Місто ОЛЕВСЬК (Olevsk, Олевск, Olewsk): визначні місця, історія, карта, готель, фото, погода, Олевська республіка

ОЛЕВСЬК: довідкова інформація та путівник по місту, розклад руху поїздів та автобусів, "Олевська республіка".

Олевськ – класичне, дуже спокійне та принадне поліське місто на північному кордоні Житомирської області з Рівненською, центр Олевського району.

на фото: нічний Олевськ
"Щоб дізнатись, як живе зараз правобережне Полісся, варто поглянути на Олевськ", кажуть обізнані люди й не помиляються. Олевськ сьогодні – це бідний край із багатою історією, це вічна краса річки Уборть та містика Камінного Села, це залізниця, що обслуговує 1 поїзд на день, церква і костьол на центральній площі, занедбана символіка та модерновий готель. Олевськ – це реальна поліська мова та кухня, типове провінційне диско й робочі борті. Справжнє, живе Полісся...

ІСТОРІЯ ОЛЕВСЬКА сягає прадавніх часів. Згідно з думкою більшості істориків, Олевськ заснував ще близько 977 року князь Олег Древлянський, давши йому своє ім'я (первісно місто звалося Олегськ, пізніше спрощено - Олевськ). Проте перша письмова згадка та можливий час заснування міста припадає на 1488 рік, коли Полісся було об'єднане під владою Великого князівства Литовського на чолі з Казимиром Ягелончиком [Kazimieras Jogailaitis, Kazimierz IV Jagielloczyk]...



Після укладення Люблінської Унії 1569 року Олевськ потрапляє до польської сфери впливу, стає володінням олевської гілки роду князі Немиричі. У середині 17 століття Олевськ переживає період розквіту – місто одержує Магдебурзьке право, діє греко-католицький монастир, двічі на рік відбуваються міські ярмарки. Під час Визвольної війни під проводом гетьмана Богдана Хмельницького терени Олевська стають ареною масштабних зіткнень між українськими та польськими силами. Незважаючи на це, до кінця 18 століття місто залишається у складі Речі Посполитої, надалі потрапляє під владу Російської імперії.

1903 року через Олевськ прокладається залізниця Київ – Ковель, що дає потужний стимул розвиткові місцевої економіки. Після заснування СРСР Олевськ опиняється на кордоні Радянської України та Польщі, в місті працюють українська, польська, російська та єврейська школи.

ОЛЕВСЬКА РЕСПУБЛІКА: певно, найоригінальніша сторінка в історії Олевська пов'язана з існування в 1941 році так званої Олевської республіки. У роки Другої світової війни довкола Олевська розгортаються тривалі бої поміж незалежними українськими та радянськими партизанами Сидора Ковпака. У серпні – листопаді 1941 року Олевськ – столиця легендарної "Олевської республіки": фактично автономної території, керованої партизанським рухом "Поліська Січ" на чолі з Тарасом Бульбою-Боровцем, що вибила з району радянські війська та встановила військове й цивільне самоврядування поза німецьким контролем. Наприкінці 1941 року фашистські війська та деякі самочинні групи українців здійснюють в Олевську масовий розстріл єврейських мешканців.

Після закінчення війни в місті активно розвивається промисловість, діє Олевський завод тракторних нормалей, електротехнічного фарфору, інші підприємства. Після розпаду Радянського Союзу багато мешканців виїжджає з міста до Ізраїлю, на заробітки до Польщі, Чехії та Росії. 2003 року постановою Верховної Ради України Олевськ офіційно дістає належний йому статус міста. Станом на 2010 рік у місті мешкає близько 12 тисяч осіб, відносно популярний мер Олевська Анатолій Повар декларує плани докласти зусиль задля розвитку туристичного потенціалу краю.

ВИЗНАЧНІ МІСЦЯ ОЛЕВСЬКА

Мурована церква Св. Миколая 1596 року УПЦ Московського патріархату – класичний взірець укріпленого храму українського середньовіччя зі стінами товщиною майже в 2 метра та вузенькими вікнами-бійницями. Первісно церква Св. Миколая Чудотворця в Олевську мала 1 купол, але дійшла до наших часів із добудованими пізніше псевдо-бароковими банями. Оригінальні фрески на жаль не збереглися, внутрішній розпис Миколаївської церкви в Олевську був виконаний московськими майстрами в 20 столітті в російському стилі. Особливої уваги заслуговує дзвіниця із оригінальним горішнім хрестом-сонцем, характерним для тогочасної литовської католицької традиції.


Римо-католицький костел Воздвиження Святого Хреста в Олевську – доладний сучасний храм у самому центрі міста. Серед іншого вирізняється чудовим як для маленького містечка освітленням, що прикрашає собою нічний Олевськ.

Набережна річки Уборть, міський парк і пам'ятник оленю. Через увесь Олевськ тече тихенька поліська річка Уборть, назва якої, вочевидь, пов'язана із бортями. Кілька бортів сьогодні висять у міському парку Олевська. В самому центрі розкинувся місток над р. Уборть, на схилі якої сумно стоїть занедбаний символ міста – олень. Під пам'ятником на річці знаходяться старенькі лави, з яких відкривається непоганий краєвид на Уборть.

ГОТЕЛІ ОЛЕВСЬКА

У центрі м. Олевськ на вулиці Героїв-афганців, 6, знаходиться невеликий сучасний готель "Едем". Центральний олевський готель має гарні номери з усіма зручностями, включно з модерновими душовими кабінами, а також номер-люкс. Вартість проживання в готелі Олевська – біля 120 грн з особи, двомісний номер – 200 гривень. Телефон бронювання готелю "Едем" в м. Олевськ: 098-8717763.


На околиці Олевська в районі залізничного вокзалу та автовокзалу знаходиться розважальний комплекс та мотель "Азалія" (пр. Московський). Мотель також має непогані номери зі зручностями, які поступаються "Едему" як за класом, так і ціною. Вартість проживання в середньому 60 грн з особи, трьохмісний номер зі зручностями – 150 гривень за ніч. Самостійно знайти мотель "Азалія" в Олевську дуже складно, тому краще скористатися з послуг таксі, яке за 10 гривень доставить туди з вокзалу чи центру міста.

РЕСТОРАНИ ТА КАФЕ ОЛЕВСЬКА

На центральній площі Олевська знаходиться класичний відреставрований ресторан "Уборть", що пропонує великий вибір смачних поліських страв за цілком помірними цінами. Ресторан орієнтований на проведення святкових заходів, передусім весільних, та відвідувачів середнього й старшого віку, гостей Олевська. Поруч із рестораном працює також і бар.

Фактично за 200 метрів від "Уборті" розташувався і новий, більш пафосний і претензійний ресторан-бар "Патріот" із танцювальним майданчиком, що орієнтовано, відповідно, на більш молодих відвідувачів.


Смачно й недорого поїсти поліських страв та скуштувати напоїв можна і численних кафе міста Олевськ – наприклад у центральній кондитерській "Золотий ключик", кафе "Васильок" та "Мрія" прямо на привокзальній площі поруч із пам'ятником Миколаю Чудотворцю.

КЛУБИ ТА САУНИ В М. ОЛЕВСЬК


Основний нічний клуб Олевська - це розважальний комплекс "Азалія", що вважається найпрестижнішим закладом міста. Вуличне диско для більш демократичної публіки пропонує також танцпол "Берізка" на набережній Уборті. Класичні концертні та мистецькі заходи відбуваються в міському Будинку культури. Працює й місцевий краєзнавчий музей з цікавою експозицією "Олевська республіка" та матеріалами радянського партизанського руху в околицях Олевська.

Сауна безпосередньо в Олевську представлена в тій самій "Азалії" (близько 50 грн. за годину, нижче середнього рівня з орієнтацією на супутні послуги, але має гарну приватну альтанку посеред ставка, в якій можна пірнати). Телефон рецепції (04135)-240-40.


На відстані кількох кілометрів від Олевська у розважальному комплексі під вражаючою назвою "Древній русич" у селі Хмільники також працює сауна, більш високого рівня, ціна 65 грн на годину). На території комплексу є і кімнати відпочинку афілійовані з готелем "Едем", де можна переночувати. Телефон замовлень (096)-7693973.

МАГАЗИНИ ОЛЕВСЬКА
По всьому місті працює багато середнього розміру крамниць із продуктовими та іншими товарами, центральний магазин "Джерело" відкрито з 8.30 до 22.00. Натомість жодного супермаркету в Олеську немає.

ЕКСКУРСІЇ, ПОДОРОЖІ В ОЛЕВСЬК
Доцільно здійснювати екскурсійні тури тривалістю 2 дні й 1 ніч неодмінно у поєднанні з відвідинами головної туристичної принади Олевська – Кам'яного Села. Поїздку в Олевськ можна також пов'язати з екскурсією в сусідній Коростень до його Ольжиних купалень та бункеру "Скеля".


ЯК ДОЇХАТИ ДО ОЛЕВСЬКА

Транспортне сполучення з Олевськом є вкрай поганим.
Через місто проходить лише один щоденний потяг – славетний трансполіський поїзд № 659 – 660 Львів – Київ. Час відправлення з Києва 16.04 в Олевську о 21.04, ціна купейного квитка близько 65 грн, плацкарт з білизною 45, загальний вагон близько 20 грн. Зі Львова потяг іде о 19.27, прибуває о 5.38, ціна купе біля 80 грн. Відповідно виїхати з Олевська поїздом на Київ можна лише о 5.40 ранку, на Львів – 21.06, у Ковелі потяг о 1.53, у Володимирі 3.21, прибуття до Львова о 6.43.
Дизельні потяги (електрички) курсують кілька разів на добу з Олевська на Коростень та Сарни.


Сучасний мікроавтобус Олевськ – Київ іде щодня о 18.30 до автостанції "Полісся", а також о 3.30 (прибуття 9.30), 6.00, 7.50, 10.30, 14.30. Автобуси з Києва на Олевськ відправляються з центрального автовокзалу о 12.35 та 16.50. Крім того, з березня 2010 року о 7.00 маршрутки Київ-Олевськ організовує приватний перевізник (довідки за тел. (097) 970-7674.

Маршрутка Олевськ – Житомир іде щодня о 17.30 через Білокоровичі, Коростень, Черняхів. Також їздить багато старих і повільних обласних автобусів сполученням

Олевськ – Житомир
(час у дорозі 4,5 години через Коростень або Ємільчене і Новоград), кілька автобусів Олевськ – Коростень.

Поблизу вокзалу та автостанції в бік центру на АЗС є цілодобова кафешка, де можна випити кави чи чаю з бутербродами в очікування нічного поїзду чи автобусу.

Погода в Олевську є типовою для Центрального Полісся, докладний прогноз погоди для м. Олевськ дивіться тут.

Карта Олевська на сьогодні, на жаль, не існує, але очікується її розробка сервісом Google Maps. Наявну загальну карту м. Олевськ можна переглянути тут
---







---

Чтобы получить информацию по-русски, ищите – город Олевск Житомирской области Украины, туристическая информация, гостиница в Олевске, карта, погода, фото, достопримечательности Олевска, кафе и рестораны, сауна, расписание поездов и автобусов по Олевску.
To get more information in English please ask or google for – Olevsk town of Zhytomyr region in Ukraine, tourist information, hotel in Olevsk, map, weather, photos, attractions in Olevsk, cafes and restaurants, sauna, trains and buses to Olevsk.
Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete – Olevskas miestas, Ukrainos Žitomiro sritis, informacija turistams, viešbutis Olevske, žemėlapis, orai, nuotraukos, architektūros paminklai, kavinės ir restoranai, sauna, Olevsko traukinių ir autobusų grafikas.
Каб атрымаць інфармацыю па-беларуску, шукайце - горад Олевск Жытомірскай вобласці Украіны, турыстычная інфармацыя, гасцініца, карта, надвор'е, фота, славутасці Олевска, кафэ і рэстараны, сауна, расклад цягнікоў і аўтобусаў па Олевску.
Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – miasto Olewsk nad Uborcią na Polesiu (Żytomierska obłast Ukrainy), informacja turystyczna, hotel, mapa, pogoda, zdjęcia, atrakcje w Olewsku, kawiarnie i restauracje, sauna, harmonogram pociągów i autobusów na Olewsk.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



23 comments:

Стоян сказав...

Был там лет 5 назад, похоже очень изменился Олевск к лучшему, красивый

Анонім сказав...

А что разве в Олевске нет гостиницы "Украина"? А била раньше когда то такая маленькая гостиница в центре, возле церкви этой Николаевской.

Власне готель "Едем" в Олевську і відкрито за адресою колишнього готелю під назвою "Україна".

Анонім сказав...

Інформації видали більш менш достатньо, але не все правдиво! По - перше в Олевському районі немає села Хмільники)))), слідкуйте за тим, що пиште, є село Хмелівка. По-друге, порівнюючи з чим ви пишете, що в олевський саунах та барах рівень нижче серднього??? Щодо ресторану "Уборть" - повністю з вами погоджуюсь, дуже гарний заклад! Готують смачно, вибір страв великий! І що головне ціни абсолютно всім доступні. Читаючи вашу статтю, пропадає бажання відвідати Олевськ, а це не добре, бо Олевськ гарне місто і воно варте уваги. Ще хочу додати, що така особистість як Повар не є головною особою в Олевську))) Дуже багато людей докладають зусиль, щоб зробити дане містечко розвиненим і привабливим для туристів і для самих мешканців. А повар будучи мером тривалий час, нажаль, змістовного нічого для міста не зробив. Що є то є! Відвідайте Олевськ і Камяне село і ви не пошкодуєте.

Piter Danmark сказав...

I LOVE OLEVSK, it's wonderful indeed! None speaks english around, but some polish will help for sure. "Kamine selo" is worth to see as well

Vitol сказав...

Заходите ,знакомтесь с Олевском на http://vit-ol.com

Анонім сказав...

Ya povnistyu zgodna z tieyu lyudunoyu yaka kazala pro povara z Olevska. Vonu dymayutb yakwo v nux groshi e to im vse dozvoleno... Xau navchatsya spochatky cinyvatu lyudeu...

альона сказав...

я хочу зняти квартиру в Олевську. для сім'ї, зі зручностями. може хтось мені допомогти? буду дуже вдячна. пишіть на alkeno@ukr.net

Володимир сказав...

...щоб вся влада була така як ваш мер то держава Україна процвітала!!!

Анонім сказав...

Древній русич той повний ацтой далеко

Анонім сказав...

А звідки відправляються в Києві сучасні мікроавтобуси до Олевська?
І автобус Київ-Олевськ о 7-00?

Інформацію щодо автобусів "Київ-Олевськ" оновлено. Сучасні мікроавтобуси "Ютонг" на Олевск відправляються з центрального автовокзалу Києва о 12.35 та 16.50.

Анонім сказав...

По дороге в Олевск можете заехать в Коростень. Очень много интересного найдете. Зайдите на сайт: http://www.korosten-info.com почитайте перед поездкой

Анонім сказав...

Аноним научись сначала писать грамотно,а потом коментируй(ацтой).

Олег сказав...

Питання щодо перейменування вулиць, названих на честь організаторів голодоморів та політичних репресій, розглядали на сесії останнім. Подібних дебатів давно не було в раді. Комуністи розмахували списками нібито зібраних підписів, які вони отримували за допомогою поширення неправдивої інформації та залякування громадян "витратами коштів", до яких нібито призведе перейменування. Послідовники злочинної комуністичної ідеології пропонували перенести питання "на потім" та робили все, аби зірвати ухвалення рішення. Однак депутати від "Свободи" домоглися ухвалення рішення. З карти Олевська зникнуть вулиці та провулки Постишева, Косіора, Кірова, Петровського, Калініна, Куйбишева, Котовського. Натомість, з'являться нові, українські назви: Олени Теліги, Олега Ольжича, Гетьмана Виговського, Олексія Опанасюка, Героїв Крут, 20-річчя Незалежности України, Юрка Тютюнника.

Анонім сказав...

УРА!!!! Нарешті наш Олевськ остаточно звільнено від більшовицьких окупантів!!!!!!!!!!!!!!!!!! Слава Олевську - слава Поліссю - слава Україні!!!!

Анонім сказав...

Привет всем!!! Спасибо за информация, но хотелось бы узнать как попастьна экскурсию в Каменное село, почитала, так вроде там нет дорог, а если хочется и ты один, как быть? Кто подскажет? Спасибо...

Анонім сказав...

Коли сухо нормальне таксі довезе з Олевська на Камінне село

Анонім сказав...

класне місто Олевськ!хоч і маленьке але має непоганий вигляд...завжди чисте

Анонім сказав...

Олевськ-це те містечко,де відпочиває душа!!!!!Де навіть не думаєш ні про що,окрім того,яке ж прекрасне місце на землі!!!

Анонім сказав...

гарне містечко)))))

Анонім сказав...

Родом з Полісся
22.07.2014.
Доброго дня!Хочу відмітити.що інформація даного сайту є не зовсім об"єктивною та правильною.По-перше,символ міста - олень не занедбаний,а відреставрований і дуже гарний, по-друге,ресторану "Уборть" вже не існує,але є альтернатива-ресторани "Маєток","Едем","Магнат","Либідь".Ціни вказані у Вашій статті на рівні 2010 року.Хмільники?Є село Хмелівка.Розумію ,що описували так, як здалося на перший погляд, але якщо ви мали на меті ознайомити читачів з містом,то висвітлюйте інформацію більш коректно.В Києві теж є багато мінусів,але це столиця нашої батьківщини і ми хочемо ,щоб нас знали у світі ,як цивілізовану країну.Так і Олевськ-це частинка Полісся. Тож запрошуємо до нашого казкового містечка в гості,особливо зараз.в літній час,щоб отримати позитивні емоції та нові враження.

Міша Макарчук сказав...

Добрий день усім! У 1986-му народився у вашому місті
гарне місто був у2011 році тепер проживаю у Франківську

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся