БЕРЕЗОВИЙ СІК: коли, де і як збирати сік берез?

Незабаром час збирати березовий сік.

zbirati berezoviy sikКінець березня та початок і середина квітня місяця - час для збирання березового соку в лісах Полісся. Зокрема, цього року найкорисніший сік збиратиметься в останній декаді березня та першій декаді квітня. Важливо знати основні правила та умови збирання цього смачного та цілком натурального напою.

Де збирати березовий сік? У старому лісі серед берез понад 30 років, діаметр стовбура яких перевищує 30 см, при цьому чим старіше дерево - тим краще і для збирання соку, і для самої берези. Отвір ліпше робити з північної сторони дерева. Чи потрібен "лісовий квиток" і як правильно збирати березовий сік...

Збирати березовий сік для себе можна без усіляких дозволів, аби лише не псувати дерева та не сочити молодих берез (діаметром до 20 см). Натомість, відповідно до Лісового кодексу України, в разі заготівлі березового соку на продаж, необхідно придбати в лісництві т. зв. "лісовий квиток"

Збирати свіжий березовий сік потрібно в скляну банку з широким горлом або у відро (пластик небажаний, бо додає березовому соку займового присмаку), зробивши акуратний круглий отвір у березі свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоби березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою! Глибина отвору - не більше 2-3 сантиметрів, залежно від товщини кори.

Робити отвір для збирання березового соку потрібно краще не на висоті 0,5 метрів, як це найзручніше для людини середнього зросту, а вище - на висоті близько 1,5 метри від землі, де є найсмачніший сік. Крім того, отвір варто робити з північного боку берези, де зазвичай збирається найбільше березового соку. В зроблений отвір необхідно вставити трубочку, якою березовий сік і стікатиме у заготовлений посуд. Більше одного отвору робити не доцільно.

Коли найкраще збирати березовий сік на Поліссі: у період з 25 березня по 15 квітня. При цьому збирання березового соку проводиться протягом світлового дня, допоки в березі активно циркулює ця її поживна рідина.

Важливо! За 1 день з одної берези можна зібрати не більше 3-х літрів березового соку, після чого зроблений отвір необхідно обов'язково замастити мохом. Збирання більшої кількості березового соку (4-5 літрів) призводить до швидкого виснаження дерева й може спричинити його загибель. Безпечний термін збирання березового соку з 1 дерева - 10 років.

Нормальна швидкість збирання березового соку: 3-х літрова банка під 30-ти річним деревом має заповнитися за 6 годин.

У жодному разі НЕ МОЖНА ЗБИРАТИ БЕРЕЗОВИЙ СІК МОЛОДИХ БЕРЕЗ, діаметр стовбура яких менших за 30 см. Це унеможливлює зростання берези. Штраф, що стягується лісниками за підсочення молодого дерева з метою збирання березового соку, сягає 320 гривень.

Корисні властивості березового соку: цей традиційний поліський напій має більш як 30 цінних компонентів, у т.ч. корисні цукри, високий вміст вітаміну С і солей калію, магнію й заліза, органічні кислоти та ферменти, що покращують кровообіг людини й роботу її кишківника, виводять з організму всілякі шлаки.

Лікування березовим соком: особливо корисний березовий сік для літніх людей і тих, хто страждає на гастрит, виразкові хвороби, недокрів'я, головний біль, бронхіт і туберкульоз легень, хронічний кашель чи ревматизм, радикуліт, подагру або артрит, має проблеми з печінкою, нирками (треба пити не менше 2-х літрів березового соку на день) і жовчним міхуром, потербає від такої біди, як закрепи чи імпотенція. Протипоказання - наявність каменів-оксалатів у нирках.

Як пити березовий сік: поліщуки традиційно вживають цей природний напій замість узвару, проте з медичної точки зору пити березовий сік найкраще по 1 склянці десь 3-4 рази на день за півгодини до прийому їжі. За наявності кашлю чи застуди, березовий сік варто підігріти, можна розбавити його молоком, полоскати горло проти ангіни або інших захворювань горла.

Зовнішньо березовий сік вживають для протидії екземі, трофічних виразкам, навіть псоріазу та нейродерміту; як засіб проти вугрів і сверблячки. З березового соку можна робити також і непогані примочки для промивання поранень.

Зберігання березового соку: свіжий березовий сік можна тримати в холодильнику чи коморі не довше, як 2 доби.

Бродіння березового соку: сік можна процідити в бутлі та зброджувати за температури близько 10 -15 градусів 2-3 тижні, щільно обмотавши шийку бутлів якоюсь ганчіркою. Цукор не додавати, перевіряти раз на 3-4 дні, щоб згори не утворювалася пліснява. На виході отримується зброджений березовий сік із кислуватим смаком та приямним ароматом.

Квас із березового соку: рецепт. Свіжий березовий сік можна нагріти десь до 35 градусів і додати в нього 20 грамів дріжджів на літр. Закваску поставити на 3-4 дні в темне холодне місце, після чого березовий квас можна законсервувати. Інший рецепт як приготувати березовик: до березового соку віком у 3 дні додати підсмажені житні зерна або сухарики (5 г на літр), настоювати добу, процидіти.

Модний крюшон із березового соку: рецепт. Аби приготувати крюшон, потрібно змішати літр свіжого березового соку та сухого білого вина, додати склянку цукру. Настояти в холодильнику чи коморі 3 години.

Бальзам із березового соку: на відро свіжого березового соку кладуть до 3 кг цукру, 2 літри вина чи горілки та штук 5 дрібго порізаних лимонів із шкіркою. Заливають у дежку й ставлять на 2 місяці в погреб чи комору. По тому напій розливають у пляшки й витримують у горизонтальному положенні ще 3-4 тижні, після чого отримують готовий алкогольний продукт.

Консервований березовий сік - старий чудо-напій поліських відунів. Згідно з давніми рецептами (Центральне Полісся), потрібно взяти річні паростки сосни й добре їх промити, ошпарити, зняти весь наліт. По тому свіжий березовий сік нагріти майже, але не до кипіння (заміри показали десь 80 С), і додати до нього кілька жмень хвої. Розрахунок приблизно 50 г хвої на 1 літр березового соку. Після цього березовий сік потрібно настояти протягом рівно половини світлого дня (виходить десь 6 годин) і процидіти. Далі додати ложку меду й ще раз розігріти майже до самого кипіння й так проварити півгодини. Готовий напій зберігати в пляшках.
Настоюють протягом шести-семи годин, після чого проціджують, додають 50 г цукру і 1-2 г лимонної кислоти. Розливають сік у бутлі та пастеризують 25 хвилин при температурі 90-95 градусів.

Як настоювати березовий сік: найкраще на листах звіробою та ягодах рябини, можна також на м'яті та мелісі, ягодах шипшини, на липовому цвіті. Розрахунок - 1 жменя на 1 літр березового соку, настоювати треба 5 годин, по тому консервувати. Крім того, туристи ще люблять іноді березовий сік змішувати з фруктовими та овочевими соками.

Прикмети погоди на Поліссі: якщо з берез іде більше ніж зазвичай березового соку - літо буде дощовим.

Автор: Віктор Пенькевич, спеціально для ІЦ Полісся.

---
Чтобы получить информацию по-русски, ищите – когда, где и как собирать березовый сок, квас из березового сока, сбор и заготовка березового сока, рецепт бальзама, водка с березовым соком, лечение и состав, чем полезен свежий березовый сок.
To get more information in English please ask or google for – traditional Slavic traditional beverage made from a birch sap, when, where and how to collect a birch sap in Polesia, Ukraine, concentrated birch sap and birch syrup, birch vodka.
Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete – beržų sula, kada šįmet pradėjo bėgti beržų sula, kur ir kaip geriau surinkti beržų sulos Ukrainoje, Polesės sulynė, beržo degtinė su sultimis, gira.
Каб атрымаць інфармацыю па-беларуску, шукайце - калі, дзе і як збіраць бярозавы сок, квас з бярозавага соку, збор і нарыхтоўка бярозавага соку, рэцэпт бальзамам, гарэлка з бярозавым сокам, лячэнне і склад, чым карысны свежы бярозавы сок.
Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – oskoła na Polesiu, kiedy, gdzie i jak zbierać sok z brzozy, napój z soku brzozowego

Тема: коли і як збирати березовий сік

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



5 comments:

Анонім сказав...

А чому інші пишуть, що з південного боку треба збирати брезовий сік?

Анонім сказав...

Скильки штрафу за одну дирку в дереви?

Овруч сказав...

березовий сік збирати кайф пити з дерева л.юблю

Unknown сказав...

Такси для обчислення розміру шкоди, що може бути заподіяна, становлять (залежно від діаметра пошкодженого дерева) від 173 до 760 грн.

Анонім сказав...

велика ймовірність того що молоде дерево помре після збору соку?

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся