Найстаріші, визначні дерева України: старі дуби, липи та інші

Аналітична записка в Держслужбу заповідної справи України "Про інвентаризацію в Україні найстаріших дерев, що мають 1000-річний вік, і 600- та 900-річних лип".

Влітку 2009 р. Київським еколого-культурним центром спільно з Держслужбою заповідної справи України проводився всеукраїнський перепис найстаріших дерев України. Обліку підлягали дуби, що мають на відстані 1,3 м від землі обхват стовбура більш 6 метрів (що відповідає їх віку у 600 - 700 років), липи, що мають на відстані 1,3 метри від землі обхват стовбура більш 5 метрів (більше 500 років), а також всі дерева інших порід (окрім тополі і верби), що мають на відстані 1,3 м від землі обхват більше 4 метрів (близько 200 і більше років)...

Особлива увага була приділена деревам, що мають вік 1000 і більше років. До них відносяться дуби, що мають обхват більш 7,8 м, ялівці і тиси, що мають обхват біля 3 м, суничники, що мають обхват більш 5 м, горіхи, що мають обхват більш 9 метрів.

Така пильна увага до вікових дерев похилого віку пояснюється тим, що вони є унікальними живими свідками всієї історії України, починаючи з ранньої Київської Русі і язичницьких часів, і мають величезну екологічну, патріотичну, етичну, естетичну, меморіальну цінність. Вони є свого роду корінням нації, а також цінні і самі по собі, як найстаріші живі істоти на території України.

У всіх розвинених європейських країнах до вікових дерев надзвичайно шанобливе і уважне відношення: їх там не тільки заповідають і лікують, влаштовують фестивалі і конкурси, обираючи національні дерева - довгожителі. Вікові дерева є улюбленим місцем відвідин туристів. Так в країнах, які мають площу менше, ніж Україна, узято під охорону вікових дерев більше, ніж в Україні.

У Польщі – 53 тис. дерев, у Великобританії 22 тис. дерев (а до 2010 р., планується довести цю цифру до 100 тис. дерев). В той же час в Україні узято під охорону тільки 2600 вікових дерев (у Криму, наприклад, до цих пір заповідано всього 3 вікових дерева). У європейських країнах кожне тисячолітнє дерево щорічно оглядається, лікується і є предметом гордості місцевого населення і властей. Всі дерева мають підставки під вітки (фото 1000-річного дуба Барток в Польщі і 500-річної софори у Великобританії).

В ході проекту нами були вивчені відповіді, отримані від обласних держуправлінь Мінприроди України, обласних лісгоспів, станцій юних натуралістів, ботанічних садів, національних парків, заповідників, окремих ентузіастів-краєзнавців, проаналізовані численні літературні, архівні матеріали, інформація в Інтернеті, а також здійснені поїздки до Криму, Київську, Житомирську, Чернігівську, Полтавську, Черкаську, Запорізьку, Харківську, Донецьку, Волинську, Рівненську, Закарпатську і Івано-Франківську області. У виявлених дерев-старожилів стовбури зміряні, дерева сфотографовані і оглянуті.

В результаті даних досліджень зібраний великий і унікальний матеріал, який зараз аналізується і систематизується. Повний звіт про проведений облік всіх найстаріших дерев України буде переданий в Держслужбу заповідної справи пізніше. Матеріал, який стосується інвентаризації найстаріших дерев України, що мають 1000-річний вік, а також 600-900-річних лип, представлений в даній аналітичній записці.

На сьогоднішній день в Україні виявлено 16 дерев, що мають 1000-річний вік:
- 8 дубів (4 дуби в Черкаській області, 1 дуб в Рівненській області, 1 дуб в Закарпатській області, 2 дуби в Львівській області);
- 2 фісташки (Крим);
- 1 суничник (Крим);
- 3 тиса (Крим);
- 2 ялівці (Крим).
Крім того, 8 унікальних найстаріших лип, вік яких 600-900 років:
- 2 липи в Києві;
- 2 липи в Тернопільській області;
- 1 липа в Криму;
- 2 липи в Львівській області;
- 1 липа в Закарпатській області.

1000-річні дерева України:

1. Дідо-дуб росте в селі Стужиця Великоберезнянського району Закарпатської області. Обхват 9,10 м, висота біля 30 метрів. Найтовщий і старіший дуб України. Вік 1100 - 1200 років. Може претендувати на звання "Національне дерево України". Має огорожу, інформаційну табличку, заповіданий в 1969 році.

2. Юзефінський дуб росте в урочищі Юзефінська дача в парку-пам'ятнику садово-паркового мистецтва місцевого значення "Юзефінській", недалеко від Юзефінського жіночого монастиря, біля села Глинне Рокитнянського району Рівненської області. Обхват 7,90 м (хоча в ЗМІ дається невірний обхват 8,40 м), висота біля 20 м. Вік 1000 років (помилково цьому дубу дають 1300 років). Має огорожу. Дерево знаходиться у вкрай поганому стані і гине. Дуже багато дупел і тріщин. Дуб неодноразово страждав від ударів блискавки.

3. Дуб Максима Залізняка росте біля хутору Буда Чигиринського району Черкаської області. Обхват 8,60 метрів (хоча в ЗМІ дається невірний обхват 8,90 м), висота біля 30 метрів, вік 1000 років. Другий за розміром дуб України. Заповіданий в 1972 р. Гілки дерева підв'язані, знизу є дерев'яний поміст, на початку 2000-х років земля під дубом була удобрена тушами дохлих тварин. Огорожі та охоронного знаку немає. Дерево 7 разів страждало від ударів блискавки. В теперішній час дерево також страждає від туристів, які вважають його кору лікувальною, віддирають її від дерева, а також від любителів екстремального лазіння по деревах, які блюзнірські використовують старе дерево як об'єкт для тренування (див. фото). Під деревом неодноразово бували Т. Шевченко, Б. Хмельницький, М. Залізняк, С.Наливайко. За відвідини дуба національний історико-культурний заповідник "Чигирин" стягує 2 грн.

4. Дуб Шевченка -1 в Будищах. Росте на території яблуневого саду Шевченківського сільгоспколеджу в селищі Будище Звенигородського району Черкаської області. Обхват дерева 8,40м, висота 20м, вік 1000 років. Дерево знаходиться під постійною турботою, дупла запломбовані, стовбур скріплений, під гілки поставлені підставки. Дерево захищене, але немає охоронного знаку. Заповідано в 1982 р.

5. Дуб Шевченка - 2 в Будищах. Росте в 10м від ставку за яблуневим садом Шевченківського сільгоспколеджу в с. Будище Звенигородського району Черкаської області. Обхват 8,50м, висота біля 20м, вік 1000 років. Третій по величині дуб України. Не заповіданий. Дерево знаходиться в украй поганому стані і гине. У підстави стовбура є велике дупло, одна з величезних гілок дерева недавно впала, вирвавши великий шматок деревини із стовбура. Дерево неодноразово била блискавка. В даний час дуб є улюбленим місцем випивки місцевої молоді, яка у будь-який момент у п'яному стані його може підпалити, скориставшись великим дуплом. У дуплі цього дерева по легенді підліток Т.Шевченко, служивши козачком у пана Енгельгардта, ховав свої малюнки.

6. Дуб Шевченка в Моринцях. Росте в Шевченківському лісництві Звенигородського лісгоспу у с. Моринці Звенигородського району Черкаської області. Обхват 7,80 м, висота 20 метрів, вік 1000 років. Заповіданий в 1972 р. Дерев'яна огорожа біля дуба впала, охоронного знаку немає, в дереві є декілька дупел.

7. Дуб, що росте в с. Верин біля церкви Миколаївського району Львівської області. Обхват 8,00 м, висота 12 м, вік 1000 років. Заповіданий.

8. Дуб, що росте в м. Немирів Яворівського району Львівської області, в парку курорту "Немирів". Заповіданий, має огорожу, дупло в підставі дерева запломбоване. Охоронного знаку немає. Обхват 7,80 м, висота 25 метрів, вік 1000 років.

9. Фісташка, що росте в Нікітському ботсаду в Криму. Обхват 10,15м, висота 9,00м, має 8 стовбурів від 0,20 до 1,20 м в обхваті. Вік більше 1000 років. Одне з найстаріших дерев України, може претендувати на звання "Національне дерево України". Дупла в дереві запломбовані. Огорожі немає.

10. Фісташка, що росте у маяка на мисі Ай-Тодор в Криму. Обхват 5,68 м, висота 9 м, вік 1000 років. Дерево не заповідано, огорожі немає.

11. Тис, що росте на вершині Ай-Петрі поряд з туристичною стежкою на території Ялтинського гірничо-лісового заповідника в Криму. Обхват 2,6 2м, висота 9 метрів, вік 1000 років. Тис знаходиться в пригноблюваному стані, огорожі немає. Туристи зрізують з його стовбура кору, утоптують землю під корінням.

12. Два тиса, що ростуть на захід від зубців Ай-Петрі, зліва від ґрунтової дороги, що йде уподовж яйли на відстані 200м один від одного в Ялтинському гірниче-лісовому заповіднику в Криму. Обхват 3,32м, висота біля 9м, вік 1000 років. Стан обох дерев хороший.

13. Суничник, що росте в верхів'ях гори в ялівцево-сосновому лісі, західний схил гори Ай-Микола в Криму, на висоті 320 м над рівнем моря. Обхват 5,00 м, висота 8 метрів, має 9 гілок. Вік 1000 років. Не заповіданий.

14. Ялівець Голубицької росте на горі Ай-Микола в Криму недалеко від геодезичного знаку. Обхват 3,25 м, висота 8 м, вік 1000 років. Названий на честь І. К. Голубицької, керівника ялтинського еколого-натуралістичного центру для учнів "Соляріс", що передчасно пішла, під керівництвом якої юннати цієї організації знайшли і описали дане дерево. Не заповіданий.

15. Ялівець, що росте на горі Хрестова в Криму, на краю скелі. Обхват 3,20 м, висота 8 метрів, вік 1000 років. Не заповіданий.

Унікальні липи 600-900 років:

1. Липа Петра Могили на Андріївському узвозі в м. Києві. Обхват 5,00 м, висота 10 м, вік близько 600 років. По легенді посаджена Петром Могилою. Заповідана в 1972 р. Має огорожу, охоронний знак, вилікувана в 2007 р. Київським еколого-культурним центром. В даний час дерево страждає від туристів, які нав'язують на її гілки стрічки з матерії і паперу, що сприяє ломці гілок.

2. Липа Феодосія Печерського у Дальніх печер Києво-Печерської лаври в м. Києві. Обхват 6,50 м, висота 18 метрів, вік близько 700 років. По легенді посаджена засновником Києво-Печерської лаври, одним з носіїв православ'я в Україні ченцем Феодосієм Печерським. Вилікувана Київським еколого-культурним центром в 2009 р. До цих пір не заповідана.

3.Липа, що росте в селі Драгомишль Яворівського району Львівської області біля церкви. Обхват 6,28 м, висота 26 метрів, вік близько 700 років. Заповідана.

4.Золота липа, що росте в м. Бучач Тернопільської області навпроти Бучачського лісгоспу. Обхват 5,40 м, висота 12 метрів, вік 600 років. Під нею був підписаний відомий "Бучачський мир" в 1672 р. між поляками і турками. Заповідана в 1977 р., має огорожу і охоронний знак. Дерево знаходиться у поганому стані, має декілька дупел, важкі гілки і сам стовбур у будь-який момент можуть впасти, оскільки не мають підпор.

5. Липа Богдана Хмельницького, що росте в саду у с. Денисів Козівського району Тернопільської області (кв.4, в.1). Заповідана в 1972 р. Обхват стовбура 7,34 м, висота 18 метрів, вік 800-900 років. По легенді під нею відпочивали козаки на чолі з Богданом Хмельницьким після битви з поляками в 1651 р. у районі с. Денисів. Дана липа найтовща і найстаріша в Україні. Може претендувати на звання "Національне дерево України".

6. Липа, що росте в Кримському заповіднику в долині річки Улу-Узен в Криму. Обхват 7,10 м, висота 20 метрів, вік близько 800 років. Не має огорожі.

7. Липа, що росте в с. Підгірці Бродовського району Львівської області біля замку на території парку садово-паркового мистецтва національного значення "Підгорецький". Обхват 6,60 м, висота 11 метрів, вік близько 700 років. Немає огорожі. Є дупла. Товсті гілки можуть у будь-який момент зламатися, оскільки не мають підпори.

8.Липа, що росте в с. Довге Іршавського району Закарпатської області. Обхват 6,00 м, висота 25 м, вік більше 600 років. Заповідана в 1969 р. Огорожі і охоронного знаку немає.

Висновки:
На даний час в Україні нами зареєстровано 16 тисячолітніх дерев і 8 лип віком 600-900 років, що є через свій унікальний вік великим національним надбанням українського народу. Разом з тим, часто дерева до цих пір не узяті під охорону державою, а ті, які є пам'ятниками природи, або ростуть на території інших ПЗФ, за рідкісним виключенням, не мають огорож, охоронних знаків, страждають від хвороб, туристів і ударів блискавок. Все це може привести до повної втрати цих унікальних дерев найближчим часом.

Як приклад можна привести загибель 1000-річного дуба (обхват стовбура 9,00м) в с. Незнанів Каменсько-Бузського району Львівської області (не був заповіданий), загибель 600-річної липи Шевченка в с. Седнів Чернігівської області (не була вчасно підставлена підпора), 1000-річного горіха (обхват 9,00м) в м. Коломия Івано-Франківської області, загибель 700-річного дуба Б. Хмельницького у с. Виграїв Корсунь-Шевченківського району Черкаської області (був підпалений туристами) і т.п.
У зв'язку з вищевикладеним рекомендую наступні термінові заходи по охороні і опіці даних дерев.

Заходи по охороні і опіці 1000-річних дерев і 600-900-річних лип:
1. Необхідно оголосити ботанічними пам'ятниками природи місцевого значення всі не заповідані дерева, а також ті, що ростуть на території інших ПЗФ, а саме:
- 1000-річний дуб Шевченка-2 в Будищах. Росте в 10м від пташиного ставу за яблуневим садом Шевченківського сільгоспколеджу в с.Будище Звенігородського району Черкаської області;
- 1000-річну фісташку, що росте в Нікітському ботсаду в Криму;
- 1000-річну фісташку, що росте у маяка на мисі Ай-Тодор в Криму;
- три 1000-річних тиса, що ростуть на Ай-Петрі в Ялтинському гірничо-лісовому заповіднику в Криму;
- 1000-річний суничник, що росте в верхів'ях гори в ялівцево-сосновому лісі, західний схил гори Ай-Микола в Криму;
- 1000-річний ялівець Голубицької, що росте на горі Ай-Микола в Криму недалеко від геодезичного знаку;
- 1000-річний ялівець, що росте на горі Хрестова в Криму, на краю скелі;
- 700-річну липу Феодосія Печерського у Дальніх печер Києво-Печерської лаври в м. Києві;
- 800-річну липу, що росте в Кримському заповіднику в долині річки Улу-Узен в Криму;
- 700-річну липу, що росте в с.Підгірці Бродівського району Львівської області біля замку на території парку садово-паркового мистецтва національного значення "Підгорецький";
- 700-річну липу, що росте в с. Дрогомишль Яворівського району Львівської області біля церкви.
2. Всі вісім тисячолітніх дубів, вказаних в даній записці, повинні бути обладнані громовідводами.
3. Всі вказані в даній записці дерева повинні мати огорожі та охоронні знаки.
4. Необхідно прийняти терміново заходи до припинення проведення тренувань і змагань по лазінню по деревах на дубі Залізняка в Черкаській області.
5. Необхідно встановити підставки під стовбури або підпори під гілки у наступних дерев:
- 1000-річний дуб Шевченка-2 в Будищах, що росте в 10 м від ставу за яблуневим садом Шевченківського сільгоспколеджу в с. Будище Звенигородського району Черкаської області;
- 1000-річний дуб Шевченка в с. Моринці Звенигородського району Черкаської області;
- 700-річну липу, що росте в с. Дрогомишль Яворівського району Львівської області біля церкви;
- 600-річна Золота липа в м. Бучач Тернопільської області навпроти Бучачського лісгоспу;
- 600-річна липа в с. Довге Іршавського району Закарпатської області;
- 700-річна липа в с. Підгірці Бродівського району Львівської області;
- 900-річна липа Богдана Хмельницького в саду у с. Денисів Козівського району Тернопільської області.
6. Необхідно запломбувати дупла Церезитом з домішкою гіпсу у наступних дерев:
1. 1000-річний дуб Шевченка-2 в Будищах, що росте в 10м від ставу за яблуневим садом Шевченківського сільгоспколеджу в с. Будище Звенигородського району Черкаської області;
2. Дідо-дуб, що росте в с. Стужиця Великоберезнянського району Закарпатської області;
3. Юзефінський дуб, що росте в урочищі Юзефінська дача в парку-пам'ятнику садово-паркового мистецтва місцевого значення «Юзефінській» (та стягнути його стовбур залізним креплінням);
4. Дуб Шевченка в Моринцях, що оосте в Шевченківському лісництві Звенигородського лісгоспу у с. Моринці Звенигородського району Черкаської області;
5. 600-річна Золота липа в м. Бучач Тернопільської області навпроти Бучачського лісгоспу;
7. У всіх перерахованих дубів (окрім дуба Залізняка) удобрити грунт гноєм.
8. З метою підняття іміджу 1000-річних дерев Держслужбі заповідної справи спільно з громадськістю і ЗМІ провести всеукраїнський конкурс по вибору «Національних дерев України» кількістю 3-4 дерева і затвердити список.
9. Доручити обласним управлінням Мінприроди (Черкаському, Закарпатському, Рівненському, Тернопільському, Львівському, Київському міському, АР Крим) видати буклети про унікальні 1000-річні дерева, що ростуть на їх території, і 600-900-річні липи.

Автор: директор Київського еколого-культурного центру В. Борейко.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



2 comments:

Анонім сказав...

самі старі дерева в Україні ростуть там, де про них ніхто не знає!

Анонім сказав...

дуже дякуємо за статтю

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся