Достопримечательности Коростеня: визначні пам’ятки в місті, фортеця "Скеля"

Підземна фортеця "Скеля". Найтаємничіша, абсолютно унікальна та загадкова споруда Полісся, аналогів якої немає по цілій країні!

Місце розташування – Міський парк Коростеня, офіційна назва "Військово-історичний комплекс "Скеля". Саме тут, на місці древніх печер, у страшні сталінські часи 36-39 років інженером Карбишевим було зведено надзвичайно секретний об’єкт для військ НКВД. Місцеві мешканці звали його просто "бомбосховище", але ніхто не знав справжнього масштабу цієї фортеці, що була вирублена в суцільній гранітній скелі глибиною понад 10 метрів. Вона була збудована під стародавнім городищем Іскоростеня, спаленого княгинею Ольгою, та вщерть замаскована згори...

Те, що під катом
Пам’ятник деруну. Найкращий час для відвідування Коростеня припадає на другу суботу-неділю вересня! Саме в цей день гуляють День міста Коростень, серед святкової програми якого і знамените уже міжнародне свято – поліський Фестиваль дерунів. Маєте нагоду скуштувати гігантські деруни – найвідомішу поліську страву, з гарною сметанкою, а також грибну юшку та інші перлини традиційної поліської кухні.


Посвята на пам’ятнику Дерунові:
Деруни, дерунята, дерунчики,
Золотаві, духмяні, смачні,
Слава Ваша, картопляного роду,
Все сія на древлянській землі.
Вам так личить сметана і м'ясо
І олія з цибулею теж,
А підлива грибна запашная
Неодмінно Вам чару додасть.
Деруни, дерунята, дерунчики,
Золотаві, духм'яні, смачні,
Ви окраса поліського столу,
Страва на день і цілі віки!


Коростенський міський парк (Центральний). Розкинувся по берегах красивого каньйону поліської річки Уж (її точніша древлянська назва – Уша, пізніше певно якісь закарпатці схибили на Уж). Головна особливість парку – дуже красивий природний ландшафт. Тут можна класно позагоряти на гранітних скелях, скупатися в річці на мілині або ж поплавати і в швидкій течії. Правобережну та лівобережну частини Міського парку єднає гарненький підвісний вантовий місток. Цей коростенський міст є одним з найбільших підвісних пішохідних мостів з однією опорою в усій Європі. Традиційне місце поцілунків закоханих. У парку є також пам’ятний знак на честь 1300-річчя міста Коростеня, пам'ятник Покриви Божої Матері – покровительки міста та улюблений міськими молодятами "весільний фонтан".

Підземна фортеця "Скеля". Мала два основні виходи на правому березі Ужа. Загальна площа приміщень підземної фортеці "Скеля", за даними коростенського краєзнавця Євгена Ященка, сягала 1000 квадратних метрів, висота стель – 4 метрів, а довжина коридорів – понад 100 метрів. Згідно ж з альтернативними припущеннями місцевих краєзнавців, "Скеля" може мати навіть три рівня споруджень – нижній із яких буцімто проходить навіть під дном річки Уж на глибині 70 метрів…

До війни підземне оборонне містечко функціонувало абсолютно автономно, мало свою телефонію, телеграф і радіостанцію, опалення, каналізацію та водогін з колодязя глибиною 14 метрів. Гарнізон НКВД фактично не спілкувався з місцевими мешканцями… З початком війни, після падіння Житомира в липні 1941 року, гарнізон НКВД вивозить зі "Скелі" якесь секретне обладнання та організує на об’єкті тотальну пожежу. Історія захоплення фортеці німцями достеменно невідома: місцеві не згадують поблизу об’єкту якихось особливих боїв, натомість радянська історіографія подає цілу історію про героїчну оборону "бомбосховища" та трьох живих його захисників… Так чи інакше, після війни радянська влада ані відновлює об’єкт, ані влаштовує в ньому типовий музей "героїчної оборони". Оригінальне призначення підземної фортеці Коростеня досі достеменно не з’ясовано. Очевидно, що вона виконувала оборонні функції, проте розмах та складність інженерних робіт свідчить і про інші цілі. Найімовірніше пояснення – секретні розробки на тему "Коростенський плутон" або стратегічний об’єкт вищого військового командування СРСР…

У період Перебудови об’єкт частково відновлює радянська служба Цивільної оборони. Після ж здобуття Україною незалежності на фортеці відновлюють один із поверхів, і з 2005 року "Скеля" починає приймати туристів. Вона досі зберегла автономне водопостачання та вентиляцію, а загальна кількість розвіданих поверхів становить державну таємницю країни…

Пам'ятник князеві Малу. Монумент найвідомішому древлянському князю встановлено на високій кручі над річкою Уж (Уша) з нагоди 1300-річчя Коростеня. Автором 10-метрової мідної фігури князя Мала на коні є скульптор Ігор Зарічний. Пам’ятник встановлено на місці великої битви древлян із полянами князя Ігоря 945 року, після якої київського князя було страчено. Як відомо, страшну помсту за смерть Ігоря вчинила його дружина Ольга, повністю спаливши древній Іскоростень.

Згідно з історичними припущеннями, батька князя Мала вірогідно звали Ніскиня, а його дітей – Малуша, яка стала матір'ю князя Володимира Великого, та Добриня Ніскитич, у пізніших російських джерелах названий Добриня Нікитич...

Купальня княгині Ольги (Вольги) (Ольжині купальні). Дві великі рожево-гранітні брили з дивними овальними заглибленнями, що омиваються водою річки, площею біля 100 кв. м. Саме тут, за легендою, після спалення міста Ольга Київська вирішила влаштувати собі купальню - з чистою водою та лагідними променями сонця.

Червона гірка. Пагорб, на якому стояло одне з древніх городищ Іскоростеня, сьогодні частково реконструйовано. Згідно з припущеннями археологів, саме на цьому місці було Замчище – головна фортеця князя Мала, зруйнована військами княгині Ольги. На місці древлянського городища в 2003-2004 рр. знайдено також стародавню ювелірну майстерню та абсолютно унікальні ювелірні прикраси. Археологічні розкопки засвідчили, що Іскоростень був досить розвиненим містом уже в 8 сторіччі та цілком імовірно правив за древню слов'янську столицю всього Західного та більшої частини Центрального Полісся.

Пам'ятник Тризубу. Встановлений поруч із залізничним вокзалом Коростеня. Саме тут, у фронтовому вагоні Малої Ради УНР відбулося 1919 року засідання, на якому Тризуб було вперше затверджено державним гербом України.

Церква Св. Ольги (Ольгинська церква) та пам’ятник княгині. Зведені на кручі Ужа поруч із центральним парком. Очевидно, найсуперечніші пам'ятки міста, адже деякі з місцевих мешканців досі не можуть пробачити київській княгині страшного спалення Іскоростеня тисячу років тому… Проте, згідно з легендою, Ольга побудувала цей перший на Древлянщині християнський храм власне як спокуту перед древлянами.

Музеї Коростеня. Найбільшим коростенським музеєм є краєзнавчий, значну частину експозиції якого присвячено древній столиці древлян Іскоростеню. Особливо цікавими є поліська кераміка 6 століття та унікальні золоті прикраси древлянок з городища князя Мала. Вартий уваги і етнографічний музей у 5-й міській школі – що представляє реконструкцію автентичної поліської хати 18 століття з усім її забутим уже реманентом. У локомотивному депо Коростеня розміщено технічний музей, де можна оцінити призабуту вже залізничну техніку…

Коростень по-багатому. Найкрутіша розвага в Коростені – це можлива оренда справжнього паротяга початку 20 століття. За великі гроші та за попередньою домовленістю ним можна проїхатися до самого Житомира!

Готель у Коростені: можна зупинитися в непоганому, нещодавно відремонтованому готелі "Коростень" (3 зірки) прямо на центральній площі міста.

ФК "Коростень": у місті можна сходити на футбол. Місцевий футбольний клуб "Коростень" іноді непогано грає (карта, фото).

Обід у Коростені: непоганою кухнею в центрі міста вирізняються кафе "На куті" та "Оболонь".
---
To get more information in English please ask or google for – attractions in Korosten' town: interesting places and architectural monuments of Korosten, Zhytomyr region. Soviet underground fortress "Skelya" (the Rock) in Korosten, a monument to Knyaz Mal, swimming pool of princess Olga, St. Olga's Orthodox Church, hotel in Korosten, cafe, Deruny fest.

Чтобы получить информацию по-русски, па-беларуску ищите – достопримечательности Коростеня: интересные места и архитектурные памятники в городе Коростень Житомирской области. Подземная крепость "Скеля" (Скала) в Коростене, памятник князю Малу, купальня княгини Ольги, Ольгинская церковь, отель в Коростене, кафе, фестиваль дерунов, славутасці Коростеня: цікавыя месцы і архітэктурныя помнікі ў горадзе, падземная крэпасць "Скала", помнік князю Малу, купальня княгіні Вольгі, Ольгинская царква.

Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete – Korostenis mieastas: atrakcijos, architektūros paminklai.Požeminis tvirtovė "Skėlia" (Uola), paminklas kunigaikščiui Malui, kunigaikštienės Olgos baseinas, viešbučiai Korostenyje, derunų festivalis.

Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – Korosteń (Iskorosteń): drewlanie, atrakcje, ciekawe miejsca i zabytki w mieście Korosteniu na Żytomierszczyźnie. Podziemia twierdzy "Skelia" w Korosteniu, pomnik księcia Malu, pływanie Olga, hotel Korosteń, kawiarnia, festiwal derunów.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



0 comments:

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся