Амвросий Поликопа, СОСНИЦЯ: архієпископ Амвросий Поликопа благословив знищення церкви 19 ст.

У смт. Сосниця на Чернігівщині більше немає козацької Покровської церкви

foto: sosnicya cerkva У смт. Сосниця Чернігівської області зруйновано єдиний дерев'яний храм.
Знищення пам'ятки середини 19 століття відбулося з ініціативи її настоятеля від УПЦ Московського патріархату. Покровська церква зруйнована за допомогою тракторів без відома та участі науковців. Рішення про знищення храму санкціонував особисто архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський МП Амвросій - Андрій Якович Полікопа, 1943 р. н. з Поділля...

Стара Покровська церква у Сосниці була збудована ще 1724 р., згодом, у середині 19 ст. храм перебудували, однак залишили в ньому стилістику козацьких церков 18 ст. - традиційне п'ятидільне планування, криволінійні барокові звершення зрубів.

Центральний четверик церкви в Сосниці мав гранчасту баню на восьмерику. Всередині були широкі прямокутні прорізи. На стінах церкви донедавна був оригінальний олійний живопис, що мав безсумнівну мистецьку цінність.

Православна Покровська церква була єдиною, що збереглася до 21 століття. У 1930-х роках її закрили більшовики, у 1941-1943 році за німецької окупації служби в церкві відновилися, однак у 1960-х роках Радянська влада знову закрила цю єдину на все селище церкву.

В приміщення храму Сосниці розмістився склад, з 1989 р. відновилися богослужіння, Покровська церква була передана УПЦ Московського патріархату.

Архієпископ УПЦ МП Амвросій Полікопа, який "освятив" знищення церкви

Серед іншого, найдавніший храм Сосниці - церква Св. Покрови - був знаменитий і тим, що його неодноразово відвідував і був занесений у метрики один з найвизначніших поліщуків, геній світового кінематографу Олександр Довженко.

Знищення Покровської церкви, на місці якої планують звести новий храм, відбулося під орудою її настоятеля Іоана Кузьовича за підтримки архієпископа Амвросія Полікопи (Амвросий Поликопа) та з відома місцевої райдержадміністрації, яку очолює Колос Василь Миколайович 1960 р.н., уродженець району з села Авдіївка, колишній комуніст, та сосницької райради, якою керує також корінний поліщук і колишній комуніст Волошко Василь Євгенович 1952 р.н.

Священники й чиновники мотивують свої дії необхідністю відновлення споруди, і таким чином повну руйнацію церкви до її фундаменту офіційно іменують "реставрацією".

На даний момент Покровську церкву Сосниці втрачено, від колишнього храму залишилася лише дзвіниця.

Іван Коваленко, м. Чернігів

Тема: архієпископ Амвросій Полікопа - Покровська церква в Сосниці знищена

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



13 comments:

Анонім сказав...

уроды бородатые!!!

Анонім сказав...

Телефон їх в чернігові 27-45-79

Анонім сказав...

"соснівської райради" - мо' ж Сосницької! А-то незрозуміло про що пишем - про Сосницю чи про Соснівку...
А про церкву - правильно обурюєтесь!!!

Анонім сказав...

гнати треба все кацапьйо з чернігівщини!!!!!

Анонім сказав...

щодо дзвіниці, яка залишилася...дуже жаль, що і вона рушиться. Хрест, котрий розташований на самому верху дзвіниці дуже нахилився, тому мене охоплює страх, що ось-ось він не витримає...і впаде. Та сама участь постигла і весь храм декілька років тому. Ні для кого не секрет, звісно для тих хто хотів знати, що розбирати храм почали, саме, через критичність і небезпечність його тодішнього стану!!!Дуже страшно проводити богослужіння в такому храмі, страшно за життя прихожан, адже всім ясно кого зроблять винним в усіх бідах...авжеж священика. Дуже прикро, що є люди які просто не хочуть розуміти простих речей, що храм розібрали не задля власної потіхи, а саме через критичність і непередбачуваність старої і трухлої конструкцій будівлі храму!!!

Анонім сказав...

Що там розуміти, якби Поликопа хотів реставрувати церкву він знайшов би кошти, можна подумати жебрак!!!!!

Анонім сказав...

звісно, що не жебрак, але реставрація обійшлася б у мільйони гривень і не факт, що це було б запорукою гарного і щасливого її подальшого існування. Ясно, що таких грошей ніхто не дасть.
Зараз, щоб щось реставрувати знодобиться порядком більше коштівніж просто побудувати нове!!!

Анонім сказав...

Відбудова храму проводиться коштом жителів Сосниці. Ніхто з дописувачів не був у нашому храмі і не бачив його стану. Звісно шкода, що так сталося...але храм терпів більшу наругу, коли там був тракторний стан. Це і вбило нашу святиню. Як Бог допустить - так і буде. А кошторис реставрації перевищував кошторис відбудови набагато. Настоятель храму не вирішував все сам - лише за згодою прихожан,він щей відмовляв, бо знав, що все впаде на плечі прихожан...

Анонім сказав...

Конечно и настоятель хороший и этот Амвросий Поликопа черный и пушистый, только церковь то разрушена, все!!!!

Анонім сказав...

Согласна, мерзкий тип этот Амвросий Поликопа!

Анонім сказав...

Любі аноніми які виступають проти можете вже лікті кусати!!!бо в скорому часі церква відкриється!!!
і велика вдячність всім її вірним прихожанам, які надавали пожертви в силу своїх можливостей...а також не байдужому політ. діячу Рибакову! Він на відміну від інших про це на кожному стовбі не тріпається!

Анонім сказав...

http://orthodoxy.org.ua/content/chi-spravdi-zruinovano-svyato-pokrovsku-tserkvu-v-sosnitsi-19775

раджу прочитати

Анонім сказав...

Ти сам анонім Рибаков??? Це та потвора яка пройшла з Юлєю до Ради, а потім він усіх продав і став тушкою!!! Так само як і Амвросій Полікопа - ви ЗРАДНИКИ, руйнуєте тільки Сіверщину, а ще хоче знова обратися в Сосниці. Правильно пишуть люди, скоро вже скоро начувайтеся і Рибаков і Поликопа і всі запроданці тушки!!!

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся