"Шлях Гедиміновичів": туристичний проект | Міста та маршрут шляхами Гедиміновичів

Туристичний маршрут "Шлях Гедиміновичів"

foto: shliah gediminovichiv На Поліссі пройшли установчі збори учасників туристичного проекту "Шляхом Гедиміновичів".

Гедиміновічі - це династія великих князів Литовських у 1341-1572 роках та королів Польських у 1385-1572 роках, засновником якої був великий князь Гядимінас (Gediminas, Гедимін). Докладніше про міста та маршрут проекту "Шлях Гедиміновичів"...

Учасники наради констатували, що попри чимале значення для формування української нації та насиченість історичними подіями, литовська доба досі недостатньо досліджена в українській історіографії. А на туристичному ринку понині відсутні продукти, сформовані навколо історичної спадщини Великого Князівства Литовського. Тож сторони підписали протокол про намір створити спільний туристичний проект "Шлях Гедиміновичів", а також об'єднати зусилля задля його промоції та просування на національному та європейському туристичних ринках.

Учасники наголошують, що Литва в другій половині 2013 року вперше головуватиме в Європейському Союзі, що викличе підвищений інтерес до спадщини Великого Князівства Литовського та його ролі у формуванні європейської ідентичності, і це є чудовою нагодою для промоції історичних земель та міст України, її музеїв та заповідників, історично пов'язаних з Великим Князівством Литовським.

Почесним гостем заходу був Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні п. Пятрас Вайтєкунас, який у своїй вітальній промові висловив впевненість у тому, що литовські міста підтримають цю ініціативу і долучаться до цього проекту, метою якого є популяризація історичної і культурної спадщини Великого Князівства Литовського.

Ідея туристичного проекту "Шлях Гедиміновичів" належить Луцькому міському голові, у 2012 році до цієї ініціативи приєдналися міські ради Острога, Дубно, Кам`янець-Подільського і Хотина.

Стратегічною метою цього проекту є створення сучасного міжнародного туристичного продукту, об’єднаного темою культурно-історичної спадщини Великого Князівства Литовського, який би до 2015 року отримав загальноєвропейське визнання і був включений до переліку культурних шляхів Ради Європи. У разі досягнення цієї мети, "Шлях Гедиміновичів" стане першим культурним шляхом Ради Європи, який ініціює Україна.

Реалізація проекту також дозволить:

– збільшити капіталізацію брендів міст та інших учасників проекту на туристичному ринку;

– збільшити туристичну привабливість туристичних об’єктів та дестинацій - учасників проекту;

– сприяти пожвавленню економічного розвитку туристичного та дотичних секторів економіки в містах та інших учасниках проекту;

– сприяти збільшенню інвестицій у розвиток туристичної інфраструктури міст та інших учасників проекту;

– створити модель взаємовигідного публічно-приватного партнерства у туристичній сфері.

На сьогодні виявили бажання бути учасниками проекту 10 міст: Луцьк, Кам'янець-Подільський, Острог, Хотин, Славута, Ізяслав, Володимир-Волинський, Старокостянтинів, Тернопіль, Дубно.

Також до проекту готові долучитись Національний університет «Острозька академія», Державний Культурно-археологічний центр «Пересопниця» та 9 заповідників - Національний заповідник «Замки Тернопілля», Державний історико-культурний заповідник «Меджибіж», Заповідник в місті Острозі, міста Дубно, Національний історико-архітектурний заповідник «Кам'янець», заповідник у місті Луцьку, Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідника, Історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця» та «Стародавній Володимир», а також Хотинська районна адміністрація та 2 села (Олика та Сутківці).

Таким чином у проекті буде представлено Полісся, Поділля та Буковина, загалом 5 областей України: Волинська та Рівненська, а також Хмельницька, Тернопільська та Чернівецька.

Найближчим часом буде створена неурядова організація "Шлях Гедиміновичів", а після приєднання до проекту литовських, польських і білоруських міст є намір брати участь у програмі шляхів культури Ради Європи.

Координатори проекту "Шлях Гедиміновичів":

Наталія Бунда (099) 229-1993

Геннадій Друзенко (063) 223-2999


:: Чтобы получить информацию по-русски, ищите – туристический проект "Путь Гедиминовичей" в Украине, маршрут, города.
:: To get more information in English please ask or google for – The Way of Gediminas tourist tour over Ukraine. 
:: Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete – kultūrinio turizmo projektas "Gediminaičių kelias" Ukrainoje. 
:: Каб атрымаць інфармацыю па-беларуску, шукайце - турыстычны праект "Шлях Гедымінавічаў", маршрут, горада. 

Тема: Туристичний проект "Шлях Гедиміновичів", маршрут, міста

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся