тут проходить маршрут найдовшої в Європі діючої вузькоколійки "Кукушка" – "Поліський трамвай". Минулого ж століття в Острівську діяв навіть овочесушильний завод, проте на сьогодні його закрито, місцеві мешканці займаються фактично лише лісовим промислом – збором ягід і грибів, бортництвом… Зараз в Острівську немає, на жаль, навіть церкви...

У 2009 році фільм "2033 км від Ейфелевої вежі", друга назва якого звучить як "Село Острівск. Україна. 21 століття", було показано в Києві у програмі фестивалю "Молодість". Крім того, фільм про Острівськ було відзначено призом "За режисуру" на міжнародному кінофестивалі Silafest у Сербії...

2010 року документальний фільм про Полісся "2033 км від Ейфелевої вежі" вдостоївся бронзової медалі й на Міжнародному фестивалі Jahorinafest, що відбувся в іншій балканській країні - Боснії та Герцеговині. Варто відзначити, що в доробку кінорежисера Олександра Балабана є також і документальний міні-серіал "Волинь. Знак біди".

КМК "Молодість" подає таку презентацію авторів фільму про сьогоднішнє життя в маленькому поліському селі Острівськ:

"1986 року Полісся накрила тінь хмари, занесеної вітром з Чорнобилю. Тут загубилась серед боліт найдовша у Європі вузькоколійка. Колись по ній вивозили деревину в промислових масштабах. Як жити, коли знищено виробництво, немає роботи, немає грошей? Навіть священик відмовився виконувати щорічне освячення води... Тут виживають лісом: збирають мед диких бджіл у старовинні вулики, годують свиней водоростями, орють, як 5 століть тому, тут горілка замість хліба та самогубство – звична річ. Залишилась лише віра, і стоять при дорогах дерев’яні хрести, як молитва, як відлуння останньої надії…"

---
To get more information in English, Deutsch, Français, Español, Italiano please ask or google for – Ukrainian documentary film "2.033 kilometres from the Eiffel Tower": Ostrivsk village, Polesie; Ukrainisch Dokumentarfilm "2033 Kilometer vom Eiffelturm"; Film documentaire Ukrainien "2033 km de la Tour Eiffel"; Film documentario Ucraini "2,033 km dalla Torre Eiffel"; Película documental de Ucrania "2033 kilometros de la Torre Eiffel".

Чтобы получить информацию по-русски, па-беларуску, na srpskom, ищите – украинский документальный фильм "2033 километра от Эйфелевой башни": село Остривск (Островск), Полесье; украінскі дакументальны фільм "2033 кіламетры ад Эйфелевай вежы": сяло Остріўск, Палессе; Ukrajinski dokumentarni film "2033 kilometara od Ajfelovog tornja": d. Ostrivsk, Polesie.

Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete – Ukrainos dokumentinio filmo "2 033 km nuo Eifelio bokštas".

Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – Ukraiński film dokumentalny "2033 km od Wieża Eiffla": wieś Ostriwsk na Polesiu.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



11 comments:

Анонім сказав...

цитата :"Тут виживають лісом: збирають мед диких бджіл у старовинні вулики, годують свиней водоростями, орють, як 5 століть тому, тут горілка замість хліба та самогубство – звична річ. Залишилась лише віра, і стоять при дорогах дерев’яні хрести, як молитва, як відлуння останньої надії…"

ну дебіли, які дикі бджоли ????
які водорослі ????
що режисерка хотіла побачити, те і написала.
горілка замість хліба - в кожному селі є алкаші.
фільм - піздьож

Анонім сказав...

так, фільм говняний, але глянути хотів би...я родом з сусіднього села і можу з впевненістю сказати, що такого страху, там немає навіть на 1 %...тобто зробили із звичайних людей якихсь африканських аборигенів, особисто я подав би в суд, проте це не моє діло...

Бортник мля сказав...

Дикі бджоли - це ті, що в лісі живуть!!! Дебіле ти, що пишеш сам не знаєш шо, борті чув що цке, ідіот

Шановні, адміністрація ресурсу просить вас не вживати образливих висловів.

Анонім сказав...

фільм не бачив, але, судячи з описової статті і анотацій - чергове намагання зробити сенсацію не заглиблюючися хоча б трохи в життя селян. показові тут слова: екзотика, аборигени, африка, глибинка, найдовша в Європі... як це вже все втомило... ці режисери не змогли побачити там нічого цікавішого??? до речі, зарічненська кукушка не найдовша в Європі. у Вінницькій області є пасажирська вузькоколійка завдовжки 130 км. я проти таких фільмів і проти такого бачення Полісся. воно потрібно лише для жлобів,які хочуть туди заманити побільше туристів.

Анонім сказав...

я кілька разів був в Острівську. острівчани дуже негативно відгукувалися про фільм, про методи його зйомок. лісові озера біля Острівська арендовані одним зарічненським "патріотом". озера входили і входять до складу гідрологічного заказника. але тепер туди запустили рибу, побудували на берегах хатинки... а ще кілька років тому на цих озерах не відчувалася присутність людей. що в цих людей в голові, що вони так нищать свою природу і свою культуру? ось це є справжня трагедія Полісся. і, на жаль, такому стану речей сприяють проекти, фінансовані державою і місцевими адміністраціями - напр. т. зв. Поліський трамвай

Павло Мегеля сказав...

ДЛЯ АНОНІМА 8/31 - Фільм мені цей теж пошлим видався, згоден. Але проект Поліського трамваю в принципі доцілоьний. І про Вінницю - не треба брехать! Де там є регулярна вузькоколійка пасажирська?? Кукушка справді сама довга в європі лінія діюча.

Анонім сказав...

Як скачати фільм

Анонім сказав...

Я не розумію як можна таке написати,якщо резисерка сама родом звідки

Анонім сказав...

а шо хіба не збирають у борті дикий мед??? збирають по лісах

Анонім сказав...

Что вы все можете знать об етом селе я там самого детства к бабушке ежджу таи просто второй рай ане село а озеро чего токо стоит озеро

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся