ПАРК ГАГАРІНА в Житомирі: міський парк відпочинку

Улюблене місце відпочинку житомирян.

foto: park gagarina jitomir Спокійний Житомир - це не лише найкращі на Поліссі міські бульвари, шляхетний кафедральний костел Святої Софії, химерна "Голова Чацького", але й чудовий міський парк з дивовижними деревами Гінго й пішохідним місточком над річкою Тетерів, площею 36 гектарів, закладений у 19 столітті місцевим бароном французького походження на ім'я Іван Максиміліанович де Шодуар [de Chaudoir...]

Житомирський парк культури та відпочинку імені Гагаріна.

Інформація офіційного сайту КП "Парк культури та відпочинку ім. Ю. Гагаріна" (м. Житомир)

Між Кам'янкою - швидкою рікою
Та Тетеревом мудрим і старим
Стоїть Житомир – рідне моє місто
Моя колиска, мій єдиний дім.


Душа міста – його сади та околиці, тихоплинні річки, що поміж пагорбами спішать до Тетерова... Душа міста – це, безперечно, його храми, театри й музеї. Душа міста – це красива незаймана природа, що вражає своєю красою.

Історія створення парку культури сягає в далеке минуле. "Парк культури та відпочинку ім. Ю. Гагаріна", який розкинувся на площі 36 гектарів був заснований у 19 столітті відомим меценатом і дослідником Волині – бароном Іваном Максиміліановичем де Шодуаром.

На території житомирського парку Гагаріна широко представлена флора багатьох природних зон. Тут є ціла низка екзотичних рослин – бундук,
червоний і горний дуб, червонолистий бук та багато інших, завезених з Індії, Західної Європи, Північної Америки.

Росте в парку Гагаріна у Житомирі і незвичайне дерево Гінго.

Вчені встановили, що вперше на нашій планеті Гінго зявилося понад 350 мілліонів років тому, у девонський період історії землі. Гінго пішло від первісних голонасінних дерев і є далеким родичем ялинкам і соснам, дарма що зовні нічого спільного з ними не має, замість хвої у нього листя, котре нагадує віяло. У далекі часи, коли землю населяли ящури й динозаври, на берегах річок і озер росли Гінго. Величезні ящури - вегетарианці з апетитом ласували листя та насіння цього дерева.

З тих пір багато змін відбулося на планеті, у звязку з загальним охолодженням майже зовсім зникли і Гінгові дерева. Лише якимось чином незначна частина їх збереглась у Китаї та Японії. У цих країнах Гінго вважають священним деревом.

Частина збережених дерев мають 300-350 літній вік, хоча багато рідкісних дерев та кущів загинуло під час війн 20 ст.

Гінго, платан, горіх медвежий – єдиний екземпляр на Житомирщині.

Загалом, територія парку Гагаріна в Житомирі насичена цінною дендрофлорою, вона представлена 80 породами дерев і чагарників, батьківщиною яких є Молдавія, Середня Азія, Сибір, Далекий схід.

Добре себе почувають у поліському краї і рослини далеких країн та континентів – Центральної Європи,Скандинавії, Китаю, Японії, Північної Америки.

Увагу кожного відвідувача привертає декоративно-художнє оформлення парку Гагаріна в Житомирі.

На лісовій галявині вас зустріне бронзова скульптура богині полювання Артеміди з староримської міфології, яка збереглася з часів барона де Шодуара, а також галерея скульптур, що відображають сюжети народних казок і легенд.

Значна частина житомирського парку Гагаріна розташована на схилах берегів р. Тетерів.

Звісно, річка приваблює відпочивальників. За центральним входом у парк Гагаріна в Житомирі розташовані оглядові майданчики, з яких розкриваються чудові пейзажи. До самої річки ведуть сходи з майданчиками для перепочинку. На березі Тетерева знаходиться човникова станція, на спеціальному причалі пришвартовано катамарани та човни.

Над річкою Тетерів на потужних стальних тросах – унікальний за конструкцією пішохідний висячий міст, довжиною 350 метрів. З нього відкривається казковий краєвид на греблю, високі скелі, а також оточуючі Житомир ліси.

Парк культури та відпочинку ім. Гагаріна має гарне і зручне розташування алей в різних напрямках, загальною довжиною в 2740 погонних метрів і є найулюбленішим місцем прогулянок посітйних відвідувачів і гостей Житомира.

Джерело - офіційний сайт парку Гагаріна в Житомирі www.park.zhitomir.ua.


:: Чтобы получить информацию по-русски, ищите – парк Гагарина в Житомире, житомирский городской парк культуры и отдыха им. Гагарина.
:: To get more information in English please ask or google for – Gagarin park in Zhytomyr, Gagarina Park of Culture and Leisure in Zhitomir, Ukraine.
:: Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete – Gagarino parkas Žytomire.
:: Каб атрымаць інфармацыю па-беларуску, шукайце - парк Гагарына ў Жытоміры, жытомірскай гарадскі парк адпачынку ім. Гагарына.
:: Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – park Gagarina w Żytomierzu.

Тема: парк Гагаріна в Житомирі

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся