ХОТИСЛАВСЬКЕ родовище (Хотиславское): екологія Шацьких озер

Родовище Хотиславське в Білорусі загрожує екосистемі Західного Полісся

foto: hotislavske Неподалік перлини Волинського краю – Шацьких озер – може статися екологічна катастрофа. Унаслідок розробок крейди у родовищі "Хотиславське", що в Білорусі, утворилось глибоке урвище, яке може поглинути і самі озера і частину прикордонного українського села. У п'ятницю в Києві було презентовано документальний фільм про цю проблему "Над прірвою"...

Фільм «Над прірвою» показує, що на мешканців волинського села Тур чатує небезпека: до їхніх осель наближається ... прірва. Якщо білоруська сторона надалі розроблятиме родовище «Хотиславське» без огляду на екологічні наслідки, то незабаром Шацькі озера можуть просто зникнути, насичене нині озоном кришталеве повітря Волинських лісів – «заціпеніти» від пилу, а самі ліси поступово померти разом із десятками видів рослин та тварин, занесених у європейську Червону книгу.

Таку перспективу малюють українські та білоруські вчені – автори моделі можливого розвитку західного Полісся у рамках програми «Спільний спадок Європи». Представляючи модель, академік Національної академії наук України В’ячеслав Шестопалов зазначив: «Ситуація: кордон між Білоруссю та Україною. Родовище знаходиться десь за 400-500 метрів від кордону, а там, між іншим, Національний Шацький парк, заказник «Липин» із озерами Святим та Глибоким. Об’єкти, на які найперше може вплинути ця розробка – озеро Святе та озеро Глибоке та заказник».

Директор Центру суспільних досліджень «Український меридіан» Дмитро Левусь нагадав: проблема родовища «Хотиславське» існує не перше десятиріччя, фактично нинішня екологічна обстановка у регіоні – це результат радянської індустріалізації.


Дмитро Левусь:«Ще у радянські часи на теренах Західного Полісся були розвідані поклади крейди та кварцу. Білорусією розпочато видобуток цих копалин. А оскільки це – територія Західної Волині і ці шари насичені водою, то може статись так, що розробки цих покладів призведуть до екологічного лиха. І це лихо «накриє» не лише Білорусь, а й Україну та Польщу! Ця тема вивчається, але, як на мене, недостатньо: для України ця проблема залишається суто регіональною», – зауважив Дмитро Левусь.

Українські та польські вчені співпрацюють для порятунку історичного та екологічного середовища Західного Полісся, додає експерт.

Бездіяльність Мінська і Києва

Звернути увагу на загрозливу екологічну ситуацію в українсько-білоруському прикордонні мали би і державні інституції України. Але, як визнає голова профільного комітету Верховної Ради Анатолій Семинога, на сьогодні проблема залишається не розв’язаною.


«Депутати з цього приводу піднімали питання, але якихось реальних зрушень на сьогоднішній день немає, – каже він. – Є така депутатська група «Україна – Білорусь», і ми звертались до депутатів, які працюють у цій групі, з проханням, щоб вони на депутатському рівні, на рівні міжпарламентських зв’язків підняли це питання і спільно знайшли якесь рішення. Але поки що, на жаль, реакції від членів цієї групи з білоруської сторони немає. Наш комітет з питань охорони довкілля готовий співпрацювати з науковцями, це спільна справа – рятувати «перлину» Волині!»

Фактично, науковці та політики змушені визнати бездіяльність Мінська та Києва у справі порятунку Полісся. Тож учасники нинішньої дискусії вирішили звернутись до парламентів та урядів України, Польщі та Білорусі, щоб було запроваджено постійний моніторинг ситуації на родовищі і довкола нього, розроблено план захисту довкілля у регіоні та віднайдено можливості для технічної модернізації «Хотиславського». Вчені визнають: якщо у Києва, Мінська чи Варшави не вистачить політичної волі та коштів, – урвище поблизу селища Тур розростатиметься, руйнуючи історично сформовану екосистему краю.

Автор Богдана Костюк, матеріал "РАДІО СВОБОДА"
Copyright © 2012 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода



Тема: Хотиславське родовище, Шацькі озера, Хотиславское

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



1 comments:

dcd сказав...

Громадська Молодіжна Екологічна Організація
“Дрім Лайф”
D.L.POLISSJA@gmail.com

Д Е К Л А Р А Ц І Я

Полісся — унікальна екосистема, що розташована на території п'ятьох країн: Німеччини, Польщі, України, Білорусі, Росії.

На Поліссі знаходиться великий Європейський водорозділ Балтийськго та Чорного морей (Північного та Індійського океанів), це кліматоутворююча територія. Фактично це єдиний унікальний транс'європейський природній резерват створений самою Природою.

Територія та біоценози Полісся знаходяться під юрисдикцією багатьох міжнародних, регіональних та Українських правочинів, в тому числі :

Конвенція ЕСПОО (Європейська економічна комісія ООН)
Рамсарська конвенція (The Convention on Wetlands of International Importance, especially as Waterfowl Habitat)
Національний парк України «Прип'ять-Стоход»
Заказник «Липин»
Заказник «Озеро Тур»
Природна пам’ятка «Озеро Святе»
Шацький Національний Парк
Заказник «Прибужське Полісся»
Біологічний заказник «Луково»
Заказник «Хмелівка»,
Державний національний парк “Біловезька пуща” (РБ)
Природоохоронний резерват «Західне Полісся»


Не дивлячись на це регулярно відбуваються події, що протиречать статусу території Полісся. А саме : невпорядкована розробка кар'єрів корисних копалин, вирубка лісових насаджень, забруднення і нераціональне використання природних вод, інше подібне.
Ефективне управління природними ресурсами і природоохоронна діяльність є суттєвими для збереження біологічних систем життєзабезпечення, покращення якості життя. Неефективне управління довкіллям спричиняє зростаючу кількість природних катастроф та погіршення стану здоров'я населення.
Враховуючи те, що вище наведено, з метою впорядкованого інформування громадськості про екологічний стан і збереження унікальної міжнародної екосистеми та виконуючи рішення Орухської Конвенції ЄЕК ООН про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища , ГО “Дрім Лайф” декларує про намір :

1. В рамках діяльності ГО “Дрім Лайф” та з числа членів ГО “Дрім Лайф” створити “Товариство Дослідників Полісся”.
2. З метою впорядкування діяльності розмістити во всесвітній мережі інтернет- ресурс “Полісся-ДрімЛайф” (варіант написання - “Полісся-Омріяний Край”), що буде об'єднувати та координувати дії членів Товариства.
3. Розробити текст та надіслати звернення до провідних світових природозахисних організацій, конвенцій та фондів :

ЮНЕСКО
Конвенція ЕСПОО Європейської економічної комісії ООН
Рамсарська конвенція
GHF
WWF
Natura 2000 – Європейська екологічна мережа спеціальних областей охорони природи
Бернська конвенція про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі
Екологічна програма та Стратегічний план дій ПРООН
Європейська ландшафтна конвенція
Рамочна конвенція про зміни клімату (UN FCCC)
Редакція National Geographic
Програма ООН Атлас змін довкілля (ЮНЕП)
Конвенція про захист довкілля засобами кримінального права


Завтра може не настати
Мрії не збуваються — досягається мета




ГО “Дрім Лайф”
D.L.POLISSJA@gmail.com

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся